ALE. Den mörka årstiden innebär högsäsong för inbrottstjuvarna.
Under november har det gjorts ett tiotal anmälningar till Polisen Kungälv/Ale, jämt fördelat i de båda kommunerna.
– Det som är uppenbart i samtliga fall är att gärningsmännen gått raka vägen till husens sovrum, letat efter smycken och kontanter i sängbord och dylikt, för att sedan gå vidare till badrummet, säger polisassistent Mahlin Engstrand.
Novemberlovet brukar utgöra startskottet på en högintensiv period för landets inbrottstjuvar. Om det lokala polisområdet Kungälv/Ale upplevt sin pik är för tidigt att svara på.
– Vi har sett en ökning av antalet bostadsinbrott under de senaste veckorna, men det är inte ovanligt för årstiden. I fjol noterade vi totalt 18 anmälningar i november, berättar Mahlin Engstrand och fortsätter:
– Majoriteten av inbrotten sker eftermiddags- och kvällstid när mörkret fallit på och oftast innan folk kommit hem från sina jobb. Vanligtvis brukar inbrottsstatistiken dala när vi kommit in en bit i december, fler tar semester och barnen går på jullov.
I förra veckan skedde tre inbrott i Ale, två i Skepplanda och ett i Nödinge. Tjuvarna letade i första hand efter smycken och kontanter.
– Allra bäst är att undvika att förvara de smycken som inte bärs dagligen i bostaden. Samtidigt ska man undvika att ha kontanter liggandes hemma alternativt förvara där ingen vågar tro att det ligger. Använd er fantasi, uppmanar Mahlin Engstrand.
Vad är bästa sättet för att helt och hållet undvika ovälkommen påhälsning i bostaden?
– En aktiv grannsamverkan är väldigt effektivt. Uppmärksamma varandra på okända bilar och personer som rör sig i området. Ska du resa bort, ge grannarna vetskap om det.
Om ett inbrott ändå skulle ske, vad vill du säga till dem som drabbas?
– Den som blir drabbad ska undvika att gå in i bostaden. Kontakta istället polisen, så att vi kan säkra eventuella spår. Inbrottstjuvarna är svåra att ta på bar gärning utan det handlar snarare om att vi ska kunna binda dem till gärningen i efterhand, avslutar Mahlin Engstrand.
Det är viktigt att du och dina grannar hjälps åt att få era bostäder att se bebodda ut även om ingen är hemma och att det grundläggande skyddet fungerar. Här följer en rad tips som i olika utsträckning kan tillämpas på villa-/radhusområden eller i flerfamiljshus.
Källa: Samverkan mot brott.