ALE. De senaste åren har allt fler valt att flytta till Ale, men bland kommunens orter skiljer de socioekonomiska förutsättningarna ganska ordentligt. En granskning som P4 Göteborg har gjort visar hur klyftan mellan Nödinge och Älvängen växt sig allt större.
Tidigare i höstas fick Maria Bursell, utvecklingsledare analys och statistik i Ale, i uppdrag att uppdatera den sociala kartläggning som presenterades 2016. Syftet med de kartläggningar som görs med jämna mellanrum är att skaffa sig en bild av hur befolkningens sammansättning ser ut och vilka behov som kommunen därmed behöver planera utifrån framåt.
– En del i att göra den här sociala kartläggningen är att se hur det ser ut i olika delområden och hur vissa faktorer skiljer sig. Om statistiken har förändrats sedan 2016, berättar Maria Bursell.
Ännu är arbetet knappt påbörjat men om ett halvår hoppas man ha mer på fötterna.
– Vi har precis startat upp och jag har ännu inte träffat arbetsgruppen än, den ska sammankallas inom kort. Så det arbetet är inte riktigt påbörjat än, berättar Maria Bursell.
Men något som man kunnat se de senaste åren är att kommunen har haft en stor inflyttning. Som vi tidigare rapporterat om hänger det till stora delar hänger ihop med färdigställandet av E45:an och pendeln.
– Vi kan se att vi har haft en stor inflyttning av barnfamiljer och det har även flyttat in en del till kommunen som har eftergymnasial utbildning. En del har flyttat till Älvängen och där har det även byggts ett antal bostadsrätter, säger Maria Bursell.
Daniel Marsfeld