Skeppsviken Fastighet AB vill bygga bostäder på berget vid Bräckans väg. Tankarna på ett högt flerbostadshus har rört upp känslorna i grannskapet som i torsdags hade bjudit in Johan Nordin, förste vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, till ett möte.
Skeppsviken Fastighet AB vill bygga bostäder på berget vid Bräckans väg. Tankarna på ett högt flerbostadshus har rört upp känslorna i grannskapet som i torsdags hade bjudit in Johan Nordin, förste vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, till ett möte.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/09/v3721-byggplaner-nodinge-scaled.jpg

Grannskapet rasar mot byggplanerna

NÖDINGE. Planerna på ett flerbostadshus på det branta berget vid början av Bräckans väg i Nödinge har rört upp känslorna rejält. I ett par omgångar har berörda grannar, som riskerar att få ett tolv meter högt hus framför sig, träffat politiska företrädare i Samhällsbyggnadsnämnden.
– Vi är besvikna över hur kommunen har hanterat det här ärendet från första början, säger Lennart Andreasson som är grannskapets talesperson.

För en tid sedan var Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Henrik Fogelklou (M) inbjuden till ett möte med boende på Bräckans väg. I torsdags var det förste vice ordföranden Johan Nordin (S), som fick träffa ett drygt 20-tal personer som ville vädra sitt missnöje över den planerade byggnationen.

Läs också: Flerbostadshus som klättrar uppför berget 

– Tänk dig två flerbostadshus, tre till nio våningar, i det fina grönområdet. Det innebär att allt solljus för oss skulle försvinna. Det skulle bli en insyn i våra hus varför integriteten helt och hållet går förlorad. Dessutom har vi bullerproblematiken under byggtiden. Nämnas bör även trafiksituationen och problematiken som det skulle medföra. Det finns så många argument att lyfta fram, men vi är oroliga för att Ale kommun målat in sig i ett hörn till den privata aktör som förvärvat marken, säger Lennart Andreasson.

Detaljplanen drivs av Skeppsviken Fastighet AB, som avser att bygga lågenergihus med bergvärme som energikälla. Ett samråd för den aktuella detaljplanen löpte ut i förra veckan. Flera ur grannskapet som fanns med på torsdagens möte har lämnat in synpunkter till kommunen. Delgivningsfrågan var också en punkt som diskuterades, att sakägare undanhållits information.

– Det är en sak som jag får ta med mig till sektorn, förklarade Johan Nordin.

Samhällsbyggnadsnämnden är det beslutande organet för om detaljplanen vid Bräckans väg ska beviljas eller inte.

– Vi skall verka för en befolkningsökning i kommunen och till största del ska den ske i våra två tätorter – Nödinge och Älvängen. Den utpekade platsen ligger förhållandevis stationsnära vilket gör det intressant. Jag håller med om att ni har ett idylliskt villaområde här och att ni skulle bli berövade en del värden om byggnationen blir av. I nämnden ska vi ställa allmänna intressen mot enskilda intressen. Det är vårt svåra ställningstagande som vi behöver göra, säger Johan Nordin.

Mötesdeltagare ondgjorde sig över bristfällig geoteknisk undersökning av området, det faktum att det finns fornlämningar där byggnationen är tänkt att ske samt att det finns rödlistade fågelarter som lever i det aktuella skogspartiet.

– Vi vill naturligtvis inte fatta beslut på felaktiga grunder, det har vi absolut inget intresse av. Vi kommer noggrant att följa upp de olika delar som ni lyft fram. Alla orosmoment måste vara besvarade så att vi är trygga i Samhällsbyggnadsnämnden när vi fattar beslut, säger Johan Nordin som fick ett avslutande medskick från de boende på Bräckans väg.

– Tänk inte bara på nya alebor och fler skattekronor till kommunen, tänk också på befintliga invånare. Vi är många som har bott här 30-40 år och hela vår boendesituation kan komma att förändras. Det vore förfärligt!

Mer från samhälle

Skoglund har nya idéer för centrala Nödinge

Olle Skoglund, 83, var länge verksam som arkitekt och byggherre,…

Samverkan är nyckeln till framgång

Dzemal Sabovic är drogförebyggare i Ale kommun och den som…

Centrumplanen för Älvängen drogs tillbaka

För snart fyra år sedan fick sektor samhällsbyggnad i uppdrag…

Efterlängtad inflyttning på Änggatan

För tolv år sedan presenterade Alebyggen en projektidé om ett…

Senaste nytt

Ale slänger mindre mat

Det har nog inte undgått någon att matkassen blivit dyrare.…

Bil totalförstördes i brand

Klockan 03.53, natten till fredag, fick räddningstjänsten larm om att…

Försämrade förutsättningar för småföretagare

Med Småföretagarindex kan Småföretagarnas Riksförbund för tredje året i rad…

Cykelbio i Furulundsparken

På 13 platser i 11 olika kommuner presenteras utomhusfilm i…

Loftbring drömmer om en stabil majoritet

Alekuriren hälsar på hemma hos Jessika Loftbring i en av…

Centerpartiet Ale: Mer mat med höghus

Kampen om jämställdheten står som vanligt högt upp på Centerpartiets…

Ljus framtid för damjuniorerna

Det är tisdag kväll och träning på Sjövallen står på…

Den perfekta gräsmattan

Varje grässtrå ska vara mellan 2,5 och 3,5 centimeter långt.…

Nominerad till unghäst-VM

Lydia Lindén är uppvuxen i stallet och i tidig ålder…

Valaffischering – ett otyg

Häromveckan fick kommunfullmäktiges gruppledare information gällande affischering från valnämnden. I…

Friidrottsglädje i Jennylunds Sommarspel

2018 arrangerades den första upplagan av Jennylunds Sommarspel i samband…

Fotbollsskolan livade upp Forsvallen

Under förra veckan var det full rulle på Forsvallen när…

Baudin mötte väljarna i Lilla Edet

Socialdemokraterna i Lilla Edet har lagt upp ett fullspäckat schema…