ALE. Den skiljeman som utsetts för att avgöra hyresnivån för hyresgäster som bor hos privata hyresvärdar i Ale med Fastighetsägarna GFR som ombud har nu lämnat sin rekommendation. Rekommendationen är en hyreshöjning på 5,1 procent från den 1 januari 2025. Beslutet berör cirka 450 hushåll.
Hyresförhandlingarna inleddes i somras, då Fastighetsägarna GFR påkallade extra tidigt för att hinna klart i god tid till årsskiftet. Förhandlingarna pågick sedan i tre månader utan att parterna kom överens. Med stöd i den nya lagstiftningen från 2023 vände sig Fastighetsägarna till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd.
– Vi är inte nöjda med nivåerna, men det är en framgång att datumet för hyreshöjningen är från och med 1 januari, vilket innebär en tidigareläggning jämfört med 1 april som gällt tidigare. Sist men inte minst är vi nöjda med att vi blev klara innan årsskiftet, så att hyresgäster och hyresvärdar får information så tidigt som möjligt i processen, säger Linda Siverbo, näringspolitisk ansvarig på Fastighetsägarna GFR.
Lashkar Salah, förhandlare på Hyresgästföreningen i Västra Sverige, kommenterar beslutet så här:
– Det här är en hög höjning som såklart kommer påverka många hyresgäster som redan har en tuff ekonomisk situation. Samtidigt är det långt ifrån fastighetsägarnas krav på 15 procent, men ändå alldeles för högt. Nu måste vi börja komma tillbaka till mer normala hyresnivåer.
Hyresgästföreningen är dessutom kritisk till att Fastighetsägarna GFR för andra året i rad vänt sig till skiljeman utan att ge lokala förhandlingar en ärlig chans.
– Det har varit tydligt från första förhandlingstillfället att Fastighetsägarna GFR inte ville förhandla lokalt utan bara vänta in chansen att gå till skiljeman genom att stå fast vid skyhöga krav som vi aldrig kan gå med på. Det är oseriöst och respektlöst mot hyresgästerna. Vårt förhandlingssystem bygger på att parterna ska förhandla och komma överens lokalt och det har vi gjort med många andra fastighetsägare. Hyresgästerna förtjänar en motpart som vill förhandla och hitta lösningar där båda parter tar ansvar, avslutar Lashkar Salah.
• Tidigast 3 månader och senast 4 månader efter påbörjad förhandling kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden som utser en skiljeman.
• Hyresnämnden ska utse en skiljeman skyndsamt.
• Tvisten ska avgöras inom 6 veckor efter att skiljemannen utsetts.
• Parterna ska sedan inom 2 veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.