Ett steg mot säkrare skolvägar

NÖDINGE. Jim Aleberg (S) och Johnny Sundling (S) satt båda hemma på kammaren, ovetande om varandra, och funderade på säkrare skolvägar. Det mynnade ut i två olika motioner.
– Det är en styrka att vi agerar på flera nivåer för trögheten i systemet är enorm, säger Jim Aleberg.

Socialdemokraterna Jim Aleberg och Johnny Sundling skrev ovetande om varandra motioner om säkrare skolvägar. Nu är båda aktuella.
Socialdemokraterna Jim Aleberg och Johnny Sundling skrev ovetande om varandra motioner om säkrare skolvägar. Nu är båda aktuella.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/12/v5019_sossarna.jpg

Att trygga barnens skolvägar har varit Jim Alebergs drivkraft i flera år. Nu gläds han åt att en refug kommit på plats på Alingsåsvägen i Alafors. Den medför att hastigheten sänks.

– Det är jättebra, men jag förstår inte vad det är som har tagit så lång tid. Vi behöver fler hastighetsbegränsande åtgärder vid våra skolor, men vi måste hitta ett sätt att jobba på som går smidigare än idag, säger Jim Aleberg.

Han syftar på det faktum att Trafikverket har ansvaret för en del av vägarna.

– Jag tycker att kommunerna borde få ett större mandat att agera oavsett vem som är väghållare. Att vänta på att få Trafikverkets uppmärksamhet håller inte, det tar för lång tid, menar Aleberg.

Med hjälp av riksdagsledamot Aylin Fazelian (S) har han fört fram sin åsikt. Hon har lämnat in en motion i ärendet och under våren ska den upp till behandling i trafikutskottet.

– Polisen har i flera hastighetskontroller utanför skolor konstaterat att många kör för fort. Det innebär också att de barn som går till skolan utsätts för en stor risk. Vi behöver agera skyndsamt och vidta alla tänkbara åtgärder för att få ner hastigheterna, säger Aleberg bestämt.

Partikamraten Johnny Sundling satt även han hemma och grubblade över trafiksäkerheten vid kommunens skolor. Som boende i Skepplanda är det naturligtvis hastigheten förbi Garnvindeskolan som väckt oro.

– Det är ett ständigt återkommande ämne. Alla skyller på alla, men egentligen är felet vårt eget. Det är ju främst vi som bor i Skepplanda som kör förbi skolan. Vi måste inse allvaret, menar Sundling och tillägger:

– Vidare är det galet mycket trafik till och från skolorna. Vi behöver ha en beteendeförändring. Alla borde ställa sig frågan om det är nödvändigt att köra barnen till skolan. Många har möjlighet att välja en bilfri skolväg till fots eller med cykel.

Inom kort kommer fullmäktige att få en motion av Johnny Sundling och Johan Nordin (S) på sitt bord. I den uppmanar motionärerna Ale kommun att även om Trafikverket står som huvudman för vägen sätta upp hastighetsdämpande åtgärder.

– Vi måste hitta en lösning och jag har svårt att se hur Trafikverket skulle anmäla oss för att vi försöker skydda våra barn, säger Sundling.

I vinter kommer Socialdemokraterna att bjuda in till trygghetspromenader med utgångspunkt från skolorna.

– Vi vill identifiera de risker som finns och komma med förslag till trygghetsskapande åtgärder. Det gör vi bäst tillsammans, säger Jim Aleberg.

Gratis!
Mer från samhälle

Drogkompassen är framme

Nyligen kunde Alekuriren berätta om den handlingen och utbildning i PDV (pågående dödligt våld) som Ale kommun tagit fram. Nu…

A-traktorer blir allt populärare

Den 15 juli i fjol förenklades de tekniska kraven vid ombyggnation av en bil till A-traktor. Förändringen genomfördes för att…

Mobil ÅVC till Skepplanda

Tidigare besök av den mobila återvinningscentralen i Skepplanda har genererat en väldigt god tillströmning av besökare. Det är Renova som…

”Skepplandavägen är prioriterad”

Ale kommuns trafikingenjörer får med jämna mellanrum ta emot synpunkter beträffande Skepplandavägen. – Samtalen handlar bland annat om att det…


Senaste nytt

Drogkompassen är framme

Nyligen kunde Alekuriren berätta om den handlingen och utbildning i PDV (pågående dödligt våld) som Ale kommun tagit fram. Nu…

Ny kontorschef i Älvängen

Leo Hatami är ny på posten som kontorschef på Swedbank Göta älvdalen. Innan han landade på kontoret i Älvängen drev…

”Måste ha en konstgräsplan”

Klockan är halv sju på kvällen och på Surte IP:s grusplan tränar tre lag med både tjejer och killar. Dammet…

En vardag med hot och trakasserier

Intervjun sker på ett café i Nödinge. Lena Orstadius öppnar dörren på exakt avtalad tid, slår sig ner vid ett…

Systrarna försvarade titeln

I december 2019 blev Ronja och Maja Henriksson collegemästare i fotboll för första gången med sitt lag Keiser University. Båda…

Blunda inte för drogkulturen bland ungdomar i Ale

Den bästa dagen i mitt liv var för arton år sedan när jag födde min första och enda dotter. Den…

A-traktorer blir allt populärare

Den 15 juli i fjol förenklades de tekniska kraven vid ombyggnation av en bil till A-traktor. Förändringen genomfördes för att…

Gränsen är nådd

Visst har många av oss läst om förtroendevalda som hotas och trakasseras. Det har ändå känts avlägset, men när Ales…

Förvirrat i Ale Golfklubb

Den 25 april arrangerade Ale GK ett extra årsmöte enligt begäran av mer än 10% av medlemmarna. Ärendet gällde förtroendet…

Trafikolycka på E45

BOHUS. Tre personbilar var inblandade i en trafikolycka på E45 i höjd med Klädkällaren. Larmet kom strax före klockan elva…