https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/04/V-17-Magnus-Blombergsson.jpg

Dialog om nya Nödinge

NÖDINGE. Arbetet med en fördjupad översiktsplan i Nödinge pågår. Nu vill kommunen att aleborna ska tycka till. Tisdag 28 april arrangeras en dialogdag där politiker och tjänstemän står redo att möta invånarnas synpunkter.

NÖDINGE. Arbetet med en fördjupad översiktsplan i Nödinge pågår.
Nu vill kommunen att aleborna ska tycka till.
Tisdag 28 april arrangeras en dialogdag där politiker och tjänstemän står redo att möta invånarnas synpunkter.

Nödinge och Älvängen är Ale kommuns två centralorter som planeras fördubbla sitt invånarantal de kommande 15 åren. För att klara det genomförs nu två fördjupade översiktsplaner. Först ut är Nödinge och för att få ett gemensamt synsätt på utvecklingen engageras medborgarna tidigt.

– När det sedan blir dags att detaljplanera underlättas arbetet om det blir så få överraskningar som möjligt. Vi vill underlätta processen och minska risken för konfrontationer. Därför vill vi veta hur de som bor i Nödinge idag vill utveckla sitt samhälle. Det handlar både om mjuka och hårda frågor, om lekplatser och grönytor, berättar stadsarkitekt Magnus Blombergsson och tillägger:

– Det som är bra med Nödinge är att det finns en stor marktillgång. Många tror inte det, men faktum är att ytan är fullt tillräcklig. Den borde bara utnyttjas bättre.

Den första detaljplanen som ska färdigställas är mellan pendelstationen och Ale Kulturrum. Här har det redan bildats ett konsortium av Alebyggen, Balder, Ale kommun och Ale Exploatering. Även Västtrafik och Trafikverket är viktiga spelare i det projektet.

– Det handlar om att skapa ett attraktivare centrum med utrymme för både kontor, handel, parkeringar, grönytor och torg. ICA har tidigt signalerat att de önskar ett större läge på torget. Det är den största dragaren och därför blir det en huvudfråga att lösa. Sedan får vi se hur det blir med kommunhuset, säger Magnus Blombergsson.

Ingen hemlighet

Det är ingen hemlighet att planen är att riva de äldre byggnaderna på Ale Torg, där till exempel Blomsterriket, pizzerian och gymmet STC idag huserar.

– Det här är inget som sker imorgon, utan kommer att föregås av diskussioner med hyresgästerna. Det gäller att hitta lösningar som passar alla. Egentligen borde man tagit initiativ tidigare och i samband med bygget av pendelstationerna kunde en ny torgfastighet ha byggts. Den glasade övergången kunde då ha förlängts över lokalvägen som idag är en mycket farlig passage, menar Blombergsson.

Som stadsarkitekt har han många synpunkter hur dagens Ale Torg har utformats. Det är mest en stor grå asfaltsyta.

– Det ser ju bra ut på fredag och lördag när p-platserna är utnyttjade, men övriga dagar är det inte särskilt tilltalande. Jag ser helst att vi hittar en lösning med ett parkeringshus för shopping, boende och pendlare. Bostäder centralt medför ett minskat bilbehov. Vi tror att framtidens invånare i Nödinge kommer att klara sig bra med en bil. Jag hoppas vi får skapa ett samhälle som mer är anpassat för cykel. Dessutom vill jag att vi skapar ett tydligt torg, gärna med både vatten och grönska, där man kan träffas och sitta ner utan att behöva köpa en kopp kaffe.

Säker skolväg

Trafiksituationen är ett av samtalsämnena som Blombergsson hoppas få diskutera med ortsborna. Han önskar att de ska dela hans uppfattning att det inte ska vara nödvändigt att köra barnen hela vägen fram till skolan.

– Vi kan ju inte hindra föräldrarna, men vi kan bygga ett samhälle där det är garanterat tryggt för barnen att gå sista biten till skolan. Vi måste få bort bilarna från de mest centrala delarna. Det är nära en trafikinfarkt i Nödinge redan nu.

Detaljplanen för centrum beräknas ta två och ett halvt år. Inom tre år ska bygget kunna vara igång. I detaljplanen ingår också bostäder på kullen vid Ale Kulturrum.

– Nödinge är en 70-tals ort som ska möta framtiden och utvecklas till en attraktiv småstad. Jag hoppas att vi som jobbar med planeringen kan få en tydlig bild av vad medborgarna tycker är bra idag och vad som behövs för att göra framtiden ännu bättre, avslutar Magnus Blombergsson.

Mer från samhälle

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Senaste nytt

Kilanda marknad – går mot en ny vår på hösten

Kilanda marknad med öppen gård är en tradition som sträcker…

Träd föll – fyra personer skadade

KILANDA. En olycka inträffade vid 12-tiden vid Kilanda säteri. I…

”Vi var inte tillräckligt desperata”

På lördagen drog innebandysäsongen igång på riktigt och för Ale…

Cerry Holmgren – 55 år i idrottens tjänst

Lokaltidningen träffar Cerry Holmgren hemma i huset i Ekeberg dit…

Dubbla smällar för AIF

Mot Tvååker saknade AIF givna spelare som avstängde Daniel Tidstrand…

”Får gräva i skiten”

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Trots förbud – vikarie spände fast person i rullstol

Det var under en förmiddag som en vikarie spände fast…

”Min son vill inte heller vara där”

Att skolan skall vara en trygg plats dit våra barn…

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…