Dragan Bojanic, skadesamordnare och tillika bussförare på Nobina, Angelica Steise, chef service på SJ Götalandståg, Anna Törmänen, lokal kvalitetschef på Nobina, och Stefan Janbro, gruppchef på Nobina, hoppas att en bred samverkan mellan olika aktörer ska leda till ett bättre klimat på Alependeln och kring resecentrum i Älvängen.
Dragan Bojanic, skadesamordnare och tillika bussförare på Nobina, Angelica Steise, chef service på SJ Götalandståg, Anna Törmänen, lokal kvalitetschef på Nobina, och Stefan Janbro, gruppchef på Nobina, hoppas att en bred samverkan mellan olika aktörer ska leda till ett bättre klimat på Alependeln och kring resecentrum i Älvängen.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/05/v2021-alvangens-resecentrum-2-scaled.jpg

Fortsatt oroligt kring resecentrum

ÄLVÄNGEN. Samverkan med fokus på att öka tryggheten runt Älvängens resecentrum. I torsdags arrangerades en workshop där representanter från bland annat Västtrafik, SJ Götalandståg, Ale kommun, Nobina, Länsstyrelsen och Polisen medverkar.
– Förändringar måste till nu innan situationen eskalerar, säger Stefan Janbro, gruppchef på Nobina.

Alekuriren har i tidigare artiklar berättat om den samverkan som sker mellan en rad olika aktörer med syfte att öka tryggheten på pendelstationerna i allmänhet och Älvängens resecentrum i synnerhet.

– Arbetet grundar sig en modell som Västtrafik och Länsstyrelsen tagit fram. Den kallas för STK – Samordning, Trygghetsskapande åtgärder i Kollektivtrafiken. Vi kom igång med samverkan på bred front i höstas, men tyvärr har coronapandemin gjort att arbetet tappat lite fart. Nu ska vi emellertid ha en workshop för att se vad var och en av deltagarna kan bidra med, säger Anna Törmänen, lokal kvalitetschef på Nobina.

– Det är viktigt att alla får komma till tals och att vi får en gemensam lägesbild att utgå ifrån. Vi måste arbeta långsiktigt och enas om de konkreta åtgärder som behöver vidtas, tillägger Anna Törmänen.

Såväl Nobina, som ansvarar för busstrafiken i Ale, och SJ Götalandståg, som kör Västtågen på uppdrag av Vässtrafik, vittnar om återkommande oroligheter i och kring resecentrum.

– Det är många ungdomar som hänger inne och utanför väntlokalen vid bussterminalen. Resecentrum har blivit en samlingsplats och emellanåt är det stökigt, säger Stefan Janbro.

För cirka en månad sedan blev en busschaufför knivskuren. Det var två ungdomar som frågade mannen om en cigarett. När han inte hade någon att erbjuda blev han upptryckt mot väggen och knivskuren i armen.

– Tack och lov är den här typen av incidenter extremt ovanliga, men att det sker är ändå en tydlig signal om att något måste hända. Förarna känner ofta lukten av droger och det skapar en oro, säger Dragan Bojanic, skadesamordnare och tillika bussförare på Nobina.

– Ett annat problem som vi förare upplever är de A-traktorer som kör framför bussen på sträckan mellan Älvängen och Skepplanda. När vi ska köra om gasar de på och vid ett tillfälle blev en buss prejad. Dessa trafikfarliga situationer måste få ett slut, säger Dragan Bojanic.

Tågvärdarna är av samma uppfattning, att arbetsmiljön måste förbättras.

– De flesta tillbuden sker på Alependeln och Västtågen, som trafikerar sträckan Göteborg-Vänersborg. Antalet händelser har ökat på senare tid. Droghandel sker mer eller mindre öppet på tågen, förklarar Angelica Steise, chef service på SJ Götalandståg med ansvar för tågvärdar och lokförare.

– Gängmentaliteten är utbredd från Trollhättan och ner mot Göteborg. Tillbuden på sträckan har ökat och det blir ett arbetsmiljöproblem på våra tåg i form av fler hot och våldsincidenter mot vår ombordpersonal. Tågvärdar vittnar om att respekten inte finns på samma sätt idag som tidigare. Till slut påverkas också säkerheten och punktligheten i stort avslutar Angelica Steise.

Mer från samhälle

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Situationen i Nödinge har avsevärt förbättrats

2015 blev Kungälv/Ale ett gemensamt lokalpolisområde. Tidigt identifierades att området…

”Man ska se att man har kommit till Ale”

”Låt det synas när man kommit till Ale”, så lyder…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…