ÄLVÄNGEN. Startskottet har redan gått, men på måndagen togs ett symboliskt första spadtag för en ny överföringsledning för avloppsvatten och dricksvattenledning mellan Älvängen och Ryaverket i Göteborg. Investeringen är beräknad till 600 miljoner kronor.
– Det är Ale kommuns största egna infrastrukturprojekt i modern tid, säger verksamhetschef Jesper Normen.
Idag renas avloppsvattnet från Älvängen, Skepplanda och Alvhem i Älvängens reningsverk. När Länsstyrelsen dömde ut verket som inte lever upp till framtida miljökrav och hotade med förelägganden utreddes olika alternativ, där Ale kommun bestämde sig för att en överföringsledning till Ryaverket i Göteborg är den bästa lösningen på lång sikt. För att säkra framtida behov av dricksvatten läggs också en ny ledning för dricksvatten längs samma ledningsstråk.
– Med ökade krav på att släppa ut renat avloppsvatten i Göteborgsregionens största vattentäkt, Göta älv, så valdes överföringsledningen som den bästa vägen framåt och att då samtidigt stärka upp dricksvattenförsörjningen med en ny ledning. På så vis hanterar vi avloppsvattnet långsiktigt hållbart och framtidssäkrar samtidigt tillgången på dricksvatten, säger Jesper Normen.
Projektet genomförs i ett partnerskap med NCC och arbetet kommer att präglas av flera gemensamma mål, där minsta möjliga miljöpåverkan och en god arbetsmiljö står i fokus.
– Vi är jätteglada över att få vara en del av detta stora projekt. Målen är lika ambitiösa som viktiga. Det kommer att vara utmanande att bygga ledningen nära både motorväg och järnväg samt inte minst Göta älv. Det ställer krav på noggrann och genomtänkt planering. Framför allt är det skredrisken som alltid måste finnas med i bedömningen, säger avdelningschef på NCC, Henrik Gerber.
Överföringsledningen för avloppsvatten samt dricksvattenledning och tre pumpstationer beräknas kosta 600 miljoner kronor. Projektet beräknas vara klart under slutet av 2026. När ledningen tas i bruk stängs reningsverket i Älvängen.
– Kommunfullmäktige tog beslut om investeringen i september och vi är redan igång. Det tyder på att Ale kommun och NCC redan har hittat en bra samverkansform, vilket glädjer mig, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Eddie Glans (M).