När Alependeln gjorde entré i december 2012 var det många som bytte bussen mot tåget, men under pandemin minskade resandet kraftigt. Arkivbild: Allan Karlsson.
När Alependeln gjorde entré i december 2012 var det många som bytte bussen mot tåget, men under pandemin minskade resandet kraftigt. Arkivbild: Allan Karlsson.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/V-3515-Pendelstation1.jpg

Ingen fortsättning med trygghetsvärdar

ALE. Efter en tid av oro på både stationer och pendeltåg satsade Ale kommun på trygghetsvärdar. Trots en positiv effekt avslutas nu insatsen. Arbetsmarknadsenheten saknar pengar till en fortsättning.

Det råder spartider i Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden i Ale kommun. Flera åtgärder vidtas nu för att få budgeten i balans. Det kommer kommuninvånarna att märka. Trygghetsvärdarna som skapat ett större lugn på såväl pendeltåg som stationerna i Ale har gjort sin sista arbetsdag.

– Tyvärr klarar vi inte av att stå för kostnaden som ändå är kraftigt reducerad tack vare stöd från Arbetsförmedlingen. Jag kan bara beklaga det, men för att få budgeten i balans kunde projektet inte fortsätta. Min bedömning är att satsningen på trygghetsvärdar har varit lyckosam. Vi har haft idéer om att utveckla uppdraget och låta trygghetsvärdar verka även runtom i våra samhällen, men än så länge har vi inte fått något politiskt gehör för dessa förslag. Det är en prioritering som måste ligga under Kommunstyrelsen i så fall. Då talar vi om permanenta tjänster, säger Jörgen Östman, arbetsmarknadschef i Ale.

Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden har enligt ordföranden, Monica Samuelsson (S), aldrig tagit ett enskilt politiskt beslut om trygghetsvärdarna. Däremot har arbetsmarknadsenheten tvingats vidta åtgärder för att balansera budgeten. I de förändringarna drabbas även en del arbetsmarknadsprojekt.

Inte politiskt
– Att trygghetsvärdarna upphör fick jag till mig idag. Det är alltså inget specifikt politiskt beslut. Jag vågar därför inte uttala mig om vad jag tycker för det vet jag inte. Satsningen på trygghetsvärdar måste självfallet utvärderas. Hur ser resultatet ut? I förlängningen är det en strategisk fråga för kommunledningen. Hur skapar vi ett tryggare samhälle? Trygghetsvärdar är kanske ett sätt, finns det fler? Jag välkomnar en utredning, säger Monica Samuelsson.

Trygghetsvärdarna har varit ett så kallat arbetsmarknadsprojekt med förstärkt anställningsstöd, där Arbetsförmedlingen har stått för den största kostnaden. För Ale kommun har notan landat på cirka 40 000 kronor i månaden inklusive sociala avgifter för fyra personer. De har jobbat i par alla kvällar i veckan. Brott- och säkerhetshandläggare i Ale, Charlott Klug, har sin bild klar.

Svår bevisning
– Det kommer bli svårt att bevisa vilka exakta effekter som trygghetsvärdarna har haft, men vi kan konstatera att det har blivit betydligt lugnare på våra pendelstationer. Statistiken för den allmänna skadegörelsen visar på en minskning. Personligen tror jag att satsningen har varit helt rätt. Ju fler vuxna som visar sig ute och möter våra ungdomar desto bättre. Jag vet att trygghetsvärdarna har lyckats skapa en bra relation med ungdomarna och det är klart att det är positivt. Jag vill också passa på att förtydliga att trygghetsvärdarna inte har jobbat på Alependeln, utan deras arbetsplats har varit på pendelstationerna. Däremot har de transporterat sig med tåget och kunnat stötta tågvärdarna när behoven har uppstått.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Lastbil började brinna på E45

SURTE. Strax efter klockan 17 på onsdagen började en lastbil…

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…

Lekplats invigdes på nationaldagen

En barnkortege inledde firandet i slottsparken som lockade stora folkmassor.…

Stängs av efter eftersläng

Det var efter en knapp halvtimme i hemmamötet med Ängelholm…

Polisen söker försvunnen man

Senast någon såg mannen i 60-årsåldern var under natten till…

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…