ÄLVÄNGEN. Allt fler ensamkommande flyktingbarn mår dåligt och en del väljer att ta sina liv. Nu kräver organisationen ”Vi står inte ut” flyktingamnesti och flera från Ale är engagerade.
– Vi måste hjälpa de här personerna till ett bättre liv, säger Carolina Kristell.
Alekuriren har tidigare skrivit om att åldersuppskrivningar av ensamkommande flyktingbarn har blivit ett stort problem för de drabbade. Över en dag kan de skrivas upp till 18 år och de riskerar då att förlora allt. En del får vänta på sin första intervju hos Migrationsverket i ett och ett halvt år och detta har i sin tur gjort att allt fler väljer att ta sina liv.
– Det är fruktansvärt jobbigt för dem. De får börja om från nytt och det är inte alla som orkar det, säger Anna Rasmussen, som är god man.
Läs också: De öppnar upp sina hem för ensamkommande
Organisationen ”Vi står inte ut” kräver nu flyktingamnesti.
Vi kräver bland annat att Migrationsverket fryser alla utvisningar för ensamkommande barn och unga omedelbart och att politikerna tar beslut om amnesti för alla ensamkommande asylsökande barn och unga som varit i Sverige mer än ett år, berättar Anna Rasmussen.
Det är flera i Ale som är engagerade och på lördagen var det dags för den gemensamma Röda tråden-marschen som ägde rum i hela Sverige. Ett antal eldsjälar hade samlats vid Älvängens resecentrum för att gemensamt gå i Göteborg.
– Varje kommun har gjort sin egen ryggsäck som innehåller barnkonventionen och andra symboler för barn på flykt. Målet är sedan ryggsäcken ska nå Stockholm för den stora marschen den 11 mars, berättar Anna Rasmussen.
Och det är flera stora partier som står bakom organisationen.
– FI, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är några av dem. Sedan har vi även biskopen i Göteborg bakom oss, säger Anna Rasmussen.
17-årige Ghasem håller i den gröna väskan. Han kom till Sverige den 20 oktober 2015 och i juni fyller han 18 år.
– Jag väntar fortfarande på min intervju. Det är jättejobbigt. Jag vill inte åka ifrån Ale, det blir som att börja om på nytt. Jag har fått många svenska kompisar och det hade varit jobbigt att lämna dem, säger han.
Carolina Kristell deltog också i marschen.
– Det är många som har det väldigt jobbigt. Ghasem är en av dem. Han var tvungen att slänga sina identitetspapper under sin flykt och han har ingen aning om vad som kommer att hända nu. Vi måste hjälpa de här personerna till ett bättre liv, säger hon.