Alla utåtriktade arrangemang är inställda på Ale Torg på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Alla utåtriktade arrangemang är inställda på Ale Torg på grund av coronaviruset. Arkivbild.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/09/v-36-ale-torg-dag-4.jpg

Ingen butiksdöd enligt Balder

NÖDINGE. Pandemin och den hastigt försämrade konjunkturen får allt tydligare konsekvenser. På Ale Torg stänger nu tre butiker.
– Enligt min uppfattning är det inte en plötslig butiksdöd utan snarare en kombination av ett antal olyckliga faktorer. Det handlar om ett förändrat köpmönster i handeln, ny konkurrens från exempelvis Kongahälla Center och en ökad näthandel, säger Susanna Essunger Nordlund, Fastighets AB Balder.

Näringslivet i allmänhet och detaljhandeln i synnerhet drabbas hårt i sviterna av coronautbrottet. Många butikskedjor har redan gått i konkurs, fl era är under rekonstruktion och andra omgrupperar sig. Smycka har funnits på Ale Torg i 20 år, men öppnade nytt i Kongahälla Center förra året. Nu väljer man att fokusera på den nyöppnade butiken. Den 12 juni stängs dörrarna på Ale Torg. Zoonet väljer precis som Smycka att lägga all kraft på en butik. I Älvängen driver ägarna sedan december 2018 en av Sveriges största zoobutiker. Kicks som även de har öppnat butik i Kongahälla Center stänger på Ale Torg.

– Det är fruktansvärt tråkigt att butikerna har fungerat så dåligt att de tvingas lägga ner. Enligt min uppfattning är det inte en plötslig butiksdöd utan snarare en kombination av ett antal olyckliga faktorer. Det handlar om ett förändrat köpmönster i handeln, ny konkurrens från exempelvis Kongahälla Center och en ökad näthandel samt en utdragen planprocess för centrala Nödinge. Vi väntar tillsammans med våra hyresgäster otåligt på att få bygga vårt uppdaterade torg med nya lokaler och bostäder, vilket kommer att ge mer köpkraft och ett större flöde till handelsplatsen. En del av lokalerna som blir vakanta under våren kommer framöver att användas som pusselbitar i den omflyttning av hyresgäster som kommer att krävas i samband nyproduktionen, men givetvis är detta en ”klen tröst” för oss alla idag, säger centrumledare Susanna Essunger Nordlund.

Hur försöker ni stötta och hjälpa de företag/ butiker som lider mest nu under pandemin?

– Balder har utvecklat en rutin för hantering av denna typ av frågor och hanterar alla ärenden skyndsamt samt från fall till fall. Våra hyresgäster är naturligtvis oerhört viktiga för oss och vi informerar även om vilka stöd som finns tillgängliga, möjlighet till uppskov av skatter och så vidare. Det här är en unik situation för oss alla och vi gör vårt bästa för att hjälpa våra kunder i den mån det är möjligt. Vi följer utvecklingen noga och Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt nya direktiv. Ledningen håller just nu på att se över hur vi ska tillämpa regeringens stödpaket, beslut bör komma inom 14 dagar, säger Susanna Essunger Nordlund.

Torsdag 30 april stänger Zoonet sin butik på Ale Torg.

– Det har varit en långsiktig plan att styra över kunderna till Älvängen. Vi har länge haft vetskap om att Ale Torg står inför stora förändringar och vår befintliga lokal kommer på sikt att rivas. Nu blir det full kraft på att utveckla verksamheten i Älvängen, där vi redan är på gång med en utbyggnad, säger Dennis Laudon på Ale Zoo.

Allt är däremot inte nattsvart. I maj öppnar Flawless Nails en nagel- och franssalong i Pfagers Ljuva Hems tidigare lokal. Inom kort hoppas också Balder, ICA och Ale kommun att kunna presentera en konkret vision för nya Ale Torg. Fastighetsägaren Balder ser trots allt positivt på framtiden.

– Vi ser fantastiskt ljust på ett framtida Ale Torg! Blandningen av verksamheter såsom kontor, handel, restaurang och service kombinerat med bostäder kommer förhoppningsvis skapa en mer levande stadsdel som stärker både närområdet och hela Nödinge med omnejd. Vi längtar efter att komma igång!

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Vd:n lämnar Edethus

Sanny Mattelin har varit vd på Edethus sedan den 1…

Rudin bakom sen SBTK-seger

På torsdagskvällen var Skepplanda BTK på jakt efter sin andra…

Här är risken större för viltolyckor

Förra året hanterades 65 624 viltolyckor i Sverige. I mer…

Rullatorrace som gjorde succé

Det blev inte bara ett utan tre rullstolsrace på lika…

De ska starta gåfotboll i Surte

Ann-Britt Mårtensson och Anneli Larsson har en lång historia inom…

Orimliga sparkrav på regionens sjukhus

Den senaste tidens rubriker och även en ledare i lokaltidningen…

Lastbil började brinna på E45

SURTE. Strax efter klockan 17 på onsdagen började en lastbil…

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…

Lekplats invigdes på nationaldagen

En barnkortege inledde firandet i slottsparken som lockade stora folkmassor.…

Stängs av efter eftersläng

Det var efter en knapp halvtimme i hemmamötet med Ängelholm…

Polisen söker försvunnen man

Senast någon såg mannen i 60-årsåldern var under natten till…

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…