ÄLVÄNGEN. Nu är hårdhandskarna på.
Ale kommun vill riva de förfallna byggnaderna på Carlmarks gamla industriområde i Älvängen.
Den berörda fastighetsägaren Hawk Properties har genom ombud överklagat besluten, men Samhällsbyggnadsnämnden har nu bestämt att stängsla in området och göra det otillgängligt.
– Leken är över. Vi har försökt föra en konstruktiv dialog med fastighetsägaren, men ingenting händer. Allt överklagas och förhalas, om de överhuvudtaget svarar. Det är helt uppenbart att de inte har för avsikt att komma tillrätta med problemen. Samtidigt har situationen blivit alltmer akut, då lokalernas skick är så dåligt att de utgör en omedelbar fara för människor som vistas i området. Det har blivit ett tillhåll för ungdomar och nu måste vi ta ansvar innan någon kommer till skada. Blir det en rättslig process är vi beredda att ta den, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Jan A Pressfeldt (AD).
Inom kort kommer ett tre meter högt stängsel att resas runt de förfallna industrilokalerna. Syftet är att förhindra intrång från obehöriga.
– Här har varit minst fyra mordbränder de senaste två åren och jag vet inte hur många utbrända bilar vi har plockat bort. Det räcker nu, säger Jan A Pressfeldt med bestämd röst.
Problemen på Carlmarks gamla industriområde som i folkmun kallas ”kåkstaden” har varit kända länge. Ale kommun har utövat påttryckningar i olika former och skeenden, men responsen har varit begränsad. På kommunens initiativ skedde en större uppstädning, men för den som aldrig varit där är det svårt att förstå. Ungdomar har börjat söka sig till området, då det länge har varit en frizon utan insyn. Det som fått bägaren att rinna över är att mycket unga flickor påträffats i området. Det är också allmänt känt att de mörka gränderna blivit en mötesplats för droghandeln. Det råder nu en politisk enighet i Ale om att ta krafttag.
– Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Vi har fått väldigt tydliga signaler från bland annat föräldrar att ungdomar hänger i ”kåkstaden”, därmed råder det ingen tvekan längre. Det fallfärdiga byggnaderna utgör en omedelbar fara för våra ungdomar och då måste vi helt enkelt agera. Det är vår skyldighet att ta tuffa beslut annars ska vi inte ägna oss åt politik. Jag kan till och med tycka att den åtgärd som nu vidtas borde ha skett för ett år sedan, men dagens handlingskraft har saknats tidigare, säger Samhällsbyggnadsnämndens vice ordförande, Tyrone Hansson (S).
Byggnaderna med hål i taken, hängande väggplåtar, lösa dörrar och krossade fönster kommer att hägnas in med ett tre meter högt staket direkt efter påskhelgen.
– Vårt mål är att eliminera dödsfällan. Jag hoppas att det här ska räcka. Det är trots allt enligt svensk lag det strängaste vi kan göra mot en fastighetsägare som inte tar sitt ansvar. I nästa skede kör vi in grävmaskinerna, byggnaderna ska rivas, avslutar Jan A Pressfeldt.
Lokaltidningen har sökt det engelska bolaget Hawk Properties som äger den övervägande delen av de förfallna byggnaderna. Företaget har inte gått att nå och inte heller deras ombud, advokat Lars-Erik Olsson, har svarat.
Ett tre meter högt staket ska hägna in de fallfärdiga byggnaderna som ägs av det engelska bolaget Hawk Properties.
Insidan skvallrar om lite av varje. Här finns till och med en del bokföring dumpad från lokala företag.