SKEPPLANDA. Skepplandaborna känner oro för vad som kommer att hända med vårdcentralen i framtiden.
Nu har representanter från ett antal föreningar gått samman och beslutat om ett stormöte i augusti.
– Vi kräver svar från ansvariga politiker och tjänstemän om de tänker satsa resurser på Skepplanda vårdcentral eller inte, säger Gunilla Wallengren, ordförande i Ale DHR och tillika vice ordförande i rådet för funktionshinderfrågor.
Skepplanda vårdcentral blir utan läkare under sommaren. Istället hänvisas patienterna till Älvängens vårdcentral. Beslutet har väckt ont blod i kommunens norra del där invånarna känner sig överkörda och förbisedda.
– Mönstret känner vi igen. Vi har aldrig varit prioriterade i den här ändan av kommunen. Det är som ett Sverige i miniformat där vi bor i Norrland, suckar Gunilla Wallengren.
Ale DHR, PRO Ale Norra, Kommunala pensionärsrådet (PRO, SPF, RPG), Ale Demensförening, Reumatikerföreningen i Ale och Skepplanda Församling engagerar sig alla i vårdcentralens framtid. Lokaltidningen träffade i förra veckan representanter från de olika föreningarna vid ett möte i församlingshemmet.
– Det är klart att det finns skäl till oro. I höstas hade vi ett välbesökt ortsutvecklingsmöte där jag var ordförande. Då lovade ansvariga tjänstemän att ingen förändring skulle ske med vårdcentralen. Kort därefter kom ett brev där det stod att verksamheten skulle upphöra, men där man i själva verket menade att vårdcentralen i Skepplanda skulle bli en filial till Älvängen. Det senaste som har hänt är att vi blir utan läkare i Skepplanda under sommaren. Det känns inte alls bra, säger Kent Carlsson och fortsätter:
– Tandvården har redan försvunnit från samhället och nu befarar vi att vårdcentralen kan råka ut för samma bittra öde. På bara några år har personalstyrkan halverats och det är sannerligen ingen bra utveckling.
Upprört
Skepplandabornas upprördhet grundar sig också i att beskedet om att vårdcentralen blir utan läkare i sommar lät vänta på sig till efter regionvalet.
– Det var locket på. Ingen ville uttala sig om Skepplanda vårdcentral innan valet, men direkt efter detsamma så kom beskedet. Det är nonchalant och dessutom ett svek mot väljarna, anser Ronny Eriksson och tillägger:
– I ren protest mot att behöva åka till Älvängen valde jag att tacka nej till min nästa läkartid som jag blev uppsatt på.
Sven Grolander, ordförande i PRO Ale Norra, tycker att diskussionen om pengar och sjukvård har blivit absurd.
– Sjukvård kostar pengar, så är det bara. Sjukvården är till för alla. Kön, ålder eller var du bor ska inte spela någon roll. Lönsamhet är väl när folk kan komma till vårdcentralen, få hjälp och sedan bli friska.
Gunilla Wallengren företräder en grupp människor som har svårt att förflytta sig och som är i behov av närhet till olika serviceinrättningar.
Förödande
– Det vore förödande om Skepplanda vårdcentral skulle läggas ner. Älvängen kan man tycka inte ligger så långt bort, men för oss är det inte så nära, säger Gunilla Wallengren som själv bor i Hålanda.
– Vi är också måna om att Skepplanda vårdcentral blir kvar i offentlig regi. Många av våra medlemmar är vårdkrävande, som inte är lika attraktiva patienter om vårdcentralen skulle säljas ut och övergå i privat regi. Vad händer i så fall med de specialistfunktioner som finns i Skepplanda? Ta ljusbehandlingen som ett exempel som är unik i Ale kommun, säger Gunilla Wallengren.
För att skingra en del orosmoln och få svar på de frågor som finns har föreningarna beslutat att bjuda in till ett öppet möte i Skepplanda bygdegård, tisdagen den 23 augusti. Till mötet kommer ansvariga tjänstemän och politiker från regionen att bjudas in.
– Vi har en förhoppning om att regionstyrelsens ordförande, Gert-Inge Andersson (S), ska komma till mötet. Det vore skönt om vi en gång för alla kunde få ett tydligt besked om hur framtidsplanerna ser ut för Skepplanda vårdcentral, avslutar Kent Carlsson.