ALE. Nu lanseras Aleförslaget.
Ale kommun uppmanar invånarna att lämna förslag digitalt och även rösta på andras inskickade förslag.
– Vi vill få in allas röster om hur kommunen ska utvecklas. Så här blir det enklare att påverka för alla Alebor, säger Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande.
Alla som har någon slags anknytning till Ale kan lämna förslag. Det kan handla om vad som helst som rör kommunen och bara fantasin sätter gränser. Ingen åldersgräns finns, vilket betyder att även barn och ungdomar kan engagera sig. Föreningar, organisationer eller sammanslutningar av annat slag kan däremot inte lämna förslag.
Invånarna lämnar förslag digitalt via ett formulär på kommunens webbplats. Innan publicering kommer förslagen att granskas. Om förslaget bryter mot lagar, kommunens policy eller handlar om områden som inte är en del av kommunens verksamhet (till exempel motorväg, vårdcentral, kollektivtrafik) kommer det inte att publiceras. Förslaget finns sedan publicerat i 90 dagar så att andra kan läsa, kommentera och stödja förslaget genom att rösta på det. När ett förslag har fått minst 75 röster lämnas det till ansvarig sektor eller nämnd för beslut.
Aleförslaget ska utveckla medborgardialog och förbättra invånarnas möjlighet till påverkan och inflytande. Det ger också möjlighet att utveckla demokratin samt hjälper politikerna att fokusera på angelägna frågor som är viktiga för medborgarna. I ett bra samhälle ska alla kunna vara med och påverka.
– Vi hoppas få in förslag som gynnar hela kommunen så att det kan föras en bred debatt där så många åsikter som möjligt kan komma fram. De som stödjer förslaget kan också rösta på det och därmed får också förslagen en ökad tyngd i debatten, säger Monica Samuelsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.
Tanken är att Aleförslag ska lämnas digitalt, men de som inte har möjlighet att göra detta kan besöka kommunens kontaktcenter i Nödinge, som då kan publicera förslaget på webben.