Mars månad ut kommer det att visas biofilm i Medborgarhuset. Sedan riskerar en epok att gå i graven.
– Det vore väldigt synd i så fall. Ale är en så pass stor kommun att vi bör kunna tillhandahålla en biograf för våra invånare, anser Hasse Andersson.
Den första filmen i Folkets Hus regi visades i Nol 1928. 1932 var det premiär i Älvängens Folkets Hus.
– 1963 flyttade biografen in i Medborgarhuset. Där har vi blivit kvar sedan dess, berättar Folkets Hus-föreståndaren Willy Kölborg.
Publiktillströmningen har varierat kraftigt under årens lopp. Intresset var på topp när bion lanserades första gången och det höll i sig fram till dess att tv-apparaten gjorde sin entré i folkhemmet.
– I slutet på 50-talet märktes en nedgång, men i slutet av 60-talet var publiken tillbaka igen. Nästa dipp kom i samband med videons genomslag, förklarar Willy Kölborg.
– De sista åren har vi märkt en uppgång igen. Framförallt är det de svenska filmerna som lockar Aleborna till biografsalongen i Ledet. ”Så som i himmelen”, ”Änglagård”, ”Åsa-Nisse” och nu senast ”Svinalängorna” är några goda exempel.
För att traditionen ska leva vidare krävs en investering i ett digitalt system. Från och med i höst, eller senast nästa vår, måste den nya tekniken vara installerad om kommuninvånarna ska kunna uppleva bio på hemmaplan.
– De kopior som vi använder oss av idag kommer inte längre att tillverkas. Av den anledningen måste det fram ett beslut huruvida Medborgarhusets bio ska finnas kvar eller inte, säger Hasse Andersson.
De nya kraven på modern teknisk utrustning skulle innebära en investering på mellan 500 000 kronor och en knapp miljon, beroende på vilken utrustning man väljer.
– Om vi väljer det dyrare alternativet får vi en komplett 3D-anläggning. Ljud, ljus och utbildning ingår dessutom i paketet, säger Willy Kölborg.
– Nu finns också möjligheten att få bidrag som täcker hälften av investeringskostnaden. Pengar finns att äska från Västra Götalands Regionen och Statens Filminstitut. Det kräver dock att vi får med kommunen som medfinansiär, understryker Hasse Andersson.
I Lilla Edets kommun har satsningen på digital bio blivit en succé. Sedan nypremiären av Folkets Hus förra året har antalet biobesökare skjutit i höjden.
– Statistik från andra små orter i landet, som valt att satsa på den nya tekniken, ger samma bild. Jag är övertygad om att vi kan åstadkomma en positiv utveckling även i Ale. Med digital teknik ges vi chansen att vidga vårt kulturutbud. Folkets Hus nationella samarbete gör det nämligen möjligt för oss att visa direktsändningar från Riksteatern, Metropolitan och Dramaten. Hur roligt vore inte det?