NÖDINGE. Ale kommun köper den södra delen av Ale Torg och affären uppgår till 43 miljoner. Beslutet togs på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte på måndagen.
– Det är ett avgörande beslut för utvecklingen av centrala Nödinge, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Fogelklou (M).
Affären mellan Ale kommun och Fastighets AB Balder har föregåtts av ett stort hemlighetsmakeri. Bara en mycket isolerad grupp tjänstemän och politiker har varit insatta i turerna.
– Att göra affär med ett börsnoterat företag kräver att man visar stor hänsyn och det har vi verkligen gjort från dag ett. Mikael Berglund, vår kommunchef Maria Kosterlind Reinholdsson och jag träffade Erik Selin (Balders huvudägare) tidigt i våras. Vi presenterade våra tankar kring utvecklingen av Ale Torg och han berättade om sin situation. Det var tydligt att Balder inte tänker bygga något de kommande åren. Då gick vi vidare med ett annat scenario som innebar att Ale kommun förvärvar den södra delen för att kunna komma vidare med bland annat bygget av ett nytt kommunhus. Det var konstruktiva samtal direkt, berättar oppositionsråd Dennis Ljunggren (S).
Utvecklingen av Nödinge och Ale Torg har stått still trots att det har funnits både ambitioner och visioner hos både fastighetsägaren Balder och Ale kommun. För fyra år sedan presenterades ett förslag till detaljplan för ett utbyggt Ale Torg. Då talades det om 650 nya bostäder, två parkeringshus och ett nytt kommunhus i anslutning till pendelstationen. Sämre tider med pandemi, krig, inflation och stigande räntor satte käppar i hjulet för ett antagande av detaljplanen.
– Balder kommer även fortsättningsvis att vara en viktig aktör i Nödinge. De äger och förvaltar den stora handelslängan. Vi är också överens om att försöka hitta lösningar för de befintliga hyresgästerna i fastigheterna som kommunen nu tar över, säger Henrik Fogelklou.
Nästa steg blir att dela upp den detaljplan som tagits fram för Ale Torg och centrala Nödinge.
– Ja, eftersom Balder inte vill vara med längre får vi skapa en ny detaljplan för den delen av centrum som vi får rådighet över. Sektor samhällsbyggnad får titta på hur stort område den ska omfatta, men det skulle kunna vara upp till gymnasiekullen och gamla Börjessons Mekaniska. Det skulle i så fall innebära att vi skapar förutsättningar för både ett kommunhus och ett par hundra nya bostäder, menar Fogelklou.
Affären sker mellan ett av Ale kommuns helägda bolag och Fastighets AB Balder. Köpeskillingen är 43 miljoner kronor, vilket motsvarar det bokförda värdet.
– Det blev aldrig någon större förhandling, då vi ansåg att nivån var rätt från början. Det här är en viktig pusselbit som äntligen faller på plats och som kommer att betyda mycket för Nödinges utveckling. Fler bostäder centralt, fler som handlar lokalt och ett nytt kommunhus vid pendeln gör oss till en attraktiv arbetsgivare, säger Dennis Ljunggren.
Målet är att ett nytt kommunhus ska vara på plats senast 2032 och Ales båda kommunalråd utgår från att den nya detaljplanen som måste fram kommer att få högsta prioritet.
Även Ale kommunfullmäktige ställde sig bakom affären på måndagskvällen.