Tyrone Hansson (S), vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden är inte nöjd med majoritetens beslut att inte låta Höjden i Nödinge förbli ett verksamhetsområde. Pressfeldts idé om att bygga attraktiva bostäder med älvutsikt avfärdar han bestämt.
Tyrone Hansson (S), vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden är inte nöjd med majoritetens beslut att inte låta Höjden i Nödinge förbli ett verksamhetsområde. Pressfeldts idé om att bygga attraktiva bostäder med älvutsikt avfärdar han bestämt.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/12/V-50-Tyrone-Hansson2.jpg

Han tar strid för näringslivet

NÖDINGE. Höjden i Nödinge har länge varit planerat som ett framtida verksamhetsområde för småindustri. Plötsligt har Alliansparterna och Aledemokraterna tänkt om, nu vill de bygga bostäder med utsikt över Göta älv. – Ett katastrofalt beslut för näringslivet. Ett bättre verksamhetsområde går inte att finna i hela regionen, säger Tyrone Hansson (S), vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

NÖDINGE. Höjden i Nödinge har länge varit planerat som ett framtida verksamhetsområde för småindustri.
Plötsligt har Alliansparterna och Aledemokraterna tänkt om, nu vill de bygga bostäder med utsikt över Göta älv.
– Ett katastrofalt beslut för näringslivet. Ett bättre verksamhetsområde går inte att finna i hela regionen, säger Tyrone Hansson (S), vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Entreprenören Håkan Sandberg hade option på 60 000 kvm verksamhetsområde på Höjden i Nödinge. För en tid sedan fick han besked om att den nya politiska ledningen beslutat att dra tillbaka optionen. Området ska istället planeras för attraktiva bostäder. Ett besked som enligt Tyrone Hansson är ogenomtänkt och ytterst allvarligt för näringslivets möjligheter till en positiv utveckling i Ale.
– Det råder redan idag brist på lämpliga verksamhetsområden i kommunen, att ta bort det största och bäst lämpade området känns huvudlöst. Det strategiska läget, ett stenkast från E45 och ett trafikmot som dessutom Ale kommun delfinansierat är som gjort för småindustri. Dessutom har vi tilllräckligt många bostadsområden att förverkliga, menar Tyrone Hansson.

Höjden är idag en bergtäkt och känns vid ett besök långtifrån lämpligt för en gräddhylla.

Störningsfritt
– Det är som gjort för ett aktivt verksamhetsområde, stabila markförhållanden och långt från grannar. Näringslivet har efterfrågat, och kommer att efterfråga områden där man kan expandera utan att behöva riskera negativ inverkan på strandnära miljö och närhet till bebyggelse. En ny översiktsplan för Ale ska tas fram och oavsett vad den kommer fram till så ökar förtätningen av våra orter längs älven. Det riskerar motsättningar mellan bostadsbyggande och befintliga näringsidkare. Enligt mig måste vi bort från älvstranden och inte vara beroende av dessa känsliga markområden. Ale har med den nya infrastrukturen fått en fantastisk möjlighet att växa och då måste vi ha något att erbjuda, inte minst gäller det näringslivet. Hur ska vi annars kunna få några nyetableringar?

Tyrone Hansson blev förvånad när ärendet dök upp och den hastiga omsvängningen från verksamhetsområde till attraktiva bostäder på Höjden i Nödinge.

Fel riktning
– Jag är glad över att vi hittills har kommit överens om de långsiktiga och hållbara frågorna i Samhällsbyggnadsnämnden, men det här går jag inte på. Agerandet är också ytterst märkligt med tanke på den nya majoritetens ambition att försöka skapa ett mer positivt näringslivsklimat i Ale. Det här är knappast ett steg i den riktningen. Jag tycker riktigt synd om entreprenören Håkan Sandberg som nu har hamnat i kläm, säger Tyrone Hansson som däremot inte har givit upp hoppet.

– Jag ser det som ett utspel och jag vet att de hävdar att backen upp till Höjden är för brant, men det är inget vi inte kan lösa på ett eller annat sätt. Det är nog svårare att flytta pendeltåget närmare. Närheten till pendeltåget tycker jag kanske är det viktigaste argumentet när man planerar för nya bostäder. Jag hör även andra insatta personer i näringslivsfrågor som har reagerat, de menar precis som jag att det här läget kanske är Göteborgsregionens bäst lämpade placering av ett verksamhetsområde. Jag är övertygad om att alliansen och Aledemokraterna kan pröva frågan på nytt. Ale är i stor behov av etableringsmark, det är vi överens om, och då tror jag inte vi ska ta några förhastade beslut i ärenden som till exempel Höjden. Det kanske gick lite för fort. Jag hoppas det – och vem sjutton vill bo här, säger Tyrone Hansson och blickar ut över grushögarna med glimten i ögat.

Mer från samhälle

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

”Det är mycket allvarligt”

Förstärkningsläget innebär att regionen får beordra in personal samt flytta…

Förebyggande arbete i lokalt BRÅ

Gatuingenjör Tobbe Engström har fått ta över stafettpinnen som samordnare…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…