ALE. Kommunledningen på såväl politisk som tjänstemanna nivå kände till att trygghetsvärdarnas dagar var räknade. Det hävdar Framtid i Ales partiledare, Tyrone Hansson, som rasar över beskedet.
– När en kommun växer är det just tryggheten vi behöver satsa på, men när frågan om trygghetsvärdarna kom på tapeten tittade alla bort, säger han.
Alekuriren rapporterade förra veckan om att arbetsmarknadsprojektet med fyra trygghetsvärdar upphörde i mitten av augusti. Skälet var att det saknades pengar i budgeten för en fortsättning.
– Det var ingen nyhet för någon, men ingen reagerade. Jag vet att arbetsmarknadsenheten har informerat kommunledningen och även den politiska ledningen har varit medveten om problemet. Alla gillar att prata om trygghetsfrågor, men när det nu dök upp ett konkret ärende som definitivt berör alebornas trygghet klev ingen fram. Det är så dåligt hanterat att jag saknar ord, dundrar en upprörd Tyrone Hansson.
Han anser att trygghetsvärdarna har fyllt en viktig funktion i kommunen och att just fler vuxna i samhället under kvällstid är ett måste för att minska skadegörelsen och den allmänna oro som många känner – särskilt runt pendelstationerna.
Grundläggande
– Här jobbar vi fram fördjupade översiktsplaner för hur Ale ska låta sina centralorter växa i framtiden och sen kan vi inte ens leverera det mest grundläggande – trygghet. Den politiska ledningen hade alla möjligheter att rädda projektet, men valde att avstå. Att de inte ens kände till frågan är ett rent hyckleri. Sanningen är att de inte brydde sig. Att en så viktig och uppenbarligen mycket effektiv funktion nu är borta är enbart kommunledningens fel, menar Tyrone Hansson.
Framtid i Ale lämnade i januari in en motion med rubriken ”Nattkoll”. En metod som bland andra Herrljunga kommun använder sig av för att öka vuxnas närvaro på gator och torg under mörka timmar.
– Det är ett samarbete mellan främst kommunen och föreningslivet, men även näringslivet kan kopplas in i ett sådant upplägg. Kommunen ger intresserade föreningar ett bidrag för att de nattvandrar och finns tillgängliga under kvällstid. Jag hoppas motionen snart är beredd och att vi kan få en majoritet i kommunfullmäktige att ställa sig bakom en upprustning av den raserade tryggheten för framför allt våra ungdomar, säger Tyrone.
Jonas Molin (FIA) ny i rollen som engagerad politiker tycker också att frågan är dåligt hanterad.
– Ja, som mycket annat och det är just därför som jag har valt att gå med i ett parti som värnar den lokala miljön och de frågor som ligger aleborna närmast. Det är så mycket snack ovanför huvudet på folk. Jag vill stå på marken och diskutera det konkreta, det som verkligen berör dig och mig, säger han bestämt.
Efter helgens tragiska händelse på Albotorget i Skepplanda, där två personer fick föras till sjukhus efter en grov misshandel lär diskussionen om trygghetsvärdar knappast ebba ut.