ÄLVÄNGEN. Barn som far illa på internet ökar i snabb takt. Det vill Alexander Corbett stoppa genom en ny mjukvara som ska hjälpa föräldrar att skydda sina barn från sexuellt utnyttjande.
– Det måste få ett stopp, säger Alexander Corbett till Alekuriren.
Det var vid jul för två år sedan som Alexander Corbett från Älvängen kom på idén att försöka stoppa förövare som angriper barn på internet.
– Jag såg massa hemska saker som gjorde mig galen – och i de flesta fallen var det redan försent. Barnen hade redan blivit angripna eller skadat sig själva. Det måste få ett stopp. Jag tänkte då att man måste försöka göra något som kan stoppa de här förövarna innan skadan har skett, berättar han.
Han har nu, via sitt företag Really Innovative Software Europe, designat programvaran PROACTIQ som gör det möjligt för föräldrar och vårdnadshavare att få information om deras barn möjligtvis utsätts för sexuella förslag.
– Det är svårt att hålla koll på vad barnen gör på internet i dag. Det händer så otroligt mycket därute och fler sociala medier börjar ploppa upp. Det är lätt för förövarna att komma i kontakt med barnen, säger Alexander och fortsätter:
– Enligt siffror från FBI finns det ungefär 750 000 förövare på internet i USA och Europa som var och en tar kontakt med 100 barn i snitt. Upp till 13 procent av de här barnen har redan blivit sexuellt utnyttjade, berättar Alexander.
Målet med den nya programvaran är att föräldrarna ska få ett meddelande, i samma sekund som det händer, via en app, SMS eller mejl.
– Mjukvaran bedömer utifrån olika algoritmer eller ord som är förinställda om det är en möjlig förövare som har kontakt med barnet. Därefter skickas ett meddelande till föräldern där de fem senaste konversationerna finns. Föräldern har då möjlighet att sätta stopp för det innan det är försent, förklarar Alexander.
Tanken är att varje enhet – en mobiltelefon, surfplatta eller en dator – ska ha var utrustade med PROACTIQ. Den kommer att arbeta i bakgrunden på ett liknande sätt som antivirus gör i dag.
– Barnet ska vara medveten om att mjukvaran är utplacerad på enheten och det ska inte finnas någon möjlighet att radera den som man kan göra med en app.
I dag är mjukvaran utvecklad på svenska och engelska – men målet är att den ska finnas på flera olika språk.
– Vi har nyss gjort klart med att den kommer att finnas på tyska och målet är att den ska finnas på spanska och franska i framtiden, berättar Alexander.
World Childhood Foundation är också en viktig aktör som valt att gå in och stötta projektet.
– Det är viktigt att de är med. Vi som utvecklar PROACTIQ har endast koll på själva programvaran, vi är inga experter på hur man ska gå tillväga när man kommer i kontakt med en förövare. Där kommer World Childhood Foundation in med sin expertis, säger Alexander.
Priset då? Just nu ligger det på tre kronor i månaden.
– Det är inte mycket för att skydda sitt barn. Men min dröm är att det ska vara helt gratis så att alla kan ha tillgång till det här. Målet är inte att göra vinst, utan att varje barn ska skyddas från förövare på internet, säger Alexander och fortsätter:
– Jag hoppas att ett företag från Ale kommun kan bli först i världen att stoppa sexuellt utnyttjande av barn på internet i realtid.
Emelie Kastberg driver Allito Produktion tillsammans med Linnea Jensen. Det är dem som sköter marknadsföringen på sociala medier.
– Tanken är inte att PROACTIQ ska vara en spion utan det ska vara ett hjälpmedel för alla föräldrar, avslutar hon.