KUNGÄLV. Narkotikaanvändandet hos unga är ett identifierat problem i Ale som polisen ser allvarligt på. Insatser har gjorts under det gångna året och kommer att fortsätta under 2018.
– Vi kommer aldrig att kunna eliminera narkotikan, men det gäller att vi tillsammans med kommunen och dess olika verksamheter inte släpper taget, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef Kungälv/Ale.
Sedan polisens omorganisation genomfördes 2015 och lokalpolisområde Kungälv/ Ale bildades har Teodor Smedius haft som ambition att öka den polisiära närvaron och bli mer tillgänglig för aleborna.
– För första gången sedan den nya organisationen sjösattes så har vi full bemanning, därmed inte sagt att vi har tillräckligt med poliser. Någon ökning av de personella resurserna ser vi inte under innevarande år, men däremot förmodar vår organisation att växa 2019.
– Vi försöker närvara i Ale i så stor utsträckning vi kan. Om vi är nöjda med omfattningen? Nej, det är vi inte! Även om vi ökat närvaron så går det att göra mer. Vi tycker det är viktigt att synas i olika sammanhang. Det tänker vi fortsätta göra. Då tänker jag inte bara på det dagliga arbetet utan även att vi medverkar på ortsmöten, torgarrangemang och så vidare, säger Smedius och tillägger:
– Ett led i att förbättra tillgängligheten för kommuninvånarna genomfördes i höstas då vi öppnade upp polisstationen i Kungälv varje vardag. Det är en satsning som vi är stolta över!
För ett år sedan förvärvade Hells Angels lokalkrogen Vadbacka Gästgiveri i Skepplanda. Vad har det fått för konsekvenser?
– Det innebär att den organiserade brottsligheten har slagit rot i Ale. Hells Angels är en organisation som står utanför samhällets lagar och regler och som försörjer sig på grov brottslighet. Därmed inte sagt att alla individer knutna till rörelsen i Skepplanda gör det. Att Hells Angels väljer att etablera sig på en liten ort är emellertid ingen bra utveckling då det finns en uppenbar risk att det sker en rekrytering av människor i närområdet.
– Vad det gäller Hells Angels etablering i övrigt kan sägas att vi har deras verksamhet under lupp. Vi är inte ensamma i det arbetet utan det är andra enheter som jobbar med det.
I höstas undertecknades ett medborgarlöfte för Ale där trafik och narkotika står i fokus. Vilka insatser är att förvänta under året?
– Invånarna kan förvänta sig en ännu mer lyhörd polis. Vi ska ha trafikkontroller på de platser som folk hör av sig om, inte på platser som är bekväma för oss. Vi ska koncentrera vårt arbete kring mopeder, EPA- och A-traktorer och bilar som står för buskörningen. Detta gäller framförallt i Älvängen där många medborgare känner sig maktlösa inför situationen. För vår del gäller det att jobba lite smartare än tidigare, kommunicera bättre med förarna men också med deras föräldrar.
Era tankar kring narkotikan?
– Här gäller det att jobba professionellt på flera plan och ha en nära samverkan mellan skola, socialtjänst och polis. Här har vi verkligen flyttat fram positionerna under det senaste året. Vårt arbete blir att komma åt de fula fiskarna som säljer och distribuerar narkotika. Dessa individer kan förvänta sig mer uppvaktning under 2018. Den förebyggande biten med information gör vi tillsammans med Ale kommun. Tyvärr upplever vi en mer drogliberal inställning i samhället och här måste vi gemensamt agera som en motkraft.
Finns det något speciell plats i Ale som ni bevakar extra noggrant?
– Da Vinciskolan och Ale Kulturrum är en sådan plats. Här har vi ett stort problem och vi måste bidra till att finna en lösning. Min bild är att det inte fungerar med en skola och en öppen kulturarena under samma tak, så som det ser ut nu. Vi måste våga prata om det och agera utifrån den lägesbild vi ser.
Totalt sett, ökar eller minskar brottsligheten i Ale?
– Risken för att bli utsatt för brott i Ale minskar. Däremot ger undersökningar vid hand att andelen otrygga i kommunen ökar. Vi har stor respekt för människors känslor och måste ta trygghetsundersökningens resultat på fullaste allvar, avslutar Teodor Smedius.