Huspriserna starkt uppåt i Ale

ALE. Huspriserna fortsätter uppåt och i Ale är ökningen som störst. Det visar färska siffror från Mäklarstatistik för perioden februari – april.
– För vår del har det varit de tre bästa månaderna i kontorets historia. Intresset för bostadsaffärer är pandemin till trots fortsatt stort, säger Patrik Andersson, franchisetagare för Fastighetsbyrån Ale.

Det har spekulerats om hur bostadsmarknaden ska klara coronakrisen. Börsoro, permitteringar och varsel skulle kunna vara faktorer som påverkar bopriser negativt. De senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar istället en stabil uppgång. I Ale kommun har huspriserna stigit med 7,7% under februari till april, mest av alla kommuner i Göteborgsregionen. Bostadsrätterna har en mer blygsam uppgång, +0,4%.

– Att prisbilden fortsätter att stiga i Ale beror dels på den låga räntan dels att amorteringskravet har slopats. Det är en stark kombination och sedan blir det procentuellt positivt eftersom prisbilden fortfarande utgår från lite lägre nivåer i Ale, säger Patrik Andersson efter sina tre bästa försäljningsmånader.

– Vi har lyckats matcha rätt köpare och säljare, men ska vara ödmjuka. Det har rullat på väldigt bra och vi har haft förmånen att sälja flera intressanta objekt.

Bostadsmarknaden har varit positiv för fler mäklare.

– Villamarknaden har varit stabil hela året, men jag tror alla mäklare håller med mig om att vi inte förväntade oss en prisuppgång när pandemin tog fart. Att prisutvecklingen är stark i Ale kan bara bero på att göteborgarna fortsätter att upptäcka de goda kommunikationerna och det natursköna boendet samt att du fortfarande får mycket hus för pengarna i Ale, säger Henrik Kjellberg, ERA Axelssons Fastighetsbyrå.

Daniel Eriksson, kontorschef hos Svensk Fastighetsförmedling i Ale, konstaterar också att intresset på marknaden är stort och stabilt.

– Vi har sålt på bra och april är bättre än de två föregående åren så försäljningsmässigt har inte pandemin påverkat oss. Det är fortfarande fler köpare än objekt och än så länge är göteborgarnas intresse för Ale väldigt stort. När man är klar med studentlivet och lägenheten i centrum börjar kännas trång så riktas blickarna till Ale, mycket tack vare pendeltåget så klart, säger han.

Pandemin har inte gått helt obemärkt förbi. Rutinerna i samband med visningar har alla mäklarbyråer sett över. Det erbjuds digitala visningar om så önskas och de ordinarie visningarna pågår under fler timmar för att sprida spekulanterna.

Hur ser prognosen ut framåt?

– Så länge jobben säkras och arbetsmarknaden är stabil samt att det inte blir några större ekonomiska nedgångar som skapar oro, då är jag övertygad om att bostadsmarknaden i en kommun som Ale står sig fortsatt mycket stark. Prisbilden kommer vara stabil, försiktigt uppåt, spår Patrik Andersson.

– Mäklare som representerar stora trygga aktörer kommer att ha att göra. Intresset för bostadsaffärer har inte mattats av på något sätt. Det ser bra ut, säger Daniel Eriksson, Svensk Fastighetsförmedling.

– Jag tror att när vi summerar 2020 har antalet försäljningar landat i nivå med 2019. Bostadsmarknaden kommer vara stabil så länge efterfrågan är tydlig. Det enda som kan hota är en kraftigt ökad arbetslöshet. Jobben är en förutsättning för husaffären, avslutar Henrik Kjellberg, ERA Axelssons Fastighetsbyrå.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…