ALE/LILLA EDET. Över hälften av alla barngrupper i förskolan är större än rekommenderat i Sverige. I Ale kommun är 44 procent av de åldersindelade barngrupperna i förskolan större än de får vara. Utvecklingen förra året var positiv då allt fler grupper uppfyller rekommendationerna.
Enligt Skolverkets riktlinjer bör förskolans barngrupper för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek.
I Ale kommun översteg under fjolåret 44 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen. Det här är lägre än rikssnittet (54 procent).
Andelen barngrupper som är för stora har minskat i Ale kommun. Mellan 2022 och 2023 har andelen gått ner från 60 till 44 procent.
På nationell nivå har barngrupperna ökat i storlek de senaste åren. Mer än hälften av alla barngrupper var större än rekommenderat år 2023.
I Lilla Edets kommun översteg under fjolåret hela 94 procent av alla åldersindelade barngrupper Skolverkets riktlinje. Lilla Edet är därmed den kommun i hela landet som har näst flest barngrupper som överskrider rekommendationerna, efter Hylte.
– Det är oerhört allvarligt att så många barngrupper är större än rekommenderat. Utvecklingen går alldeles för sakta framåt. Vi har sett en skiftning mot att allt fler partier är för en lagstiftning kring ett maxtak, nu är det dags att agera på de löftena, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.
– Förskolan måste vara likvärdig för alla barn. Det ska inte spela någon roll var i landet du bor, förskolans viktiga del i barns utveckling och tidiga lärande ska tillgodoses överallt. Därför behöver staten gå in och reglera gruppstorlekar, personaltäthet och förskollärartäthet, avslutar Åsa Fahlén.
Den här texten bygger på officiell statistik från Skolverket.
Uppgiften om hur stor andel av förskolans grupper som är för stora bygger på en sammanräkning av andelen små- och storbarnsgrupper som överstiger de nationella riktlinjerna.
Notera att endast åldersindelade grupper ingår i den sammanräkningen. Det finns även grupper med barn i blandade åldrar, men dessa grupper saknar riktlinjer om storlek.
I Lilla Edets kommun är 36 procent av alla barngrupper åldersindelade.