Tyrone Hansson (S), vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden är inte nöjd med majoritetens beslut att inte låta Höjden i Nödinge förbli ett verksamhetsområde. Pressfeldts idé om att bygga attraktiva bostäder med älvutsikt avfärdar han bestämt.
Tyrone Hansson (S), vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden är inte nöjd med majoritetens beslut att inte låta Höjden i Nödinge förbli ett verksamhetsområde. Pressfeldts idé om att bygga attraktiva bostäder med älvutsikt avfärdar han bestämt.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/12/V-50-Tyrone-Hansson2.jpg

Han tar strid för näringslivet

NÖDINGE. Höjden i Nödinge har länge varit planerat som ett framtida verksamhetsområde för småindustri. Plötsligt har Alliansparterna och Aledemokraterna tänkt om, nu vill de bygga bostäder med utsikt över Göta älv. – Ett katastrofalt beslut för näringslivet. Ett bättre verksamhetsområde går inte att finna i hela regionen, säger Tyrone Hansson (S), vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

NÖDINGE. Höjden i Nödinge har länge varit planerat som ett framtida verksamhetsområde för småindustri.
Plötsligt har Alliansparterna och Aledemokraterna tänkt om, nu vill de bygga bostäder med utsikt över Göta älv.
– Ett katastrofalt beslut för näringslivet. Ett bättre verksamhetsområde går inte att finna i hela regionen, säger Tyrone Hansson (S), vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Entreprenören Håkan Sandberg hade option på 60 000 kvm verksamhetsområde på Höjden i Nödinge. För en tid sedan fick han besked om att den nya politiska ledningen beslutat att dra tillbaka optionen. Området ska istället planeras för attraktiva bostäder. Ett besked som enligt Tyrone Hansson är ogenomtänkt och ytterst allvarligt för näringslivets möjligheter till en positiv utveckling i Ale.
– Det råder redan idag brist på lämpliga verksamhetsområden i kommunen, att ta bort det största och bäst lämpade området känns huvudlöst. Det strategiska läget, ett stenkast från E45 och ett trafikmot som dessutom Ale kommun delfinansierat är som gjort för småindustri. Dessutom har vi tilllräckligt många bostadsområden att förverkliga, menar Tyrone Hansson.

Höjden är idag en bergtäkt och känns vid ett besök långtifrån lämpligt för en gräddhylla.

Störningsfritt
– Det är som gjort för ett aktivt verksamhetsområde, stabila markförhållanden och långt från grannar. Näringslivet har efterfrågat, och kommer att efterfråga områden där man kan expandera utan att behöva riskera negativ inverkan på strandnära miljö och närhet till bebyggelse. En ny översiktsplan för Ale ska tas fram och oavsett vad den kommer fram till så ökar förtätningen av våra orter längs älven. Det riskerar motsättningar mellan bostadsbyggande och befintliga näringsidkare. Enligt mig måste vi bort från älvstranden och inte vara beroende av dessa känsliga markområden. Ale har med den nya infrastrukturen fått en fantastisk möjlighet att växa och då måste vi ha något att erbjuda, inte minst gäller det näringslivet. Hur ska vi annars kunna få några nyetableringar?

Tyrone Hansson blev förvånad när ärendet dök upp och den hastiga omsvängningen från verksamhetsområde till attraktiva bostäder på Höjden i Nödinge.

Fel riktning
– Jag är glad över att vi hittills har kommit överens om de långsiktiga och hållbara frågorna i Samhällsbyggnadsnämnden, men det här går jag inte på. Agerandet är också ytterst märkligt med tanke på den nya majoritetens ambition att försöka skapa ett mer positivt näringslivsklimat i Ale. Det här är knappast ett steg i den riktningen. Jag tycker riktigt synd om entreprenören Håkan Sandberg som nu har hamnat i kläm, säger Tyrone Hansson som däremot inte har givit upp hoppet.

– Jag ser det som ett utspel och jag vet att de hävdar att backen upp till Höjden är för brant, men det är inget vi inte kan lösa på ett eller annat sätt. Det är nog svårare att flytta pendeltåget närmare. Närheten till pendeltåget tycker jag kanske är det viktigaste argumentet när man planerar för nya bostäder. Jag hör även andra insatta personer i näringslivsfrågor som har reagerat, de menar precis som jag att det här läget kanske är Göteborgsregionens bäst lämpade placering av ett verksamhetsområde. Jag är övertygad om att alliansen och Aledemokraterna kan pröva frågan på nytt. Ale är i stor behov av etableringsmark, det är vi överens om, och då tror jag inte vi ska ta några förhastade beslut i ärenden som till exempel Höjden. Det kanske gick lite för fort. Jag hoppas det – och vem sjutton vill bo här, säger Tyrone Hansson och blickar ut över grushögarna med glimten i ögat.

Mer från samhälle

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Situationen i Nödinge har avsevärt förbättrats

2015 blev Kungälv/Ale ett gemensamt lokalpolisområde. Tidigt identifierades att området…

”Man ska se att man har kommit till Ale”

”Låt det synas när man kommit till Ale”, så lyder…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…