Tyrone Hansson och Jonas Molin i Framtid i Ale är mycket kritiska till att arbetsmarknadsprojektet med trygghetsvärdar kring pendelstationerna i Ale har upphört. De menar att kommunledningen valde att sitta passiv istället för att agera.
Tyrone Hansson och Jonas Molin i Framtid i Ale är mycket kritiska till att arbetsmarknadsprojektet med trygghetsvärdar kring pendelstationerna i Ale har upphört. De menar att kommunledningen valde att sitta passiv istället för att agera.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/09/V-3615-Tyrone_Trygghet3.jpg

”Kommunledningen brydde sig inte!”

ALE. Kommunledningen på såväl politisk som tjänstemanna nivå kände till att trygghetsvärdarnas dagar var räknade. Det hävdar Framtid i Ales partiledare, Tyrone Hansson, som rasar över beskedet.
– När en kommun växer är det just tryggheten vi behöver satsa på, men när frågan om trygghetsvärdarna kom på tapeten tittade alla bort, säger han.

Alekuriren rapporterade förra veckan om att arbetsmarknadsprojektet med fyra trygghetsvärdar upphörde i mitten av augusti. Skälet var att det saknades pengar i budgeten för en fortsättning.

– Det var ingen nyhet för någon, men ingen reagerade. Jag vet att arbetsmarknadsenheten har informerat kommunledningen och även den politiska ledningen har varit medveten om problemet. Alla gillar att prata om trygghetsfrågor, men när det nu dök upp ett konkret ärende som definitivt berör alebornas trygghet klev ingen fram. Det är så dåligt hanterat att jag saknar ord, dundrar en upprörd Tyrone Hansson.

Han anser att trygghetsvärdarna har fyllt en viktig funktion i kommunen och att just fler vuxna i samhället under kvällstid är ett måste för att minska skadegörelsen och den allmänna oro som många känner – särskilt runt pendelstationerna.

Grundläggande

– Här jobbar vi fram fördjupade översiktsplaner för hur Ale ska låta sina centralorter växa i framtiden och sen kan vi inte ens leverera det mest grundläggande – trygghet. Den politiska ledningen hade alla möjligheter att rädda projektet, men valde att avstå. Att de inte ens kände till frågan är ett rent hyckleri. Sanningen är att de inte brydde sig. Att en så viktig och uppenbarligen mycket effektiv funktion nu är borta är enbart kommunledningens fel, menar Tyrone Hansson.

Framtid i Ale lämnade i januari in en motion med rubriken ”Nattkoll”. En metod som bland andra Herrljunga kommun använder sig av för att öka vuxnas närvaro på gator och torg under mörka timmar.

– Det är ett samarbete mellan främst kommunen och föreningslivet, men även näringslivet kan kopplas in i ett sådant upplägg. Kommunen ger intresserade föreningar ett bidrag för att de nattvandrar och finns tillgängliga under kvällstid. Jag hoppas motionen snart är beredd och att vi kan få en majoritet i kommunfullmäktige att ställa sig bakom en upprustning av den raserade tryggheten för framför allt våra ungdomar, säger Tyrone.

Jonas Molin (FIA) ny i rollen som engagerad politiker tycker också att frågan är dåligt hanterad.

– Ja, som mycket annat och det är just därför som jag har valt att gå med i ett parti som värnar den lokala miljön och de frågor som ligger aleborna närmast. Det är så mycket snack ovanför huvudet på folk. Jag vill stå på marken och diskutera det konkreta, det som verkligen berör dig och mig, säger han bestämt.

Efter helgens tragiska händelse på Albotorget i Skepplanda, där två personer fick föras till sjukhus efter en grov misshandel lär diskussionen om trygghetsvärdar knappast ebba ut.

Mer från samhälle

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

”Det är mycket allvarligt”

Förstärkningsläget innebär att regionen får beordra in personal samt flytta…

Förebyggande arbete i lokalt BRÅ

Gatuingenjör Tobbe Engström har fått ta över stafettpinnen som samordnare…

De ställer upp för integrationen

En gång i veckan gästar en grupp alebor eleverna på…

Senaste nytt

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…