NÖDINGE. För ett och ett halvt år sedan invigde Mini-Maria sin mottagning i Ale. Nu har verksamheten försetts med ett eget direktnummer i syfte att ytterligare förenkla kontakten med verksamheten.
– Det ska vara en låg tröskel för alla som vill komma i kontakt med oss, säger Alexander Brekke, tillförordnad enhetschef stöd- och behandlingsenheten.
Allt sedan öppnandet i september 2022 har ungdomar och dess anhöriga besökt Mini-Maria på Klöverstigen i Nödinge.
– Vi är aldrig sysslolösa samtidigt som det finns utrymme att ta emot fler som behöver vår hjälp. Från det att man varit i kontakt med oss till att det blir ett personligt möte brukar det ta ungefär en vecka, förklarar socionom Sofia Rosenqvist.
Statistiken visar att det generellt på Mini-Marias mottagningar i landet brukar vara cirka 70 procent killar som hör av sig och bokar tid. I Ale är förhållandet mellan killar och tjejer 50-50.
– Vi tolkar det som positivt att vi lyckats nå ut till tjejer i den utsträckning som vi gör. Generellt sett upptäcks tjejers droganvändning vid senare ålder än hos pojkar. Vår upplevelse är att vi som samhälle är sämre på att identifiera signaler för droganvändning hos flickor.
Vilka får komma till Mini-Maria?
– Det är personer 13-21 år som är i ett risk- eller missbruksberoende av alkohol, droger eller spel om pengar. Vi fungerar också som anhörigstöd. Är man som vårdnadshavare det minsta orolig för ens ungdom går det bra att kontakta oss, säger specialistsjuksköterska Linda Wenzel och tillägger:
– I Mini-Marias uppdrag så ingår det även att jobba utåtriktat såsom att närvara vid olika typer av föräldramöten.
Ingen remiss behövs
Nyligen inrättades ett direktnummer till Mini-Maria i Nödinge som ytterligare ska förenkla kontakten med verksamheten. Det nya numret är 0303-703570.
– Man behöver ingen remiss eller biståndsbeslut från socialtjänsten för att komma till Mini-Maria. Alla besök är kostnadsfria och vi har tystnadsplikt.
Mini-Maria är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen och Ale kommun. Den tvärprofessionell samverkan är enligt Alexander Brekke nyckeln till framgång.
– Här har vi olika professioner samlade under ett och samma tak. Vi jobbar tillsammans. Med samlad kompetens har vi större förutsättningar att kunna hjälpa ungdomen och dess anhöriga. Teamet består av psykolog, socionom och specialistsjuksköterska.
Har ni någon slutlig rekommendation att ge ungdomar eller dess anhöriga som funderar på att kontakta er?
– Det är alltid gynnsamt att göra det i tid, men det är heller aldrig för sent.