NÖDINGE. Samordnade insatser från kommunen och polisen ska bekämpa oroligheterna i Nödinge.
Kraftsamlingen riktas mot en ”kärntrupp” av kriminella ungdomar med koppling till narkotikaförsäljning.
– Polisen kan inte lösa det här själv, utan här är det samverkan som gäller och i Ale kommun finns en grym vilja att vinna kampen, säger polisområdeschef Teodor Smedius.
Redan under våren fick kommunledningen signaler om ökade oroligheter i Nödinge. Utvecklingen har följts noga och polisen har tillsammans med kommunen kartlagt en grupp individer som utgör kärnan. Det handlar om ett 15-tal kriminella ungdomar med koppling till narkotika. Under hösten har polisen gjort en del ingripanden som har stört ”verksamheten”, vilket i sin tur har fått konsekvenser som stenkastning mot polis, hot mot tjänstemän och skadegörelse.
– Det är en allvarlig utveckling som vi måste stävja med alla medel. Därför kraftsamlar Ale kommun tillsammans med polisen. Det innebär att alla berörda verksamheter kopplas in och att Kommunstyrelsen avsätter de resurser som krävs för att lösa uppgiften. Till en början har 300 000 kronor budgeterats för särskilda insatser. Ansvariga ska känna att det finns ett stöd och i detta läge inte tänker ekonomi, säger Kommunstyrelsens ordförande Paula Örn (S).
Chef för polisområde Kungälv-Ale, Teodor Smedius, beskriver situationen som mycket oroande och besvärlig.
Måste agera
– Gör vi inget nu kan det gå riktigt illa, då har vi ett nytt Biskopsgården. Roten till det onda hittar vi i en ökad lokal narkotikaförsäljning. Det handlar om cirka 10-15 kriminella ungdomar i åldern runt 18 år. Det vi har sett på senare tid är att svansen kring kärnan har ökat och dessa killar är något yngre. Från polisens sida ser vi allvarligt på den ökade fientligheten mot vår personal och den är en konsekvens av att vi har gjort en del tillslag och gripanden i Nödinge, säger han.
Den kraftsamling som nu kommer att äga rum handlar om ökad polisiär närvaro, men detaljerna i det övriga arbetet vill varken polisen eller kommunen prata om.
– Metoderna och åtgärderna ska de som jobbar med frågan svara för. Vi skapar bara förutsättningarna. Nu är det upp till vår personal att i dialog med polisen hitta en väg fram. I grunden ska alla fortsätta göra det arbete som redan pågår, men finns det behov av till exempel ökad bemanning så ska det kunna ske, säger Paula Örn.
Nyckelorden för att komma till rätta med oroligheterna är samordning och samverkan.
Samverkan
– Polisen klarar inte att lösa detta själv. Det krävs samarbete med skola, fältarbetare, bostadsbolag, väktare och boende. I den här frågan måste vi jobba tillsammans. Vi kommer att informera så gott det går. Målet är att öka förståelsen för varför vi agerar som vi gör. Ungdomarna har lätt för att sprida falska bilder om polisen och vårt arbetssätt, vilket kan leda till ett utbrett förakt. De gripanden som görs har bara en kortsiktig effekt om inte övriga är med på tåget. Vad händer när de kommer tillbaka? Vi måste ha en klar och tydlig strategi både för det kortsiktiga och långsiktiga ungdomsarbetet. Dessa kriminella krafter får inte få fäste i Nödinge, säger Teodor Smedius.