Vi grejade det! Föräldragruppen som sett till att Luftslottet i Älvängen, en mötesplats för ungdomar, blivit verklighet. Onsdagen den 15 februari sker invigningen. Föräldragruppen som bildar styrelse är Jeanette Olofsson, Kent Knap, Helen Pettersson, Börje Olofsson, Ulla Pärlebring och Mike Lungdren. Saknas på bilden görs Carina Knap och Jens Svensson.
Vi grejade det! Föräldragruppen som sett till att Luftslottet i Älvängen, en mötesplats för ungdomar, blivit verklighet. Onsdagen den 15 februari sker invigningen. Föräldragruppen som bildar styrelse är Jeanette Olofsson, Kent Knap, Helen Pettersson, Börje Olofsson, Ulla Pärlebring och Mike Lungdren. Saknas på bilden görs Carina Knap och Jens Svensson.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/02/v-6-Luftslottet.jpg

Luftslottet blir verklighet

ÄLVÄNGEN. Ett år av planerande och förberedelser är nu inne i sitt definitiva slutskede. Onsdagen den 15 februari invigs Luftslottet i Älvängen. Fyra föräldrapar har tillsammans skapat en mötesplats för ungdomar i åldern 15-20 år.

ÄLVÄNGEN. Ett år av planerande och förberedelser är nu inne i sitt definitiva slutskede.
Onsdagen den 15 februari invigs Luftslottet i Älvängen.
Fyra föräldrapar har tillsammans skapat en mötesplats för ungdomar i åldern 15-20 år.

Efter larmrapporter från kommunens ungdomssamverkan, och utifrån sina egna erfarenheter, bestämde sig föräldragruppen att de ville göra något åt saken.
– Vi måste erbjuda alla våra ungdomar en väg in i samhället. Alla vet att droger öppnar dörren för annan kriminalitet och att detta är ett av de riktigt stora problemen i dagens samhälle. Om man inte tar tag i problemen i tid så ökar dessa och samhällskostnaderna blir på sikt mycket kännbara, säger Börje Olofsson, en av initiativtagarna till Luftslottet.

Luftslottet är tänkt som en plats för de ungdomar som inte slukas upp av kommunens kulturella och idrottsliga verksamhet. De som inte känner någon tillhörighet när fritidsgården spelat ut sin roll.
– Det finns inte några öppna kaféer eller annan kvällsverksamhet i Ale. Samlingspunkten blir bussterminalen och det är ingen värdig miljö att växa upp i, säger Börje.

Stimulerande miljö
Luftslottet erbjuder tak över huvudet för ungdomarna, en stimulerande miljö att vara i.
– Lokalfrågan löste sig sent på hösten, tack vare Lena och Percy Rhodén. Vi kommer att hyra en lokal, granne med Hamek, som motsvarar våra önskemål fullt ut. Vi har fått hjälp av elever från Lärlingsgymnasiet att måla golv och väggar och inom kort ska det snickras en spaljé, skohylla och så vidare. Verksamheten är redo att flytta in och nu planerar vi som bäst för invigningsfirandet den 15 februari, säger Helen Pettersson.

Luftslottet kommer att hålla öppet tre kvällar i veckan, onsdag, fredag och lördag. Minst en vuxen kommer att finnas med vid alla tillfällen.
– Vi hoppas naturligtvis att fler vuxna vill ansluta sig till oss. En dag i veckan kommer vi att ha en föräldraträff i lokalen, så att de som känner sig oroliga för sina ungdomar kan träffas och dela med sig av sina erfarenheter med andra i samma situation, förklarar Mike Lundgren som också berättar om ett upprättat samarbete med Nattvandrarna i Älvängen.

Vad kommer ungdomarna att kunna sysselsätta sig med?
– Det är upp till dem själva. Det viktigaste är att de har någonstans att hänga. Vi kommer att kunna erbjuda filmvisning, men det är deltagarna själva som bestämmer vad de vill göra, säger Börje.

Drogfritt umgänge
Luftslottet är en satsning grundad på ett drogfritt umgänge. Deltagarna får köpa ett medlemskort för 20 kronor och underordnar sig därmed också de umgängesregler som Luftslottets styrelse bestämt.
– Det är praktiskt på många sätt att ha en ideell förening. På så sätt kan vi ställa krav på ungdomarna att de gemensamma ordningsregler vi kommer överens om också efterlevs, säger Ulla Pärlebring, som också vill skicka en tacksamhetens tanke till de kommunala tjänstemännen, Birgitta Augustsson och Thomas Berggren, som på olika sätt stöttar Luftslottets arbete.
– Thomas Berggren sade till oss: ”Ni behöver inte lyckas, bara ni försöker”. Det har vi tagit fasta på. Om det någon gång byggs ett Ungdomens hus i Älvängen så får detta utgöra grunden.

Mer från samhälle

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

”Det är mycket allvarligt”

Förstärkningsläget innebär att regionen får beordra in personal samt flytta…

Förebyggande arbete i lokalt BRÅ

Gatuingenjör Tobbe Engström har fått ta över stafettpinnen som samordnare…

Senaste nytt

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Positiva vindar i Ale Padelclub

I slutet av augusti invigde Dream Padel sin första hall…

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

Repslagarmuseet laddar för Båtmässan

Nu på lördag, den 4 februari, invigs Båtmässan i Göteborg.…

Amira är svensk ungdomsmästare

Det är fredag kväll och inne i Fit4fight Gyms lokal…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…