ALE. Antalet personer som har smittats av coronaviruset ökar i Sverige och på de olika vårdcentralerna i Ale har man höjt beredskapen.
– Det är viktigt att man håller sig uppdaterad, säger Tina Holmberg, verksamhetschef på Nödinge Vårdcentral.
Medierapporteringen om coronaviruset har under den senaste tiden varit massiv och dagligen rapporteras det om nya fall i Sverige. I söndags gick siffran över 200 insjuknade personer, flera i Västra Götalandsregionen. Vårdcentralerna i Ale har nu höjt beredskapen.
– Det har vi naturligtvis gjort. Vi följer direktiven från Folkhälsomyndigheten som bland annat att sätta upp skyltar på entrédörrarna och ha information på vår telefonsvarare. Det är mitt ansvar som verksamhetschef på Nödinge Vårdcentral att hålla mig uppdaterad, säger Tina Holmberg.
Hur oroliga ska Aleborna vara?
– Man ska lita på vad myndigheterna säger och det är den oron vi ska ha, varken mer eller mindre. I Sverige har vi en fantastisk smittspårningsverksamhet där man spårar var samtliga som har insjuknat har varit tidigare. Sedan kan allt förändras och det är därför viktigt att man håller sig uppdaterad.
Har ni haft något fall hos er?
– Jag har tystnadsplikt och kommer därför inte att svara på den frågan.
Vad ger du för råd till den som känner oro i dessa tider?
– Om man är orolig att man har blivit smittad måste man ringa till 1177, och om man känner generell oro för det som rapporteras i medierna är den inte berättigad i nuläget. Det bästa är att man följer rapporteringen från Smittskyddsinstitutet och Folkhälsomyndigheten.
På Närhälsan Älvängen har man också höjt beredskapen.
– Vi har sett till att det finns adekvat skyddsutrustning hemma och alla medarbetare håller sig uppdaterade via smittskyddet i Västra Götaland, säger Emelia Önebro Olausson, tillförordnad vårdcentralchef.
Hon fortsätter:
– Jag tycker inte att en generell oro är befogad. Jag skulle råda allmänheten att hålla sig uppdaterade om de råd som Folkhälsomyndigheten ger. Man kan ringa 113 13 om man har frågor om coronaviruset (covid-19). Enligt de rapporter som kommit från Kina, där viruset började, så är äldre personer och särskilt de med hjärt-kärlsjukdom, diabetes, kronisk lungsjukdom och högt blodtryck överrepresenterade bland de svåra fallen. Trots detta är bara en mycket liten andel av dessa grupper som drabbas av svår infektion. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar i dagsläget att dödligheten är 1–2 procent av de redan infekterade.