Ett rekord möjligt att slå

Ett rekord möjligt att slå

TEXT: Per-Anders Klöversjö
25 januari 2017 kl. 16:07

NÖDINGE. Bostadspriserna nådde nya rekordhöjder i både Ale
och Lilla Edet 2016. Sveriges villapriser steg allra snabbast i Ale.
– En ökning med 24% har jag aldrig tidigare upplevt, säger erfarne mäklaren Lars-Erik Eriksson.

Stämningen är på topp när Svensk Fastighetsförmedling bjuder in för att presentera utvecklingen av bostadspriserna under 2016. Det är inte bara ett rekordår i sig, utan det bästa någonsin. Mäklare Daniel Eriksson och Niclas Hylander kan berätta om flera toppnoteringar. I populära Madenområdet i Älvängen var det inte länge sedan prislappen passerade 2 miljoner, men de tre senaste försäljningarna har avlöst varandra i rekordligan.

– 3,3 blev 3,4 och nu gick ett för 3,5 miljoner kronor. Det är framför allt bristen på attraktiva bostäder som driver upp priserna. Ett boende i Maden är inte bara ett hus, utan du köper också tryggheten i att bara kunna släppa ut ungarna på gården, säger Niclas.

Kollegan Daniel har sålt den dyraste villan hittills i Ale. På Pernillas väg stannade budgivningen på 6,6 miljoner kronor.

– Nödinge och Älvängen är populära områden, prisutvecklingen till trots upplever köparna att det finns en stor potential. Ales prisbild närmar sig Göteborgs kranskommuner, men det är fortfarande en bit kvar. Kvadratmeterpriset för en villa i Kungälv är cirka 35 000 jämfört med Ales 22 000, säger Daniel.

Centralorterna i all ära, en bostadsrätt i Surte och Bohus hinner sällan ut på marknaden innan den är såld.

– Det ska bli intressant att följa försäljningen av tornet i Surte. Även om det inte är vi som håller i den kommer det sannolikt att leda till en del omflyttning. All nyproduktion är positivt, menar Daniel.

Den fantastiska prisutvecklingen i Götaälvdalen bottnar inte bara i en förbättrad infrastruktur med pendeltåg och motorväg.

– Det är bara en faktor. Bristen på bostäder är kanske den främsta orsaken samt att göteborgarna har fått upp ögonen för Ale och Kungälv tack vare all nybyggnation, menar Lars-Erik Eriksson.

Hur länge kommer det här rekordet att stå sig?

– Det är fullt möjligt att det slås redan i år. Vi spår att prisutvecklingen kommer att fortsätta i minst tre till fyra år. Svensk Fastighetsförmedling är fortfarande marknadsledande i Ale med 35%. Fastighetsbyrån har 28% av den mäklade marknaden.

TEXT:

Per-Anders Klöversjö

info@alekuriren.se