Ale har tillsammans med övriga kommuner inom Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 erhållit 3,2 miljoner kronor för ett tvåårigt (2010-11) utvecklingsarbete. Göteborgs Universitet, psykologiska institutionen, samverkar under hela projekttiden med kommunerna för att säkra implementeringen av den nationella strategin på lokal nivå. Det finns tre delmål med projektet:
• Ökad samverkan kring föräldrastöd mellan aktörer vars verksamhet riktar sig till föräldrar.
• Ökat antal hälsofrämjande arenor och mötesplatser för föräldrar.
• Ökat antal föräldrastödsaktörer med utbildning i hälsofrämjande och universella evidensbaserade föräldrastödsprogram.
Under fjolåret genomfördes 140 slumpmässigt utvalda telefonintervjuer till föräldrar i Ale kommun med barn i åldern 0-17 år. Samtliga orter fanns representerade i statistiken. Frågan löd: ”Om du fick önska fritt, vad skulle du vilja att det fanns för stöd för föräldrar här i kommunen?”.
– Det som framkom i intervjuerna var behovet av mötesplatser med andra föräldrar där man kan träffas och utbyta erfarenheter. Det fanns också önskemål om att ha någon att ringa utan att för den sakens skull bli dokumenterad, säger Birgitta Fredén folkhälsoplanerare i Ale kommun.
Önskemålen har hörsammats och det har bland annat resulterat i att Föräldratelefonen marknadsförs på ett tydligare sätt än tidigare.
– Hit kan man ringa som förälder om man vill ha någon att prata med, någon som lyssnar och ger stöd. Under den sista tiden har vi haft en hel del samtal, förklarar Eva Gundahl på Familjehuset i Surte.
Det är just här, på Familjehuset i Surte, som det planeras för tre öppet hus-kvällar, sista torsdagen i varje månad. Den första träffen äger rum nu på torsdag.
– Det är tänkt lite grann som after work, därav att vi startar redan klockan halv sex. Det är föräldrarna själva som ska styra innehållet och förhoppningsvis kan det leda till intressanta diskussioner och erfarenhetsutbyte. Ingen föranmälan krävs, säger Eva Gundahl.
– För att ha något att förhålla oss till har vi valt att sätta upp olika teman för kvällarna. På torsdag är ämnet ”När 2 blir 3” och sedan fortsätter det med ”Att vara tonårsförälder” och ”Att behålla sitt lugn i föräldraskapet”.
Föräldrakursen COPE har genomförts tidigare i Ale med positiv respons. Den här gången vänder sig arrangören till dem som har barn i åldern 2-9 år.
– Vi har bestämt oss för att ha den här kursen på dagtid. Det innebär att personer som jobbar kvällar, är föräldralediga med ett yngre syskon eller dagledig av någon annan anledning ges möjlighet att genomföra kursen, säger handledare Anita Österberg.
COPE grundar sig på strategier, vetenskapligt bevisade, som är stärkande i relationen mellan föräldrar och deras barn.
– Deltagarna får ett antal verktyg i sin strävan att få ihop vardagen på bästa sätt. Jag vill noga poängtera att den här kursen inte vänder sig till föräldrar som på ett eller annat sätt har problem, utan till alla. Det handlar om att investera i sitt föräldraskap, säger handledare Eva Gundahl.
Kurstarten för COPE äger rum idag (läs tisdag) på Trollevik i Nödinge, men det går bra att ansluta till kursen även nästa tisdag den 1 mars.