NÖDINGE. Education of the future.
Det är namnet för ett tvåårigt EU-finansierat projekt med fokus på vuxenutbildning.
I förra veckan genomfördes den första av tre workshops i Ale gymnasium med gäster från Italien, Turkiet, Wales och Tyskland.
All personal och en del av eleverna på vuxenutbildningen i Ale ska åka på studiebesök utomlands. Det är en del i ett EU-projekt som går ut på att utveckla vuxenutbildningen i Europa.
– Vi vill se hur andra jobbar så att vi kan lära av varandra och bli bättre. De som beslutar om EU-pengarna bedömde projektet som både viktigt och bra konstruerat, berättar Malin Levin, lärare i kemi, biologi och naturkunskap på Ale kommuns vuxenutbildning.
Dela med sig av goda idéer
Initiativet till projektet kommer från Ale. Vuxenutbildningen hade inget direkt internationellt samarbete och när möjligheten dök upp ville man ta chansen. Tanken är att deltagarna, både personal och elever, ska få en inblick i hur andra vuxenutbildningar jobbar och dela med sig av goda idéer och arbetssätt. Deltagarskolorna finns i Ale, Tyskland, England, södra Italien och östra Turkiet.
– Organisationerna ser olika ut, men vi ställs inför samma problem. Vi ska lära av varandra och hur utmaningar kan hanteras, bland annat elever som skriver in sig men som inte kommer och svårigheter vid distansundervisning, säger Malin Levin.
Projektet består av tre workshops, dels jobbskuggningar för hela personalen då man besöker varandra på de olika skolorna, dels elevskuggningar, då några av vuxenutbildningens elever åker utomlands för att se hur andra skolor fungerar.
Nya arbetsmetoder
– Projektet omfattar tolv utbytesresor, elva för personalen och en för studenter. De två andra workshopen kommer att bli i Turkiet och Wales, berättar Malin Levin.
– De nya verktygen och arbetsmetoderna som lärarna tar med sig ur projektet kommer att göra inlärningen annorlunda och bättre för vuxeneleverna.
Den inledande workshopen i Ale spände över tre dagar, måndag till onsdag i förra veckan. Den fokuserade på digitala undervisningsformer och arbetsmetoder. Bland annat visades lärplattformen It’s learning, som dessutom ska användas som kommunikationsväg mellan skolorna under projektet. De utländska gästerna fick också ta del av västkusten i sin vackra höstprakt med besök på Bohus fästning och Gullholmen.