NÖDINGE. Bullerskydd, badplats och ett bäckrum. När Eric Giudice Architects (EGT) visar upp sitt skissförslag för framtidens Nödinge så är det en helt ny ort som presenteras.
– Vi vill skapa en plats där man vill vistas och inte bara åka ifrån, sä- ger Gustav Magnusson, stadsplanerare för EGT
För tredje veckan i rad publicerar lokaltidningen ett förslag på hur framtidens Nödinge kan tänkas se ut. Av de 30 arkitektföretag som skickade in varsitt förslag så har kommunen valt fyra av skisserna som de tror har den bästa lösningen. Ett av dessa är EGT – Eric Giudice Architects, ett franskt företag som specialiserar sig på arkitektur och stadsplanering.
– Vi såg att det var en uppgift som vi har kompetens till att genomföra. Vi vet hur man bygger städer och det är intressant att man är fri att spåna åt flera olika håll, säger Gustav Magnusson.
Läs också: ”Nödinge ska få en levande stadskänsla”
Företaget vill fokusera på att framhäva Nödinges unika geologi. Ett tilltalande landskap med mycket natur, framför allt vatten. Detta gör att en stor del av marken som företaget planerar att bygga på är våtmark, något som brukar tendera att skapa problem vid byggnationer. Men Eric Giudice Architects tror starkt på idén att använda denna vattenfyllda mark till något fördelaktigt istället för något som håller dem tillbaka.
– Istället för att se denna våtmark som ett problem som ställer till det när man ska bygga vill vi se det som en resurs, mer likt Venedig kanske. Att bygga kanaler, dammar, små vassar, vattenspeglar, urbana bäckar är troligtvis lättare här än i stort sett alla andra orter i hela Sverige. Det gör Nödinge unikt, säger Gustav Magnusson.
En annan idé som innehåller vatten är den uppskissade badplatsen nedanför Nödinge station. Tanken är att skapa en sammankoppling till älven, en plats som blir ett gemensamt utrymme för allmänheten. Hur badplatsen kommer att utformas är dock oklart i dagsläget, men det finns flera intressanta idéer. Bland annat en flytande pool, en bastu och strandhytter berättar Gustav Magnusson.
– Det är konstigt att man inte har kopplat ned till älven mer. Det är ett jättefint område som är ganska oanvänt. Det vore fint att kunna gå ned till vattnet och när man kommer dit så möts man av en destination. För oss handlar det om idén att kunna ta sig ned till vattnet under sin vardag, säger han.
Att bygga om Nödinge centrum skulle innebära en hel del problemlösning, men den största utmaningen för företagen är att lösa bullerproblematiken. För att lösa ett sådant problem har EGT planerat att bygga ett stort parkeringshus längs motorvägen, precis som tidigare företag förslagit. Men det som är unikt med denna skiss är att de har planerat ett så kallat ekobyliv på taket. Man har alltså valt att fokusera på Nödinge som den självförsörjande eko-småstaden. Det är ett koncept som följer med genom hela orten när förslaget presenteras. – Att skapa möjligheter för landsbygdens kvaliteter på taket till parkeringshuset kan skapa något spännande. Det kan innebära till exempel produktion av el i solceller, odling, trädgårdar eller rekreationsytor. Det blir ett helt litet landskap där på taket, ett utrymme till för både privat och offentligt bruk, säger Gustav Magnusson
Det är flera olika idéer och förslag som kan bli framtidens Nödinge. Företagen har tänkt relativt lika på en hel del plan men det finns också förslag som kritiseras av konkurrenterna. AART architects presenterade i sitt förslag en Ekobridge som ska gå över motorvägen. En idé som Gustav Magnusson inte tror är möjligt att leverera.
– Det tror jag inte ens är möjligt att genomföra i en storstad som Göteborg eller Stockholm. Om Nödinge ska spendera uppskattningsvis en miljard på en ekobridge så blir det den absolut största satsningen i Ale kommun och dyrare än allt annat som man kommer att bygga. Det är inte en sannolik prioritering, säger han.
SANNA SILJANDER