https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/04/v-15-Erik-Lidberg.jpg

Kommunchef Erik Lidberg: ”Intresset för Ale har förändrats radikalt”

NÖDINGE. Erik Lidberg pustar ut. Jobbet som kommunchef i Ale har varit mer omfattande än han förväntat sig. – Intresset för Ale har förändrats radikalt sedan pendeln börjat gå, nu gäller det att förvalta detta på bästa sätt, säger han.

NÖDINGE. Erik Lidberg pustar ut.
Jobbet som kommunchef i Ale har varit mer omfattande än han förväntat sig.
– Intresset för Ale har förändrats radikalt sedan pendeln börjat gå, nu gäller det att förvalta detta på bästa sätt, säger han.

Erik Lidberg tillträdde posten som kommunchef i Ale 1 november 2011. Nu kan han summera ett och ett halvt års tjänstgöring. Det har hänt mycket – och vissa saker hade han gärna varit utan.
– Att vi tvingades lägga ner Ale gymnasium är ju enormt tragiskt, men samtidigt en effekt av den kraftigt förbättrade kollektivtrafiken. Alependeln har ökat intresset för kommunen samtidigt som den också öppnar dörrar för fler att välja Göteborg som studieort och arbetsplats, säger Erik Lidberg och fortsätter:
– Sedan vägen och järnvägen invigdes har telefonen gått varm. Företag vill etablera och bostadsbyggare vill exploatera. Våra flotta pendelstationer signalerar en viss status och nu vill vi ägna mycket kraft åt centrumutveckling. Svänger du av vägen eller kliver av pendeln ska du inte bli besviken. Framför allt gäller detta våra två centralorter Älvängen och Nödinge. I Älvängen är det mycket på gång med den nya handelsplatsen och byggnation på det tidigare busstorget. I Nödinge kommer vi i dagarna att sätta oss ner med Balder, den största fastighetsägaren, för att diskutera en tänkbar utveckling av Ale Torg.

Centrumutvecklingen hävdar Erik Lidberg är nödvändig för att höja attraktionskraften för att locka nya invånare, men också att få äldre att vilja bo kvar.
– Idag är Ale väldigt anpassat för barnfamiljer, tryggt och naturvänligt, nära till förskolor och skolor. Vad vi saknar är lite liv och rörelse i de centrala delarna även under kvällstid.

Skolan har varit ett omdiskuterat område i Ale, men kommunchefen har bara gott att säga.
– Ale må vara en av Sveriges mest anonyma kommuner, men skolan är definitivt ett undantag. Vår satsning på IT i skolan omnämns i många regeringshandlingar. Vi hoppas kunna utveckla kommunikationssektorn i Ale och bli duktigare på att marknadsföra våra verksamheter. Idag har vi bara två personer som jobbar med information och kommunikation, målet är att åtminstone vara fyra. Det finns så mycket positivt att kommunicera och ska vi expandera såsom det är tänkt är det viktigt att vi vågar berätta om allt vi erbjuder.

På Erik Lidbergs bord ligger också införandet av LEAN i den kommunala förvaltningen. LEAN är ett arbetssätt som har sitt ursprung i bilindustrin och har till syfte att verka för ständig förbättring. Varje sektor och avdelning avsätter tid för att utvärdera och utveckla arbetet.
– Vi har avsatt 1,3 Mkr för att starta upp den här processen och tanken är att nyanställa en kvalitetsansvarig som får i uppdrag att leda arbetet med LEAN. Målsättningen är att ta bort allt onödigt och frigöra tid till en bättre service för aleborna, säger Erik som också ser andra brister.
– Tyvärr är kommunadministrationen idag väldigt splittrad, då vi sitter på olika kontor och på olika orter. Hade vi haft ett gemensamt kontor hade vi kunnat lösa mycket över en kopp kaffe. Idag får vi planera in många möten och det blir också mycket mejl och telefonsamtal. Det är inte optimalt såsom vi jobbar just nu, säger han.

Det är en nöjd kommunchef som pustar ut över en lunch, strängarna på lyran är många och ser inte ut att bli färre framöver.
– Ale har en spännande framtid och det är en utmaning att se till att vi gör allt i rätt ordning. Jag ska inte klaga, det är både roligt och stimulerande att gå till jobbet, avslutar Erik Lidberg.

Mer från samhälle

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Senaste nytt

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…