Kraftig motvind för vindkraft i Ale

ALAFORS. Vind i Ale AB vill bygga vindkraft i Alefjäll. Om detta ville huvudägaren Triventus informera, men helst ville de undvika att svara på frågor. Det kompakta motståndet blev inte mindre efter mötet och projektet får räkna med konstant motvind.

ALAFORS. Vind i Ale AB vill bygga vindkraft i Alefjäll.
Om detta ville huvudägaren Triventus informera, men helst ville de undvika att svara på frågor.
Det kompakta motståndet blev inte mindre efter mötet och projektet får räkna med konstant motvind.

Vindkraftsfrågan i Alefjäll engagerar. Närmare 200 personer slöt upp på tisdagens informationsmöte i Medborgarhuset, Alafors. Av åhörarna var en klar majoritet tydliga motståndare till att bygga ut vindkraften i de aktuella områdena. Proteströrelsen har organiserat sig i Alefjälls naturskyddsförening. Över 400 har gått med. Därför var det ingen utopi att stämningen under projektledningens informationsmöte skulle vara minst sagt hetsk. Det blev inte mindre upprört när projektledare Katarina Frotjold inledde med att deklarera att någon allmän frågestund inte var aktuellt. Frågorna skulle ställas ute vid stationerna efter mötet. Det var självklart ohållbart. De gemensamma frågeställningarna var många och alla närvarande förtjänade att få höra samma svar ansåg de. Mötesledningen fick tänka om, men de borde också ha tänkt till. I inledningsanförandet berättades att Triventus haft samråd med Ale kommun tidigare under dagen för att reda ut villkor och förutsättningar.
– Med vem har ni pratat med då? undrade Jan A Pressfeldt (AD) ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden som har vindkraften inom sitt ansvarsområde.
– Jag har inte varit på något möte och det är vi och ingen annan som styr den här frågan!

Samrådet visade sig ha varit ett mindre internt möte där Ales kommunalråd gjort ett antal tjänstemän sällskap under ett möte. Det var naturligtvis inte på det sättet som ansvarig nämndordförande, Jan A Pressfeldt, ville bli informerad på.

Åhörarna manglade ut frågor om ljud, skuggor, natur, djur och tillstånd.
– För att få bygga en vindkraftspark med fler än sex vindkraftsverk eller fler än två vindkraftsverk med totalhöjd över 150 meter krävs tillstånd enligt miljöbalken. Allt är noga reglerat och innan ett verk reser sig har noggranna miljökonsekvensbeskrivningar gjorts, informerade Johanna Ottosson, kommunikatör för Aletrion Vind AB.

Svagt förtroende
Förtroendet för vindkraftsprojektet i allmänhet och Triventus i synnerhet är svagt. Informationsmötet anser många var framtvingat och inget projektledningen egentligen önskade. Flera engagerade vittnade om tveksamheter. På frågan om närboende till andra vindkraftverk har klagat eller känt obehag av etableringen gick bilden kraftigt isär. Triventus känner inte till något sådant fall och Alefjälls naturskyddsförening kunde redovisa flera sådana exempel. Att huspriserna kommer att påverkas negativt känner projektledningen inte heller till, men i Ale har mäklare uppgivit att en reducering med 30% är mycket troligt.
– Jag har mejlat att ni gärna får ge mig exempel på personer i områden där ni har etablerat vindkraft utan att det har påverkat de boende. Jag väntar fortfarande att ni ska svara, men ni har väl inte hittat något sådant exempel?

Ljudnivån
Sylvassa repliker haglade och särskilt tufft blev det när ljudfrågan togs upp. Ljudnivåns riktvärde för vindkraftverk är 40 db. I Ale har kommunen sagt 35 db. Det betyder att närmare än 1100 meter kommer inga hus att kunna ligga och det är ett bekymmer.
– Ja, ligger husen närmare blir det svårt. Det går i och för sig att ställa ner verken och det finns ju en mängd andra faktorer som också påverkar. Turbulens, luftfuktighet, vindhastighet, temperatur och vindriktning styr hur ljudet breder ut sig. Det får göras noggranna mätningar, sa Elis Johansson, fristående ljudkonsult som dock erkände att han fick betalt av Triventus för att medverka, vilket i sig inte var så konstigt. Däremot ifrågasätts allt i en så här känslig process.

Tre grupperingar
Bland markägarna finns tre grupperingar, en som är emot med hänsyn till boendemiljön, en som är för med åsikten att förnyelsebar energi är viktigt och en ekonomisk möjlighet samt en tredje grupp med de som ännu inte har bestämt sig.

En markägare som har bestämt sig är Göran Grolander.
– Jag tycker kommunen kan göra det lätt för sig. Skicka ut en rak fråga till samtliga markägare, för eller emot. Majoriteten är emot och då ska demokratin få råda.

Mer från samhälle

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Byggnationen dröjer på Gustavas Plats

Serneke, då under namnet SEFA AB, vann redan 2012 Ale…

”Trafikproblemen måste åtgärdas”

Gruppen har funnits sedan 2013 och medlemmarna har sedan dess…

Investeringsstödet gjorde bygget möjligt

Det var ord som klingade ljuvligt i öronen på Socialdemokraterna.…

Senaste nytt

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Drunkningstillbud i älven

Det var vid lunchtid på söndagen som räddningstjänsten larmades till…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…

Föreningsutvecklare är på plats

Fredrik Hermansson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet, men han…

Här får eleverna en andra chans

Sedan hösten 2021 erbjuder Ale gymnasium fyra yrkesintroduktionsutbildningar (IMY): barnskötare,…

Alependeln påverkas efter elfel

Ett elfel som inträffade på Göteborgs centralstation, strax efter klockan…

Dahlberg har hittat hem

Dagens träningspass är över och Pontus Dahlberg slår sig ner…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Så blir kommunfullmäktige i Ale och Lilla Edet

ALE Socialdemokraterna  Dennis Ljunggren, 49 år, Nödinge Elaine Björkman, 75…