Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Jan A Pressfeldt, gästade onsdagskvällens välbesökta ortsutvecklingsmöte i Starrkärrs bygdegård.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Jan A Pressfeldt, gästade onsdagskvällens välbesökta ortsutvecklingsmöte i Starrkärrs bygdegård.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/11/v-44-Ortsmöte-Starrkärr-1.jpg

Heta ämnen diskuterades i Starrkärr

STARRKÄRR. Två brännheta frågor. Motorbana i Kollanda och vindkraftsetablering stod på dagordningen. Inte konstigt att Starrkärrs bygdegård fylldes till brädden.

STARRKÄRR. Två brännheta frågor.
Motorbana i Kollanda och vindkraftsetablering stod på dagordningen.
Inte konstigt att Starrkärrs bygdegård fylldes till brädden.

Intresset för kommunens ortsutvecklingsmöten varierar. Är det aktuella ämnen som verkligen berör invånarna, så blir responsen därefter. Ett tydligt bevis för det fick vi i onsdags kväll när folk gick man ur huse för att ta del av mötesförhandlingarna i Starrkärrs bygdegård. Salongen fylldes snabbt och övervåningen fick därför tas i anspråk för att alla skulle få plats.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Jan A Pressfeldt (AD), berättade om planerna för framtida byggnation på landsbygden.

– Vi står inför en explosion i Ale. Våren 2013, när den nya infrastrukturen är fullt utbyggd, kommer det att dra igång på allvar, sade Pressfeldt och fortsatte:

– På Samhällsbyggnadsnämndens nästa arbetsutskott har vi 41 bygglovsärenden att hantera. Det är unikt vill jag påstå. Detta är en trend som vi ser och vi i kommunen måste vara beredda. Jag vill också säga att vi är positiva till glesbygdsboende och vår vilja är att hjälpa till så gott vi kan. Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er.

Beträffande Älvängens utveckling och expansion halkade Pressfeldt in på det ämne som Jörgen Sundén, från Ale kommuns näringslivs- och exploateringsavdelning, var inbjuden att prata om; den tänkta motorbanan i Kollanda.

– Älvängen växer åt det här hållet där vi är nu. Paradisbanan utgör en bromskloss för Älvängens utveckling och det måste vi göra något åt. Vi kan inte låta ett samhälle stagnera för att det ligger en motorbana där, poängterade Pressfeldt.

Motorstadion

Jörgen Sundén redogjorde för bakgrunden till idén om motorstadion i Kollanda och presenterade även den bullerutredning som gjorts på den tilltänka etableringsplatsen.

– Långsiktigt måste Paradisbanan bort. Som tjänsteman kan jag se Kollanda som en lämplig plats för etablering av motorstadion då det är av verksamhet redan påverkat område. Det drabbar några få och någonstans måste politiken välja. Det slipper jag, utan jag kan bara föreslå, förklarade Sundén.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Det låter inte mindre för att en motorbana placeras i Kollanda istället för i Älvängen menade en av mötesdeltagarna och tillade:

– Vi har valt att bosätta oss här för att det ska vara tyst och fridfullt. Nu riskerar vår boendesituation att förändras dramatiskt.

– Det är det som är vårt dilemma. Som politiker måste vi göra ett val. Det är självklart att det finns människor som blir drabbade, inflikade Jan A Pressfeldt.

En lika laddad fråga är planerna på vindkraftsutbyggnad i Ale kommun. Nils Johan Ingvar-Nilsson, representant för LRF och tillika Vind i Ale AB, gav sin syn på den debatt som blossat upp.

– Jag äger själv ett vindkraftverk och är i grunden positiv till en utbyggnad. Det ska inte byggas vindkraftsverk överallt, lagstiftningen är vårt rättesnöre. Vi har olika värderingar och det gäller att respektera varandras åsikter. Det gäller att visa en ödmjukhet inför samhällsdiskussionen, sade Nils Johan och fortsatte:

– Argumenten mot vindkraft känner vi igen, det var likadant när mobilmaster skulle upp. Alla skulle flytta från landet och folk skulle drabbas av hjärntumörer. Vad blev facit? Vi får också ställa oss frågan, vart går gränsen till folk som inte äger mark? När vi inte är överrens så låter vi samhället styra. Så fungerar en demokrati.

Nils Johan Ingvar-Nilsson avslutade sitt anförande med följande budskap:

– Vi jobbar för ett lokalt delägarskap som strävar efter att ena bygden istället för att splittra den.

Klas Kindstrand och Bengt Henriksson från Triventus berättade om de möten som skett med markägare, Ale kommun och Vind i Ale.

– Vi befinner oss i en inledande fas i projektet och vi har en lång process framför oss. Länsstyrelsen och Ale kommun avgör var vindkraftsverken hamnar. Teoretiskt sett så skulle en ansökan kunna komma in först i slutet av 2013. Öppenhet utlovas från vår sida och så fort vi har något av värde att berätta om så går vi ut med information, avslutade Bengt Henriksson.

Mer från samhälle

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

”Det är mycket allvarligt”

Förstärkningsläget innebär att regionen får beordra in personal samt flytta…

Förebyggande arbete i lokalt BRÅ

Gatuingenjör Tobbe Engström har fått ta över stafettpinnen som samordnare…

De ställer upp för integrationen

En gång i veckan gästar en grupp alebor eleverna på…

Senaste nytt

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…