https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/04/v-15-Erik-Lidberg.jpg

Kommunchef Erik Lidberg: ”Intresset för Ale har förändrats radikalt”

NÖDINGE. Erik Lidberg pustar ut. Jobbet som kommunchef i Ale har varit mer omfattande än han förväntat sig. – Intresset för Ale har förändrats radikalt sedan pendeln börjat gå, nu gäller det att förvalta detta på bästa sätt, säger han.

NÖDINGE. Erik Lidberg pustar ut.
Jobbet som kommunchef i Ale har varit mer omfattande än han förväntat sig.
– Intresset för Ale har förändrats radikalt sedan pendeln börjat gå, nu gäller det att förvalta detta på bästa sätt, säger han.

Erik Lidberg tillträdde posten som kommunchef i Ale 1 november 2011. Nu kan han summera ett och ett halvt års tjänstgöring. Det har hänt mycket – och vissa saker hade han gärna varit utan.
– Att vi tvingades lägga ner Ale gymnasium är ju enormt tragiskt, men samtidigt en effekt av den kraftigt förbättrade kollektivtrafiken. Alependeln har ökat intresset för kommunen samtidigt som den också öppnar dörrar för fler att välja Göteborg som studieort och arbetsplats, säger Erik Lidberg och fortsätter:
– Sedan vägen och järnvägen invigdes har telefonen gått varm. Företag vill etablera och bostadsbyggare vill exploatera. Våra flotta pendelstationer signalerar en viss status och nu vill vi ägna mycket kraft åt centrumutveckling. Svänger du av vägen eller kliver av pendeln ska du inte bli besviken. Framför allt gäller detta våra två centralorter Älvängen och Nödinge. I Älvängen är det mycket på gång med den nya handelsplatsen och byggnation på det tidigare busstorget. I Nödinge kommer vi i dagarna att sätta oss ner med Balder, den största fastighetsägaren, för att diskutera en tänkbar utveckling av Ale Torg.

Centrumutvecklingen hävdar Erik Lidberg är nödvändig för att höja attraktionskraften för att locka nya invånare, men också att få äldre att vilja bo kvar.
– Idag är Ale väldigt anpassat för barnfamiljer, tryggt och naturvänligt, nära till förskolor och skolor. Vad vi saknar är lite liv och rörelse i de centrala delarna även under kvällstid.

Skolan har varit ett omdiskuterat område i Ale, men kommunchefen har bara gott att säga.
– Ale må vara en av Sveriges mest anonyma kommuner, men skolan är definitivt ett undantag. Vår satsning på IT i skolan omnämns i många regeringshandlingar. Vi hoppas kunna utveckla kommunikationssektorn i Ale och bli duktigare på att marknadsföra våra verksamheter. Idag har vi bara två personer som jobbar med information och kommunikation, målet är att åtminstone vara fyra. Det finns så mycket positivt att kommunicera och ska vi expandera såsom det är tänkt är det viktigt att vi vågar berätta om allt vi erbjuder.

På Erik Lidbergs bord ligger också införandet av LEAN i den kommunala förvaltningen. LEAN är ett arbetssätt som har sitt ursprung i bilindustrin och har till syfte att verka för ständig förbättring. Varje sektor och avdelning avsätter tid för att utvärdera och utveckla arbetet.
– Vi har avsatt 1,3 Mkr för att starta upp den här processen och tanken är att nyanställa en kvalitetsansvarig som får i uppdrag att leda arbetet med LEAN. Målsättningen är att ta bort allt onödigt och frigöra tid till en bättre service för aleborna, säger Erik som också ser andra brister.
– Tyvärr är kommunadministrationen idag väldigt splittrad, då vi sitter på olika kontor och på olika orter. Hade vi haft ett gemensamt kontor hade vi kunnat lösa mycket över en kopp kaffe. Idag får vi planera in många möten och det blir också mycket mejl och telefonsamtal. Det är inte optimalt såsom vi jobbar just nu, säger han.

Det är en nöjd kommunchef som pustar ut över en lunch, strängarna på lyran är många och ser inte ut att bli färre framöver.
– Ale har en spännande framtid och det är en utmaning att se till att vi gör allt i rätt ordning. Jag ska inte klaga, det är både roligt och stimulerande att gå till jobbet, avslutar Erik Lidberg.

Mer från samhälle

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Senaste nytt

Kilanda marknad – går mot en ny vår på hösten

Kilanda marknad med öppen gård är en tradition som sträcker…

Träd föll – fyra personer skadade

KILANDA. En olycka inträffade vid 12-tiden vid Kilanda säteri. I…

”Vi var inte tillräckligt desperata”

På lördagen drog innebandysäsongen igång på riktigt och för Ale…

Cerry Holmgren – 55 år i idrottens tjänst

Lokaltidningen träffar Cerry Holmgren hemma i huset i Ekeberg dit…

Dubbla smällar för AIF

Mot Tvååker saknade AIF givna spelare som avstängde Daniel Tidstrand…

”Får gräva i skiten”

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Trots förbud – vikarie spände fast person i rullstol

Det var under en förmiddag som en vikarie spände fast…

”Min son vill inte heller vara där”

Att skolan skall vara en trygg plats dit våra barn…

Omfattande VA-projekt är igång

Nu har Ale kommun startat planeringen för att bygga ett…

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…