NÖDINGE. Socialmedicinsk mottagning vänder sig till vuxna med riskbruk och beroende. Verksamheten återfinns på Norra Klöverstigen i Nödinge. I måndags skedde den officiella invigningen med traditionell bandklippning.
Ale kommun, Alepraktiken och Västra Götalandsregionen har krokat arm och tillsammans står de bakom satsningen socialmedicinsk mottagning.
– Känner du att din alkoholkonsumtion ökar eller att du inte kan sluta med droger på egen hand? Hos oss på socialmedicinsk mottagning erbjuds du både medicinsk hjälp och psykosocial behandling, förklarar Alexander Brekke, enhetschef på stöd- och behandlingsenheten i Ale kommun.
Socialmedicinsk mottagning liknar i mångt och mycket Mini-Maria, skillnaden är att den sistnämnda verksamheten vänder till sig unga invånare 13-21 år.
– Givetvis finns det en skärningspunkt någonstans och viktigt är att dessa båda verksamheter samverkar i de fall där det behövs, säger Alexander Brekke.
På socialmedicinsk mottagning arbetar kuratorer och en sjuksköterska från Alepraktiken för att hjälpa klienterna till ett nyktert liv.
– Alla är välkomna och det spelar ingen roll vilken vårdcentral du är listad på. Vi strävar efter att ha så låg tröskel det bara går, det ska vara lätt att få kontakt med oss via telefon eller mejl, säger Alepraktikens Annika Rydell.
Förutom den hjälp som klienten får så erbjuds även stöd till anhöriga, individuell kontakt eller i grupp.
– Som anhörig kan det vara skönt att träffa andra som befinner sig i samma situation, säger Alexander Brekke.
Verksamheten rullade igång redan förra hösten, men den officiella invigningen har låtit vänta på sig. I samband med den höll socialnämndens ordförande Tyrone Hansson (FiA) ett kort anförande.
– Jag är stolt över att vara här. Kommunen steppar upp och är på tå för de som behöver oss som mest. Vi funderar redan på vad som är nästa steg, vad som kan komplettera redan befintlig verksamhet så att vi fortsätter att lägga vårt pussel. Vi vill vara nära våra invånare, säger Tyrone.
Hur har responsen varit så här långt?
– Bra! Vi är redan igång med ett antal grupper. Missbruk finns i alla åldrar, män och kvinnor i hela kommunen. Det är värt att betona i sammanhanget, avslutar Alexander Brekke.