ALE/GÖTEBORG. Vad tänker du när du hör ordet Samhall?
Maria Törnros, nödingebo och jobbcoach på Samhall vill slå hål på gamla fördomar och få fler företagare i Ale att få upp ögonen för att det finns kompetent personal att rekrytera från företaget.
– Vi vill slå hål på fördomar om att Samhall skulle vara en skyddad verkstad för personer med mentala funktionsnedsättningar. Många har fortfarande kvar en bild av hur det var på 80-talet där alla stod och räknade skruvar i en fabrik. Det är långt ifrån verkligheten, säger Maria Törnros.
Det handlar i själva verket om att få människor med funktionsnedsättningar att utvecklas genom arbete. Främst inom Samhall, men i förlängningen även hos andra arbetsgivare.
Samhall har personal ute hos kund som vilket bemanningsföretag som helst och bland de största kunderna hittar man Santa Maria, Lindex och Green Cargo. Skillnaden är att tempot är lägre och att uppgifterna bemannas av fler.
När personalledaren anser att en person är redo att lämna Samhall kommer jobbcoacherna in och hjälper till. Innan en anställning påbörjas har man först en praktikperiod för att det ska kännas rätt för alla parter.
Många högutbildade
På Samhall i Göteborg jobbar omkring 60 personer som är bosatta i Ale. Därför är det av stort intresse att hitta företag i kommunen som är ute efter att rekrytera.
– Många blir förvånade när de träffar oss. Utgår man från fördomarna skulle ingen tro att vi jobbade här, säger Maria och fortsätter:
– Våga chansa och kontakta oss. Här finns otroligt mycket komptenta människor och det handlar sällan om grava funktionshinder utan det kan vara så enkelt som en allergi som gör att det svårt att vistas på en vanlig arbetsplats. Många som jobbar på samhall är högutbildade, men som av olika anledningar kommit bort från arbetslivet.
Hon poängterar också att till skillnad från en person som går direkt från en sjukskrivning är de som jobbat på samhall redan igång i arbetet, vilket är en stor fördel.
Prioriterad grupp
Maria Törnros vet hur det är att inte kunna jobba fast man vill.
För två år sedan hade hon tre jobb samtidigt. Hon arbetade som massageterapeut på sitt eget företag, samlade in pengar för Läkare utan gränser och jobbade som fotograf. Dessutom var hon ensamstående till tre barn.
– Till slut sa det bara pang. Det blev för mycket och jag sjukskrevs. Jag började plugga eftersom jag inte hade råd att vara sjukskriven och blev då sjukskriven på nytt.
Genom samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kom hon i kontakt med Samhall och i våras anställdes hon som jobbcoach eller praktikletare, som tjänsten också kallas. Hon hjälper de andra anställda att skaffa praktik och nytt jobb utanför Samhall.
– Det gick snabbt att få jobbet eftersom jag tillhörde tre prioriterade grupper: gått in i väggen, kvinna och ungdom. Upp till 30 räknas man som ungdom. Dessutom har jag även den ovanliga diagnosen Ehlers-Danlos syndrom, som gör att jag har ont i lederna.
Är varandras styrkor
I likhet med alla som jobbar på Samhall är planen att även hon så småningom ska gå vidare och få en anställning någon annanstans, när tiden är mogen.
– Skillnaden mellan att jobba på Samhall jämfört med andra arbeten är att man har mer överseende och inte kör på i 150 som på en vanlig arbetsplats.
På kontoret på Marieholmsgatan i Göteborg arbetar hon tillsammans med åtta kollegor, däribland Gun Ekblad från Nödinge och Marie Lundgren Sundegren från Skepplanda.
Gun, som tidigare jobbat på Ale fritid, blev sjukskriven i samband med att hon genomgick en hjärttransplantation och nu jobbar hon halvtid som jobbcoach på Samhall.
För fyra år sedan jobbade Marie deltid på Fruktkorgen samtidigt som hon drev en keramikverksamhet vid sidan om. Även hon blev sjukskriven efter att ha gått in i väggen och nu har hon anställning på Samhall för att så småningom kunna gå vidare i arbetslivet.
– Jag känner mig stolt över att vara här. Vi är varandras styrkor och alla människor har någon gång i livet en kris, säger Maria Törnros.