De viger sina liv åt ungdomarna. I över sex år har Elisabeth Persson och Daniel Juhlin varit fältassistenter i kommunen.
– Det är en ynnest, säger Elisabeth till Alekuriren.
Två kvällar i veckan, var tredje helg samt dagtid. Det har varit schemat för kommunens två fältassistenter Elisabeth Persson och Daniel Juhlin i över sex år och de har under den här tiden byggt upp ett starkt förtroende hos ungdomarna i Ale.
– Vi är ett mellanled mellan ungdomsvärlden och vuxenvärlden. Det finns så otroligt många fina ungdomar i den här kommunen och vi känner väldigt mycket för dem, säger Daniel.
– Vi åker runt till samtliga orter i kommunen men störst fokus ligger på Nödinge och Älvängen, fortsätter Elisabeth.
Alekuriren har tidigare skrivit om att ungdomarna i kommunen känner sig otrygga när de är ute på kvällarna.
– Sedan antiken har ungdomar träffats och umgåtts. Det är inget nytt med det och det är inget kriminellt med att stå och hänga på samma plats. Men vi vet att många blir oroliga när man stöter på flera ungdomar, säger Elisabeth.
– Men det är väldigt få som gör något dumt. Oftast räcker det att man pratar med dem på ett bra sätt, inte strängt utan vänligt men bestämt, fortsätter Daniel.
Har det blivit oroligare på kvällarna?
– Det har varit otroligt stökigt och bökigt, men jag tycker att det har lugnat ner sig den senaste tiden. Sedan finns det ett stort narkotikaproblem i kommunen. Det är ett krig som är svårt att vinna, men vi ska fortsätta kämpa för ett drogfritt samhälle. Tonåren är som en gropig grusväg. Det är vår uppgift att lyfta ut ungdomarna som fastnar i groparna och leda ut dem på motorvägen, säger Elisabeth.
– Det är väldigt få som faller igenom fullständigt. Tonåren kan vara ganska kämpigt för många och det händer att man gör misstag, men nästan alla lär sig av det, fyller Daniel i.
De arbetar med ungdomar från 13 till 20 år och de rör sig ute var tredje helg fram till midnatt. Både Elisabeth och Daniel har god kontakt med många föräldrar, men de vill att fler vuxna ska röra sig utomhus på kvällarna.
– Vi har startat ett föräldrarcafé och förra gången kom 19 personer. Nästa år kommer vi att jobba för att få med fler föräldrar, säger hon.
– Det krävs ett helt samhälle för att fostra en ungdom. Man måste göra det tillsammans, tillägger Daniel.
Händer det att ni tröttnar?
– Det kan vara tufft när det är snöoväder och tio minusgrader ute. Men jag har inte tröttnat på att träffa ungdomar. Jag tycker att det är en ynnest att få jobba med dem. Den dagen jag tröttnar får jag lämna över till någon annan, säger Elisabeth.
Hädanefter kommer ungdomarna att få se ett nytt ansikte ute på kvällarna. Daniel Juhlin tar tjänstledigt fram till sommaren och David Andersson, tidigare fritidsledare i Älvängen, tar över.
– Det känns spännande. Jag har en god relation med ungdomarna i de norra delarna av kommunen. Nu ska jag bygga upp ett förtroende hos alla ungdomar i kommunen. Det ser jag fram emot, säger han.