Oppositionsråd Mikael Berglund (M) är mycket kritisk till hur årets budgetprocess har fungerat. Alliansen+Framtid i Ale och Sverigedemokraterna väntar fortfarande på efterfrågade underlag och idag behandlar Kommunstyrelsen budget 2017, trots att bara majoriteten har kunnat lägga ett förslag.
Oppositionsråd Mikael Berglund (M) är mycket kritisk till hur årets budgetprocess har fungerat. Alliansen+Framtid i Ale och Sverigedemokraterna väntar fortfarande på efterfrågade underlag och idag behandlar Kommunstyrelsen budget 2017, trots att bara majoriteten har kunnat lägga ett förslag.

”Demokratin har satts ur spel”

ALE. Varken den borgerliga oppositionen eller Sverigedemokraterna kommer att presentera ett budgetförslag för 2017 när Kommunstyrelsen behandlar frågan i veckan (läs tisdag).
Skälet är att de inte fått tillgång till efterfrågade handlingar.
– Tjänstemännen har bara prioriterat majoritetens förslag, därmed är demokratin satt ur spel, säger oppositionsråd Mikael Berglund (M) upprört.

I januari fick samtliga politiska partier i Ale en nulägesanalys om förutsättningarna inför 2017. Det handlade både om förväntade skatteintäkter och framtida utmaningar. Med det som bakgrund skrev de politiska grupperingarna sina inriktningsdokument som vilar på ideologiska värderingar och önskade prioriteringar. Av detta ska sedan tjänstemännen arbeta fram verksamhetsplaner som utgår från de olika inriktningsdokumenten. Den borgerliga gruppen med Framtid i Ale lämnade ifrån sig sitt material i mars, men har sedan dess inte hört ett ljud.

Ingen skuggbudget
– Därför har vi inte heller fått en rimlig chans att lägga en skuggbudget till majoritetens förslag. Så när frågan nu kommer upp på Kommunstyrelsens bord på tisdag finns bara ett dokument och det är de rödgrönas. Antingen har vi fått ett tjänstemannastyre i kommunen eller så råder det just nu ren diktatur. Demokratin är i alla fall helt satt ur spel, dundrar Mikael Berglund.

Har ni efterfrågat underlagen?
– Flera gånger, men jag får bara till svar att de jobbar med det och att de har valt att prioritera majoritetens. Det kan jag till viss del förstå, men eftersom den redan är presenterad borde det funnits gott om tid för att arbeta fram texterna till vårt förslag. De vet ju dessutom att ärendet ska upp i KS på tisdag. Det här är pinsamt dåligt skött och nonchalant ur ett demokratiperspektiv.
Inte heller Sverigedemokraterna har fått ett komplett budgetunderlag och partiets ledare i Ale, Robert Jansson, är mycket kritisk.
– Kommunchefen har fortfarande inte svarat när vi får underlagen. Nu är det bara två veckor kvar tills frågan ska upp i fullmäktige. Förra året hade vi handlingarna en månad före KS, nu får vi dem inte ens. Det här är en skam för demokratin i Ale, säger han.

Kommunchef, Björn Järbur, kommer inte med några bortförklaringar utan beklagar att tiden inte har räckt till.
– Vi har helt enkelt inte hunnit och det är inte bra. Majoritetens budgetförslag tog längre tid än beräknat. Förutsättningarna med tillväxten ställde helt nya krav. Det viktigaste är ändå att förslagen finns klara till fullmäktige (20 juni). Jämfört med hur det var för några år sedan då även majoritetens förslag kom direkt från tryckpressen till fullmäktige så ligger vi bättre till i år. Det är ändå i fullmäktige debatten ska äga rum så demokratin kommer att ha sin gång, säger Järbur.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…