En skiss på ett av landmärkena i cortenstål som planeras att tillverkas av Al gymnasium och placeras ut vid kommunens infarter. Bild: Ale kommun.
En skiss på ett av landmärkena i cortenstål som planeras att tillverkas av Al gymnasium och placeras ut vid kommunens infarter. Bild: Ale kommun.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2023/09/Namnlost-1.jpg

”Man ska se att man har kommit till Ale”

ALE. Det ska bli enklare att veta när man kommit till Ale. Nya landmärken planeras att tillverkas av Ale gymnasium och placeras ut vid infarterna till kommunen.
  Jag tycker att det kan bidra till att man kan känna stolthet över sin hemkommun, säger Erik Liljeberg (M), ledamot i kommunfullmäktige.

”Låt det synas när man kommit till Ale”, så lyder motionen som Erik Liljeberg (M) skrev 2018. Tanken med motionen var att lyfta frågan kring hur man genom skyltar eller andra sätt kunde skapa tydligare landmärken för Ale. 

– Om man inte är från Ale kommun så kan det ibland vara lite diffust kring vart i kommunen man befinner sig. Mycket ser likadant ut, inte minst utmed E45:an.

Liljeberg berättar att det finns flera kommuner i närområdet som man kan lära av när det kommer till att marknadsföra kommunen längs med vägen.

– Jag vill att man ska se att man har kommit till Ale. När motionen gick igenom så fanns det även med ytterligare ett yrkande och det var att vi skulle utarbeta en strategi för hur vi kan använda Ales grafiska profil i den offentliga miljön i större utsträckning, säger han och fortsätter:

– Det behöver inte alltid vara så kostsamt. Det kan handla om lite färgläggning eller ljus, saker som gör att man känner igen sig.

Han berättar att han inspirerades ytterligare efter ett besök i Afrika. Sedan 2012 har Ale kommun och Ghanzi District Council i Botswana ett kommunalt partnerskap och under en resa dit 2019 fick Erik Liljeberg vatten på sin kvarn.

– Där var de otroligt duktiga på att ta in Botswanas färger i den offentliga miljön. Det var allt från kantstenar på trottoaren som var målade i landets färger till andra landmärken, berättar han.

Motionen har följts upp, lagts på is, plockats upp igen och vid kommunfullmäktiges sammanträde i december förra året fick kultur- och fritidsnämnden i samarbete med samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram skisser och förslag på hur man kan uppföra tydliga skyltar till kommunens infarter vid Surte, Bohus, Alvhem och Kollanda. Det skulle även undersökas om skyltarna gick att tillverka i egen regi vilket Ale gymnasium senare har tackat ja till att göra. 

Inför måndagens sammanträde i kommunfullmäktige föreslog kommunstyrelsen: ”att kommunfullmäktige beslutar att avsätta 260 000 kronor i investeringsmedel ram för 2024 till samhällsbyggnadsförvaltningen och ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att leda och samordna arbetet.”

Anser du att det är värt pengarna?

– Det är en ansträngd ekonomi, inte bara i Ale utan i hela Sverige, därmed anser jag att att det är en rimlig lösning att vi låter Ale gymnasium producera de här skyltarna. Jag tycker att det är kul samtidigt som eleverna där få något att känna stolthet över.

Mer från samhälle

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Situationen i Nödinge har avsevärt förbättrats

2015 blev Kungälv/Ale ett gemensamt lokalpolisområde. Tidigt identifierades att området…

”Man ska se att man har kommit till Ale”

”Låt det synas när man kommit till Ale”, så lyder…

Senaste nytt

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…