Vi grejade det! Föräldragruppen som sett till att Luftslottet i Älvängen, en mötesplats för ungdomar, blivit verklighet. Onsdagen den 15 februari sker invigningen. Föräldragruppen som bildar styrelse är Jeanette Olofsson, Kent Knap, Helen Pettersson, Börje Olofsson, Ulla Pärlebring och Mike Lungdren. Saknas på bilden görs Carina Knap och Jens Svensson.
Vi grejade det! Föräldragruppen som sett till att Luftslottet i Älvängen, en mötesplats för ungdomar, blivit verklighet. Onsdagen den 15 februari sker invigningen. Föräldragruppen som bildar styrelse är Jeanette Olofsson, Kent Knap, Helen Pettersson, Börje Olofsson, Ulla Pärlebring och Mike Lungdren. Saknas på bilden görs Carina Knap och Jens Svensson.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/02/v-6-Luftslottet.jpg

Luftslottet blir verklighet

ÄLVÄNGEN. Ett år av planerande och förberedelser är nu inne i sitt definitiva slutskede. Onsdagen den 15 februari invigs Luftslottet i Älvängen. Fyra föräldrapar har tillsammans skapat en mötesplats för ungdomar i åldern 15-20 år.

ÄLVÄNGEN. Ett år av planerande och förberedelser är nu inne i sitt definitiva slutskede.
Onsdagen den 15 februari invigs Luftslottet i Älvängen.
Fyra föräldrapar har tillsammans skapat en mötesplats för ungdomar i åldern 15-20 år.

Efter larmrapporter från kommunens ungdomssamverkan, och utifrån sina egna erfarenheter, bestämde sig föräldragruppen att de ville göra något åt saken.
– Vi måste erbjuda alla våra ungdomar en väg in i samhället. Alla vet att droger öppnar dörren för annan kriminalitet och att detta är ett av de riktigt stora problemen i dagens samhälle. Om man inte tar tag i problemen i tid så ökar dessa och samhällskostnaderna blir på sikt mycket kännbara, säger Börje Olofsson, en av initiativtagarna till Luftslottet.

Luftslottet är tänkt som en plats för de ungdomar som inte slukas upp av kommunens kulturella och idrottsliga verksamhet. De som inte känner någon tillhörighet när fritidsgården spelat ut sin roll.
– Det finns inte några öppna kaféer eller annan kvällsverksamhet i Ale. Samlingspunkten blir bussterminalen och det är ingen värdig miljö att växa upp i, säger Börje.

Stimulerande miljö
Luftslottet erbjuder tak över huvudet för ungdomarna, en stimulerande miljö att vara i.
– Lokalfrågan löste sig sent på hösten, tack vare Lena och Percy Rhodén. Vi kommer att hyra en lokal, granne med Hamek, som motsvarar våra önskemål fullt ut. Vi har fått hjälp av elever från Lärlingsgymnasiet att måla golv och väggar och inom kort ska det snickras en spaljé, skohylla och så vidare. Verksamheten är redo att flytta in och nu planerar vi som bäst för invigningsfirandet den 15 februari, säger Helen Pettersson.

Luftslottet kommer att hålla öppet tre kvällar i veckan, onsdag, fredag och lördag. Minst en vuxen kommer att finnas med vid alla tillfällen.
– Vi hoppas naturligtvis att fler vuxna vill ansluta sig till oss. En dag i veckan kommer vi att ha en föräldraträff i lokalen, så att de som känner sig oroliga för sina ungdomar kan träffas och dela med sig av sina erfarenheter med andra i samma situation, förklarar Mike Lundgren som också berättar om ett upprättat samarbete med Nattvandrarna i Älvängen.

Vad kommer ungdomarna att kunna sysselsätta sig med?
– Det är upp till dem själva. Det viktigaste är att de har någonstans att hänga. Vi kommer att kunna erbjuda filmvisning, men det är deltagarna själva som bestämmer vad de vill göra, säger Börje.

Drogfritt umgänge
Luftslottet är en satsning grundad på ett drogfritt umgänge. Deltagarna får köpa ett medlemskort för 20 kronor och underordnar sig därmed också de umgängesregler som Luftslottets styrelse bestämt.
– Det är praktiskt på många sätt att ha en ideell förening. På så sätt kan vi ställa krav på ungdomarna att de gemensamma ordningsregler vi kommer överens om också efterlevs, säger Ulla Pärlebring, som också vill skicka en tacksamhetens tanke till de kommunala tjänstemännen, Birgitta Augustsson och Thomas Berggren, som på olika sätt stöttar Luftslottets arbete.
– Thomas Berggren sade till oss: ”Ni behöver inte lyckas, bara ni försöker”. Det har vi tagit fasta på. Om det någon gång byggs ett Ungdomens hus i Älvängen så får detta utgöra grunden.

Mer från samhälle

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Byggnationen dröjer på Gustavas Plats

Serneke, då under namnet SEFA AB, vann redan 2012 Ale…

”Trafikproblemen måste åtgärdas”

Gruppen har funnits sedan 2013 och medlemmarna har sedan dess…

Investeringsstödet gjorde bygget möjligt

Det var ord som klingade ljuvligt i öronen på Socialdemokraterna.…

Senaste nytt

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…

Föreningsutvecklare är på plats

Fredrik Hermansson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet, men han…

Här får eleverna en andra chans

Sedan hösten 2021 erbjuder Ale gymnasium fyra yrkesintroduktionsutbildningar (IMY): barnskötare,…

Alependeln påverkas efter elfel

Ett elfel som inträffade på Göteborgs centralstation, strax efter klockan…

Dahlberg har hittat hem

Dagens träningspass är över och Pontus Dahlberg slår sig ner…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Så blir kommunfullmäktige i Ale och Lilla Edet

ALE Socialdemokraterna  Dennis Ljunggren, 49 år, Nödinge Elaine Björkman, 75…

Jennie och Doris är bäst i Sverige – igen 

För snart 20 år sedan skiftade Jennie Weimén fokus från…

”Droghandel som är helt oacceptabel”

Det var inte tal om något larm eller ingripande när…