ÄLVÄNGEN. Hur Älvängen ska utvecklas och byggas ut i framtiden har presenterats i en fördjupad översiktsplan. Onsdag 21 augusti är det dags för samråd.
– Ett bra tillfälle att få svar på funderingar och lära mer om varför vi gör det vi gör, säger projektledare Jonathan Edler.
Som ett led i Göteborgsregionens expansion ska Ale växa till 50 000 invånare fram till 2050. Älvängen är ett av de samhällen som har möjlighet att bidra rejält till befolkningstillväxten. Över den östra randen av Älvängen, som idag främst består av skogs- och jordbruksmark, har Ale kommun tagit fram ett förslag till fördjupad översiktsplan. Den har varit tillgänglig för allmänheten sedan 30 maj och utställningen går nu mot sitt slut. Onsdag 21 augusti har Ale kommun bjudit in till samråd.
– Det äger rum på Ale Seniorcentrum i Älvängen. Vi har ett 50-tal platser i lokalen och tanken är att ge en tydlig bild av förslaget till fördjupad översiktsplan, men också att lyssna in vad ortsborna tänker och känner. Förutom vi tjänstemän som har jobbat fram planen kommer våra politiker att medverka, säger Jonathan Edler och tillägger:
– Vårt förslag till fördjupad översiktsplan finns tillgänglig på biblioteket i Älvängen och i kommunhuset i Nödinge. Det här är inget slutgiltigt, utan ett utkast som visar en möjlig väg framåt för byggnation och utveckling av Älvängen. Medborgarnas röst och synpunkter är jätteviktiga i detta skede.
I början av utställningen arrangerades ett öppet hus och sedan dess har det också lämnats in synpunkter via kommunens hemsida.
– Det är både ris och ros. Precis som det ska vara. Det är tydligt att medborgarna värnar bevarandet av jordbruksmark och skogsmark. De lyfter också fram behovet av områden för rekreation. För den så kallade förbifarten eller ringleden öster om Älvängen finns det en del oro. Jag tror man är osäker på vad den kommer att innebära, säger Jonathan Edler.
Samrådet avslutas 6 september och sedan väntar ett digert jobb med att ställa samman alla synpunkter. Till nästa sommar hoppas plankontet vara redo för en ny utställning.
En fördjupad översiktsplan (FÖP) är ett mer detaljerat komplement till översiktsplanen, men är inte juridiskt bindande. Den ligger som grund och underlättar för kommande detaljplaner. Den visar framför allt hur mark- och vattenområden ska användas.