LILLA EDET. Ett tufft år på många sätt, inte minst på det personliga planet. Oppositionsrådet Annette Fransson (S) har varit sjukskriven under stora delar av 2020.
– Ibland kommer livet emellan, konstaterar hon.
Det har varit ett prövningens år för Annette Fransson, som nu är tillbaka fullt ut igen efter sin sjukdomsperiod.
– Jag har slitits mellan två världar. Samtidigt som du vill vara en del av politiken, så vill du också ta hand om dig själv och din familj. Jag har fått ett helt annat perspektiv på ångest och rädsla.
– Eftersom jag känner ett sådant starkt driv i politiken har jag ändå kunnat vara delaktig i relativt stor utsträckning. Som oppositionsråd är du en företrädare och jag har gjort allt som står i min makt för att mäkta med den rollen.
Vad har varit bäst 2020?
– Att vi kunde lägga fram en gemensam budget var väldigt positivt. Det hade vi emellertid inte kunnat göra om det inte varit för de fem uppdrag som oppositionen lyckades driva igenom; Ett Lilla Edet fritt från våld, planering för trygghetsboende, servicedeklarationer, heltidsresan samt kompetenshöjning inom äldreomsorgen. Julia Färjhage och hennes kamrater var fullt med på det och då kunde en gemensam budget antas.
Är det något som ni önskat vore annorlunda?
– Jag vill ha lite mer politisk förankring i olika frågor. Nu har vi fått en större tidsrymd för budgetberedningen 2022 vilket är bra. Ibland måste vi kunde grotta ner oss politiskt för att på så sätt kunna förankra beslut. Det är då vi kan få med våra medlemmar, nå ut till de så kallade gräsrötterna.
Vad för satsningar vill du se 2021?
– Jag är lite orolig för skolan som går in med ett underskott. Den ekonomiska situationen är tuff samtidigt som vi ser en elevökning. Vi måste därför ha bra politiska diskussioner så att vi kan stötta skolan och utbildningen om det behövs. Det finns också en viss oro för äldreomsorgen som vi med all tydlighet inte haft full koll på i coronatider. Hur lyfter vi den problematiken?
En annan utmaning är föreningslivet för barn och unga, så att vi säkerställer att det blir ett bra komplement till skolan. Kultur och fritid riskerar att försvinna i en ny stor bildningsnämnd. Jag är dock glad för att det sitter människor i denna nämnd som verkligen brinner för dessa frågor.
Vad säger du om den nya politiska organisationen?
– Den har vi ställt oss bakom, men däremot tycker inte vi att den skulle sjösättas förrän den 1 mars. Därför är jag lite tveksam till om det blir en bra process.
Ålder: 51.
Bor: Hjärtum.
Familj: Sambo och två barn.
Hur påverkas ditt julfirande av pandemin?
På så sätt att det bara blir ett firande med de absolut närmaste. Det är så det får bli i år. Det kommer fler jular.
Om du får önska dig något av 2021?
Att allt ska gå bra för min dotter och hennes man som ska bli föräldrar till sommaren. Själv blir jag mormor för första gången och ser naturligtvis jättemycket fram emot det.