ALE. Det blir ingen politisk strid om hur de återbetalda Alfamiljonerna ska användas.
Majoriteten och oppositionen har redan kommit överens.
Föreningslivet i Ale blev den stora vinnaren.
Ale kommun får i år tillbaka 23,9 miljoner kronor från avtalsförsäkringen (Alfa). Avgifterna har helt enkelt inte stått i relation till kostnaden. Hur dessa Alfamiljoner skulle hanteras fanns det olika åsikter om. Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville förutom att stärka det egna kapitalet också öka investeringsbidraget till föreningslivet, ge personalen en bonus samt avsätta medel till klimatinvesteringar i vissa kommunala verksamheter.
Majoriteten, Allianspartierna och Aledemokraterna, ville å sin sida fondera pengarna i en utvecklingsfond för smarta investeringar, som ska ge återbetalning på lång sikt genom lägre driftskostnader. Vilka dessa investeringar skulle kunna vara ville Alliansen ha tid på sig för att finna.
Att fondera pengar i årsredovisningen har blivit ett allt vanligare sätt för landets kommuner, något som oppositionsråd Paula Örn (S), varit kritisk mot. Efter samtal med majoriteten har oppositionspartierna tänkt om.
– Vi har valt att acceptera tillvägagångssättet, dels för att det nu framgår tydligt att pengarna avses användas för tillväxt- och klimatsmarta investeringar, dels att majoriteten gick med på att öka investeringsbidraget till föreningslivet med fyra miljoner kronor. Det känns väldigt bra att vi får igenom detta trots att vi inte sitter i majoritet. Att vi inte får gehör för allt får man leva med i opposition, säger en mycket nöjd Paula Örn.
Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), är även han tillfreds med uppgörelsen.
– Föreningslivet är ett prioriterat område och var inget förslag som vi hade svårt för att bejaka, men pengarna ska räcka till mycket. Vi vill hitta en långsiktighet och inte stressa fram några beslut. Engångsbelopp som Alfamiljonerna ska användas smart så vi får glädje av dem i många år framöver. Det känns bra att vi nu är överens om att inte göra något förhastat, utan att försöka finna investeringar som både är klimatsmarta och ger tillväxt framåt, säger han.
De fyra extramiljonerna till föreningslivet tas på årets resultat som enligt senaste prognosen landar runt 28 miljoner kronor. Kultur- och fritidsnämnden, som hanterar investeringsbidragen, kommer att ta beslut i frågan om vilka föreningar som ska beviljas stöd på sitt sammanträde den 17 december.
– Det är kort om tid, men det tror vi att föreningslivet har överseende med i det här läget. Ansökningstiden går ut den 23 november. Rutinen för ansökan är samma som tidigare och blanketten finns att skriva ut från Ale kommuns hemsida. Våra tjänstemän kommer sedan att hantera ansökningarna, de vet vilka behov som är mest akuta. Beslutet om hur pengarna ska fördelas fattas emellertid av Kultur- och fritidsnämnden, säger Isabell Korn (M) ordförande i densamma.
Hur stort har investeringsbidraget varit tidigare år?
– Under de senaste åren har ramen legat på 50 000 kronor, så det är en väsentlig skillnad. Det totala beloppet för ansökningar brukar uppgå till cirka 1,5 miljoner kronor. Vi vet också med oss att vissa föreningar inte ens bryr sig om att söka, då de inte tror sig ha en chans att få gehör för sitt ärende, säger Isabell Korn.
Till vad kan föreningarna söka investeringsbidrag?
– Det finns en etablerad och befintlig struktur som vi arbetar efter. Föreningarna vet vad som gäller, de känner till kriterierna. Det handlar om investeringar som har långsiktig effekt. Som exempel kan nämnas Ale Basket som behöver en ny matchklocka eller hembygdsföreningen som är i behov av att måla om sina hus, säger Isabell Korn.
Samtliga partier i kommunfullmäktige stod bakom beslutet om Alfamiljonernas användande.
TEXT: JONAS ANDERSSON
TEXT: PER-ANDERS KLÖVERSJÖ
FOTO: ALLAN KARLSSON