Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Jan A Pressfeldt, gästade onsdagskvällens välbesökta ortsutvecklingsmöte i Starrkärrs bygdegård.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Jan A Pressfeldt, gästade onsdagskvällens välbesökta ortsutvecklingsmöte i Starrkärrs bygdegård.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/11/v-44-Ortsmöte-Starrkärr-1.jpg

Heta ämnen diskuterades i Starrkärr

STARRKÄRR. Två brännheta frågor. Motorbana i Kollanda och vindkraftsetablering stod på dagordningen. Inte konstigt att Starrkärrs bygdegård fylldes till brädden.

STARRKÄRR. Två brännheta frågor.
Motorbana i Kollanda och vindkraftsetablering stod på dagordningen.
Inte konstigt att Starrkärrs bygdegård fylldes till brädden.

Intresset för kommunens ortsutvecklingsmöten varierar. Är det aktuella ämnen som verkligen berör invånarna, så blir responsen därefter. Ett tydligt bevis för det fick vi i onsdags kväll när folk gick man ur huse för att ta del av mötesförhandlingarna i Starrkärrs bygdegård. Salongen fylldes snabbt och övervåningen fick därför tas i anspråk för att alla skulle få plats.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Jan A Pressfeldt (AD), berättade om planerna för framtida byggnation på landsbygden.

– Vi står inför en explosion i Ale. Våren 2013, när den nya infrastrukturen är fullt utbyggd, kommer det att dra igång på allvar, sade Pressfeldt och fortsatte:

– På Samhällsbyggnadsnämndens nästa arbetsutskott har vi 41 bygglovsärenden att hantera. Det är unikt vill jag påstå. Detta är en trend som vi ser och vi i kommunen måste vara beredda. Jag vill också säga att vi är positiva till glesbygdsboende och vår vilja är att hjälpa till så gott vi kan. Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er.

Beträffande Älvängens utveckling och expansion halkade Pressfeldt in på det ämne som Jörgen Sundén, från Ale kommuns näringslivs- och exploateringsavdelning, var inbjuden att prata om; den tänkta motorbanan i Kollanda.

– Älvängen växer åt det här hållet där vi är nu. Paradisbanan utgör en bromskloss för Älvängens utveckling och det måste vi göra något åt. Vi kan inte låta ett samhälle stagnera för att det ligger en motorbana där, poängterade Pressfeldt.

Motorstadion

Jörgen Sundén redogjorde för bakgrunden till idén om motorstadion i Kollanda och presenterade även den bullerutredning som gjorts på den tilltänka etableringsplatsen.

– Långsiktigt måste Paradisbanan bort. Som tjänsteman kan jag se Kollanda som en lämplig plats för etablering av motorstadion då det är av verksamhet redan påverkat område. Det drabbar några få och någonstans måste politiken välja. Det slipper jag, utan jag kan bara föreslå, förklarade Sundén.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Det låter inte mindre för att en motorbana placeras i Kollanda istället för i Älvängen menade en av mötesdeltagarna och tillade:

– Vi har valt att bosätta oss här för att det ska vara tyst och fridfullt. Nu riskerar vår boendesituation att förändras dramatiskt.

– Det är det som är vårt dilemma. Som politiker måste vi göra ett val. Det är självklart att det finns människor som blir drabbade, inflikade Jan A Pressfeldt.

En lika laddad fråga är planerna på vindkraftsutbyggnad i Ale kommun. Nils Johan Ingvar-Nilsson, representant för LRF och tillika Vind i Ale AB, gav sin syn på den debatt som blossat upp.

– Jag äger själv ett vindkraftverk och är i grunden positiv till en utbyggnad. Det ska inte byggas vindkraftsverk överallt, lagstiftningen är vårt rättesnöre. Vi har olika värderingar och det gäller att respektera varandras åsikter. Det gäller att visa en ödmjukhet inför samhällsdiskussionen, sade Nils Johan och fortsatte:

– Argumenten mot vindkraft känner vi igen, det var likadant när mobilmaster skulle upp. Alla skulle flytta från landet och folk skulle drabbas av hjärntumörer. Vad blev facit? Vi får också ställa oss frågan, vart går gränsen till folk som inte äger mark? När vi inte är överrens så låter vi samhället styra. Så fungerar en demokrati.

Nils Johan Ingvar-Nilsson avslutade sitt anförande med följande budskap:

– Vi jobbar för ett lokalt delägarskap som strävar efter att ena bygden istället för att splittra den.

Klas Kindstrand och Bengt Henriksson från Triventus berättade om de möten som skett med markägare, Ale kommun och Vind i Ale.

– Vi befinner oss i en inledande fas i projektet och vi har en lång process framför oss. Länsstyrelsen och Ale kommun avgör var vindkraftsverken hamnar. Teoretiskt sett så skulle en ansökan kunna komma in först i slutet av 2013. Öppenhet utlovas från vår sida och så fort vi har något av värde att berätta om så går vi ut med information, avslutade Bengt Henriksson.

Mer från samhälle

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Byggnationen dröjer på Gustavas Plats

Serneke, då under namnet SEFA AB, vann redan 2012 Ale…

”Trafikproblemen måste åtgärdas”

Gruppen har funnits sedan 2013 och medlemmarna har sedan dess…

Investeringsstödet gjorde bygget möjligt

Det var ord som klingade ljuvligt i öronen på Socialdemokraterna.…

Senaste nytt

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…