ALE. Ungdomar i Ale uttrycker ofta att de saknar platser att ”hänga” på.
Men det finns faktiskt eldsjälar i kommunen som lägger ner mycket av sin lediga på att ungdomarna ska ha någonstans att vara.
Agneta Fast och Tobbe Engström är två av dem.
Hon gör det i Hyresgästföreningen Klöverstigens regi. Agneta Fast öppnar upp både sitt hjärta för ungdomarna och en lokal i Nödinge där de kan vara.
Allt började för snart två år sedan när Agneta var ute och gick en kvällspromenad med sin hund. Hon träffade då ungdomar som hon tyckte hade hamnat snett.
– De gjorde fel och jag är en sådan person som lägger mig i. Jag kände att ungdomarna inte hade någonstans att vara då Ungkan har halkat efter den senaste tiden. I vår hyresgästförening är alla välkomna och jag ville att vi skulle få in fler ungdomar och visste att det fanns en lokal som stod tom, berättar Agneta.
Hon undersökte saken med Alebyggen som tyckte att det var en bra idé. Den tidigare halvtomma lokalen på Södra Klöverstigen 31 är i dag utrustad med både biljard- och pingisbord och i ett av rummen finns en spelhörna.
– Det här är ett ställe där ungdomarna kan vara och umgås med sina kompisar. Sedan har de chansen att prata med mig om allting, om livet – om de vill förstås, säger hon.
”Älskar att vara här”
De har alltid öppet måndagar och onsdagar. Ungdomar från hela Nödinge med omnejd upp till 25 år är välkomna. När Alekuriren gör ett besök i lokalen sitter Amanda Larsson, Nicolin Johansson Hall och Sara Al Ramadani vid ett bord och spelar kort. De brukar vara här när tillfälle ges.
– Jag älskar att vara här och umgås med mina kompisar. Folk kommer och går men det blir aldrig något stök, berättar Nicolin.
Agneta Fast jobbar heltid som stödassistent på nätterna – och gör allt det här ideellt på sin lediga tid.
– Jag gör det här för att jag älskar det. Jag är hellre här än att sitta hemma. Jag tror att jag förstår ungdomarna bra. Jag har själv inte varit världens bästa tjej när jag var ungdom, säger hon och fortsätter:
– Vi vill att de ska bli engagerade och komma på vad vi kan göra framöver. Vi gör det här i samarbete med ABF och vi har flera olika aktiviteter inbokade, bland annat en resa till Ullared samt julpyssel.
Amanda Larsson öser beröm över Agneta.
– Alla älskar henne. Hon är världens bästa människa som gör det här för oss, säger hon.
Det finns fler eldsjälar i kommunen.
I höstas eftersökte några ungdomar i Bohus en plats där de kunde vara. Surte IS IBK:s tränare Tobbe Engström erbjöd sig att öppna Bohushallen.
– Jag tyckte att det var en bra idé. Ungdomarna har svårt att hitta på något när de inte har någon plats att vara på. Då blir det att man står och hänger vid centrum i stället. Det är mycket bättre att de kan vara här, säger han.
En av initiativtagarna är Almir Mehmedagic som till vardags spelar innebandy i Surte IS IBK.
– Vi ville ha en mötesplats där vi kan vara någon gång i veckan och spela fotboll. Vi hade en fotbollsplan utomhus tidigare men det har blivit kallare nu och vi störde folk som bor i närområdet, berättar han.
Och det har blivit en succé. När Alekuriren besökte Bohushallen på fredagskvällen spelade ett 30-tal personer fotboll under ett par timmar.
– Vi brukar vara fler. I dag har vi inte tillgång till caféterian. Där brukar det vara fullt med folk, berättar Almir.
Aldrig stökigt
De får låna hallen på ett villkor: att de sköter sig. Och enligt Almir har det inte varit en tillstymmelse till stök.
– Inte en enda gång. Alla känner alla här och vi har otroligt kul. Vi vet vad som gäller och vi är bara här och har kul – inget annat. Det vet alla om och man tar hänsyn till det, säger han och fortsätter:
– Jag tror att det här kan innebära att det blir lugnare ute. Sedan är det alltid någon som tycker att det är roligare att vara ute och panga en ruta. Men vi hoppas att fler vill komma hit och umgås med oss. Det är en fantastisk gemenskap och vi kommer att fortsätta vara här.
Vid sidan av planen står Tobbe Engström och tittar på.
– Det är fantastiskt fina ungdomar. Jag står bakom dem alla dagar i veckan. Jag bor här i närheten och det är inga problem för mig att komma hit. Det har aldrig hänt något, det kommer hit nya ungdomar ibland och de vet om vilka regler som gäller. Alla respekterar det, säger han.