ALE. Övervikt hos barn är ett stigande problem som kan vara både känsligt och svårt att hantera.
Genom projektet Mötesplats föräldrar får föräldrar i Ale chansen att träffa kommundietisten Kristine Arhage och en skolsköterska på drop-in.
– Problem med övervikt kan man se redan vid tre, fyra års ålder och därför är det viktigt att göra något åt det så tidigt som möjligt, säger Jette Petersen, skolsköterska på Nolskolan.
Hon uppskattar att antalet överviktiga barn är cirka 17 procent och omkring 2-3 procent lider av fetma.
– Man kan se att det har skett en ökning de senaste 5-10 åren.
Bra tillfälle
Under sammanlagt sex kvällar i november kommer kommundietisten Kristine Arhage tillsammans med en skolsköterska, Jette Petersen bland andra, att finnas tillgängliga på biblioteken i Skepplanda, Älvängen och Surte för att svara på föräldrarnas frågor. Det handlar inte om någon föreläsning utan istället har man valt drop-in för att så många som möjligt ska kunna komma.
– Det är ett bra tillfälle för kommuninvånarna att träffa en dietist, något som idag saknas inom primärvården i Ale. Man får även chans att ställa frågor till en skolsköterska och det kan handla om allt från vad sund mat är till hur man arbetar ute på skolorna, berättar kommundietisten Kristine Arhage.
Det stigande problemet med övervikt hos barn är något som oroar folkhälsoplaneraren Birgitta Fredén och hon ser Mötesplats föräldrar som ett värdefullt forum.
– Vi jobbar i huvudsak övergripande på befolknings- och gruppnivå och det här blir ett bra tillfälle att träffa enskilda människor.
Regelbundenhet
Skolsköterskan Jette Petersen väger och mäter barnen regelbundet och utvecklingen kan utläsas genom en BMI-kurva som är anpassad för barn. Kurvan skickar hon hem till föräldrarna och upptäcker hon något avvikande tar hon även kontakt per telefon och bjuder in till samtal.
– Jag diskuterar aldrig med barnen innan jag pratar med föräldrarna. Det är ett känsligt ämne och man måste vara ytterst försiktig. Jag frågar om jag får väga barnet oftare om det rör sig om en stor uppgång. Jag kan även bjuda in föräldrarna och då brukar jag till exempel fråga om barnet äter frukost eller inte, vad man äter till middag och så vidare. Det viktigaste är att få en regelbundenhet i måltiderna.
Känsligt samtalsämne
Maten som serveras i skolorna tycker hon är bra och näringsrik, men ett önskemål hade varit att få tillbaka ”bambatanterna”, som hon anser fyller en viktig funktion.
– Barnen har ofta inte känsla för hur portionen ska se ut och hur stora de ska vara.
Problemet med övervikt hos barn är komplext och Jette Petersen menar att det viktigaste är att föräldrar kan sätta gränser.
– Många har en rädsla för att prata om vikt eftersom de är oroliga för att det ska slå över så att barnet istället slutar äta. Det finns inget mer ångestfyllt än när ens barn inte äter, men tvärtom mot vad många tror, finns det inte något samband mellan samtal om vikt och anorexia. Dessutom vet barnen ofta mer än vad man tror.
Följdsjukdomarna, som till exempel diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, kryper allt längre ner i åldrarna.
– Man får komma ihåg att det tar tid att göra en positiv förändring och resultatet ser man inte idag eller i morgon, men det gör man inte med sjukdomarna heller.