ÄLVÄNGEN. Det västra industriområdet i Älvängen har skredsäkrats – men hur det blir med sanering av samma yta är fortsatt oklart.
I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder vid Göta älv. Carlmarks tidigare industriområde i Älvängen var en aktuell plats där skredrisk och förorenad mark hade konstaterats.
– Det innebar möjlighet att söka full finansiering av åtgärder via Delegationen för Göta älv (DGÄ) hos Statens geotekniska institut (SGI). Då risken för skred i den förorenade marken var akut, och utgjorde ett hot mot vattenförsörjningen för cirka 700 000 personer, beslutade kommunen att man inte kunde invänta avgörande i den ansökan om bidrag för sanering och skredsäkring som kommunen lämnat till Naturvårdsverket tidigare under året. Bidrag för den skredsäkrande delen av åtgärderna söktes hos DGÄ och beviljades i december 2020, berättar projektledare Barbro Lundqvist West.
Skredriskåtgärderna i det aktuella området, som mäter cirka 900 meter, är nu genomförda.
– Då marken i stora delar är kraftigt förorenad har det inte varit möjligt att arbeta med avschaktning, under vattenlinjen är nu en så kallad tryckbank utförd längs hela sträckan. Vi har också utfört naturanpassade erosionsskydd i delar där marken inte varit förorenad för att skapa miljöer för groddjur och insekter, fisk- och fågelliv, förklarar Barbro Lundqvist West och fortsätter:
– Skredsäkringen kostade cirka 50 milj kronor att genomföra och har finansierats av SGI genom delegationen för Göta älv.
Den ansökan Ale kommun lämnade in till Naturvårdsverket i början av 2020 för att även sanera samma område avslogs i mars förra året.
– Det var en följd av att en ny förordning gällande statsstöd trätt i kraft. Bakgrund till ändring i förordning, och tillskapandet av ny förordning, var att det svenska regelverket vid granskning befunnits inte vara förenligt med EU:s regelverk, berättar Barbro Lundqvist West.
Hon fortsätter:
– Enligt den nya förordning som nu gäller vid statligt stöd för sanering av förorenad mark ansöker huvudmannen (kommunen) tillsammans med de fastighetsägare som äger förorenade fastigheter om statligt stöd hos länsstyrelserna som därefter söker om medel till statligt stöd hos Naturvårdsverket.
Var befinner ni er i arbetet just nu?
– I dagsläget pågår arbetet för att ta fram underlag för en ny ansökan. Dessförinnan behöver en ny kostnadskalkyl tas fram då omfattningen är ändrad i och med genomförd skredsäkring, men även då entreprenadkostnader har ökat sedan den tidigare kalkylen togs fram 2018, svarar Lundqvist West och avslutar:
– Bidrag kommer i dagsläget att sökas för att under 2023 ta fram handlingar som underlag för en ny kalkyl. En ny ansökan om statligt stöd för sanering bedöms därefter tidigast kunna lämnas in i början av 2024. Om medel beviljas kan entreprenaden upphandlas och påbörjas under 2024. Förhoppningen är att kunna utföra arbetet under 2024-2025.