BOHUS. Bohus centrum blir allt tommare.
Trafikomläggningarna har slagit hårt mot affärerna och flera verksamheter har tvingats till stängning.
Visionen är att rusta upp, få nya hyresgäster och ge gallerian en tydligare profil, men ekonomin sätter käppar i hjulen.
Två unga mammor med varsin bebis på armen korsar det öde torget och försvinner in genom den glasade ingången med ljusblå dörrkarmar. Färgen blå är Bohus centrums signum som knyter samman verksamheterna som huserar i den inglasade gallerian. Innanför den blå fasaden kämpar näringsidkare för sin överlevnad, var och en i sin lokal som de hyr av Alebyggen AB, eller närmare bestämt av Alebyggens dotterbolag Skå-dal 31:3 AB, som äger fastigheten.
2012 har hittills varit ett tufft år för Bohus centrum. Inte nog med trafikomläggningarna som länge försvårat tillgängligheten, så drabbades Netto i våras av en anlagd brand.
– Branden har kostat oss mycket pengar och skapat ett hack i utvecklingen i år. Därför har vi fått hålla inne med en del åtgärder och fortfarande återstår arbete för att åtgärda det som blev förstört, säger Alebyggens vd Lars-Ove Hellman.
Moment 22
Flera lokaler i Bohus centrum står tomma i väntan på hyresgäster. I förra veckan blev det ännu en ledig då butiksägaren Ildiko Bajka hade en sista utförsäljningsdag innan Bohus diversehandel stängde igen.
Hon vittnar om en försäljning som halverats sedan förra året och hon menar att trafikomläggningarna har påverkat affärerna mycket.
– Förra sommaren hade jag lite idéer för hur jag skulle utveckla verksamheten, men det här har ruinerat mig.
Samtidigt som Alebyggen tappar hyresgäster i Bohus centrum är fastigheten i stort behov av upprustning.
– Vår största utmaning är att komma ikapp med underhållet. Målning behöver göras, trä ska bytas ut, det är sprickor i murar och problem med ventilationen. Det läcker även in på sina ställen, säger Lars-Ove Hellman.
Han menar att man har hamnat i en återvändsgränd där det är svårt att komma vidare eftersom ekonomin haltar.
– Bolaget genererar inte tillräckligt med pengar och det förs en diskussion om hur man ska göra. Vi måste ha intäkter för att kunna underhålla och vi behöver underhålla för att få intäkter, det vill säga hyresgäster. Därför måste vi investera klokt. Byter man till exempel ventilationssystemet får man en energibesparing som täcker räntor och lån samtidigt som det blir pengar över.
Röd tråd
Bohus centrum har fått allt svårare att konkurrera med handelsplatserna i Kungälv och Nödinge. Gallerian har hamnat i skymundan och därför började man redan för ett par år sedan att planera för att ge centrumet en tydligare profil i hopp om att öka attraktionskraften. Inriktningen ska vara kropp och själ, hälsa och friskvård, men det är en bit kvar innan man är där.
– Vi har inte lyckats fullt ut, men har tagit viktiga steg. Redan nu finns många vårdenheter här, som vårdcentral, folktandvård, BVC, MVC, sjukgymnastik och företagshälsovård. Även de andra verksamheterna som frisörer, butiker, café, apotek, fot- och hudvård och massage faller egentligen alla under temat, säger Lars-Ove Hellman, som gärna ser att fler verksamheter inom kropp och själ flyttar in.
Söker det unika
Han menar att även caféverksamheten är ett viktigt inslag i hela må-bra-konceptet och tycker att såväl en exklusiv chokladbutik som en sportaffär, helst med inriktning mot natur- och friluftsliv, skulle göra sig bra i gallerian. Närheten till Jennylunds idrottsanläggning med både isbana och ridhus samt fotbollsplaner och Vättlefjällsleden är något som ska ingå i profileringen.
– Det ska vara något utöver det vanliga och det gäller att hitta rätt typ av företag som kan leva och må bra här. De som har mer vilja än förmåga är inte lika svårt att hitta.
Just nu är planeringen i full gång inför invigningen av den nya kollektivtrafiken den 9 december då flera aktiviteter kommer att hållas i Bohus centrum. Temat är kropp och själ, hälsa och friskvård och förhoppningen är att det ska bli startskottet för ett tätare samarbete mellan verksamheterna innanför den blå fasaden.