Attraktivt för bostäder? Höjden i Stora Viken är idag en bergtäkt.
Attraktivt för bostäder? Höjden i Stora Viken är idag en bergtäkt.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/11/v-45-Viken-1.jpg

Här planeras bostäder på Höjden

NÖDINGE. Höjden i Stora Viken skulle bli nästa stora verksamhetsområde i Ale kommun. Nu vill den politiska ledningen annat. – Där tänker vi planlägga ett attraktivt bostadsområde med en oslagbar utsikt över Göta älv. Ett par hundra nya skattebetalare är mer lönsamt än en jättelik lagerlokal med några få anställda, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Jan A Pressfeldt (AD).

NÖDINGE. Höjden i Stora Viken skulle bli nästa stora verksamhetsområde i Ale kommun.
Nu vill den politiska ledningen annat.
– Där tänker vi planlägga ett attraktivt bostadsområde med en oslagbar utsikt över Göta älv. Ett par hundra nya skattebetalare är mer lönsamt än en jättelik lagerlokal med några få anställda, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Jan A Pressfeldt (AD).

Regimskiftet i Ale kommun gör avtryck. I maj 2008 var det ett stolt kommunalråd i Jarl Karlsson (S) som presenterade ett nytecknat optionsavtalet med entreprenören Håkan Sandbergs fastighetsbolag FIGAB. Sandberg ville försäkra sig om att ha tillgång till mark om batteriföretaget Alelions planer framskred som planerat. Avtalet garanterade 60 000 kvm och tanken var att det som nu är en bergtäkt skulle vara tillgängligt som verksamhetsområde lagom till dess att vägen var färdigställd 2012-2013. Sedan dess har förvisso en del vatten runnit under broarna och någon batteritillverkning är inte längre aktuell i Ale kommun. Därmed inte sagt att Håkan Sandbergs markbehov har minskat.

– Nej, vi jobbar i en bransch som står under en enorm expansion. Fordonsindustrin för handikappade utvecklas i rask takt och där är Autoadapt en stor aktör. Vår företagsgruppering omsätter cirka 2 miljarder kronor idag, berättar Sandberg som på omvägar fått höra att hans optionsavtal om mark på höjden i Stora Viken kommer att dras tillbaka.

– Det är ytterst förvånande och jag är minst sagt chockad över hur ärendet har handlagts av kommunledningen. Jag har än idag inte fått något skriftligt besked, trots att det rör en så viktig fråga. Kan inte Ale erbjuda någon vettig industrimark får jag självklart söka mig till grannkommunerna. Självklart undrar jag som alebo hur de tänker; var har de tänkt placera den framtida industrin?

Enligt Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Jan A Pressfeldt, ser den framtida industrins behov annorlunda ut, särskilt i Ale.

– De stora industrierna kommer inte att etablera här, inte i Ale och kanske inte i Sverige. I det nya ÖP-arbetet kommer vi att hitta alternativa verksamhetsområden om en förfrågan skulle komma. Här kommer främst småföretagsamheten att blomstra och dessa entreprenörer hittar alltid en plats. Istället väljer vi att stärka kommunen genom att erbjuda fler attraktiva bostadsområden. Det är bara att räkna så förstår man. Ett par hundra nya skattebetalare är mer lönsamt för kommunen än en jättelik lagerbyggnad med några få anställda, menar Pressfeldt och fortsätter sin motivering:

– När infrastrukturen är fullt utbyggd får vi en fantastisk pendel. Det blir naturligt att bosätta sig utanför Göteborg och då vill jag att Ale ska vara en plats där man bor och njuter av livet.

Socialdemokraternas kommunalråd, Paula Örn (S), beklagar Alliansens beslut.

– Det är ett område som både i sitt läge och sin miljö är perfekt anpassat som verksamhetsområde. Hur mycket du än spränger där kommer du inte ifrån att du får en bergvägg. Jag förstår dessutom inte hur de kan behandla Håkan Sandberg som de gör. Skulle inte näringslivsklimatet förbättras?

Det ämnet hakar Sandberg gärna på.

– Med tanke på hur det här har skötts är jag inte ett dugg förvånad över att näringslivsklimatet har ständiga bottennoteringar i olika mätningar. Det ser tyvärr inte ut att ha blivit bättre.

Fotograf: Allan Karlsson

Utsikten kommer att göra det planerade bostadsområdet på höjden i Nödinge till kommunens mest attraktiva menar Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Jan A Pressfeldt (AD).

Utsikten kommer att göra det planerade bostadsområdet på höjden i Nödinge till kommunens mest attraktiva menar Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Jan A Pressfeldt (AD).

Mer från samhälle

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

”Det är mycket allvarligt”

Förstärkningsläget innebär att regionen får beordra in personal samt flytta…

Förebyggande arbete i lokalt BRÅ

Gatuingenjör Tobbe Engström har fått ta över stafettpinnen som samordnare…

Senaste nytt

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Positiva vindar i Ale Padelclub

I slutet av augusti invigde Dream Padel sin första hall…

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

Repslagarmuseet laddar för Båtmässan

Nu på lördag, den 4 februari, invigs Båtmässan i Göteborg.…

Amira är svensk ungdomsmästare

Det är fredag kväll och inne i Fit4fight Gyms lokal…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…