NÖDINGE. En handbok i praktiskt, lokalt drogförebyggande arbete. Nu är Drogkompassen framtagen både i tryckt och digitalt format.
– Den bygger på kunskap och evidens och är skapad tillsammans med polismyndigheten, säger Dzemal Sabovic, brotts- och säkerhetshandläggare i Ale kommun.
Nyligen kunde Alekuriren berätta om den handlingen och utbildning i PDV (pågående dödligt våld) som Ale kommun tagit fram. Nu har nästa handbok framställts.
– Handbokens syfte är inte att ersätta befintliga styrdokument inom området, från bland annat Folkhälsomyndigheten, utan ska snarare ses som ett komplement. Vi vill uppfylla ett behov av ett konkret hands on-stöd i det lokala arbetet på kommunnivå, säger Dzemal Sabovic och fortsätter:
– Materialet, som är på 30 sidor, bygger på samlad kunskap inom ANDT-området och beprövade erfarenheter och arbetsmetoder inom lokalt drogförebyggande arbete. Vi fokuserar på tobaks-, alkohol-, och narkotikaprevention och ger ett ramverk och visar på konkreta exempel på hur ett effektivt drogförebyggande arbete kan utformas.
Innehållet är framtaget i samverkan mellan Ale kommuns säkerhetsenhet och Polisen. Medförfattare är bland andra Martin Lazar, kommunpolis lokalpolisområde Botkyrka, och Lennart Karlsson, poliskommissarie och ordförande i Svenska Narkotikapolisföreningen, som säger så här om boken:
– Det är en tydlig och pedagogisk sammanfattning av viktiga metoder tillämpliga för det lokala förebyggande arbetet. Här finns allt du behöver veta för att strukturera upp ett effektivt drogförebyggande arbete med barn och unga mot narkotika. Starka och trygga barn ger oss en stark och trygg framtid.
Handboken visar på hur alla delar i samhället tillsammans kan arbeta för att främst unga vuxna inte skall hamna i drogproblematik.
– Ett arbete som gäller polis och kommun i allmänhet men kanske vuxna i ungas närhet i synnerhet. Om vi, alla tillsammans, tidigt kan se till att unga inte hamnar i drogproblematik kommer vi på sikt se en minskad efterfrågan och såldes också en minskad tillgång på droger. Ett arbete som på sikt kommer att rädda liv, säger Christian Nylén, lokalpolisområdeschef Kungälv/Ale.
Vem vänder sig handboken till?
– I första hand till tjänstepersoner och förtroendevalda i kommuner och inom polisen. En viktig målgrupp är exempelvis medarbetare och chefer inom individ- och familjeomsorg, kultur och fritid, skola och utbildning, säkerhet och polismyndigheten, avslutar Dzemal Sabovic.
Grunderna i lokalt drogförebyggande arbete – ramverket: