Ale kommun har återupptagit arbetet med detaljplanen för Gustavas plats, där Serneke avser att
bygga cirka 120 nya lägenheter.
Ale kommun har återupptagit arbetet med detaljplanen för Gustavas plats, där Serneke avser att bygga cirka 120 nya lägenheter.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2018/10/skacc88rmavbild-2018-10-26-kl-08-48-04.png

Mycket på gång i Älvängen

ÄLVÄNGEN. Processen med att utveckla Älvängen centrum känns långsam och trög. Ändå gavs företagarna i Älvängen ganska mycket ny matnyttig information på onsdagens frukostmöte.
– Översvämningsproblematiken har utmanat oss, men nu är utredningen klar och vi vet vad som måste göras för att kunna bygga i centrum, säger Lars Lindström, mark- och exploateringschef i Ale.

Morgonpigga företagare i Älvängens företagarförening samlades på Älvhörnan för att få senaste nytt från Ale kommun rörande ortens utveckling. Alebyggens vd, Johan Redlund, var särskilt inbjuden för att berätta om bostadsbolagets planer.

– Vi har faktiskt ganska mycket på gång i norra Ale. I Skepplanda väntar vi på bygglov för 26 lägenheter vid Prästgården och i Älvängen har en andra upphandling startat för våra 78 lägenheter på Änggatan. Går allt som det ska kan vi ha en byggstart 1 februari, säger han och får ännu en gång berätta om varför det har gått troll i projektet.

– Detaljplanen tog sju år att få igenom och överklaganden fördröjde processen. När det var dags för att sätta spaden i jorden kunde entreprenadföretaget inte stå för den upphandlade prislappen. Det blev ett juridiskt efterspel och en förhandling innan vi kunde kliva ur avtalet. Nu genomför vi en ny upphandling och hoppas vara klara till årsskiftet. Det känns som att vi är nära, men numera aktar vi oss för att lova någonting, säger Johan Redlund med ett snett leende.

Andra projekt som drabbats av sirap är Sernekes exploatering på Gustavas Plats. Här är det dagvattenproblematiken som ställt till bekymmer, men detaljplanearbetet är nu igång igen.

– Översvämningarna i centrum beror på den stora byggnationen i Kronogården. En dagvattenutredning visar att vi måste anlägga ett antal dammar för att fördröja vattnet. Åtgärderna som föreslås är beräknade att klara 30-årsregn utan alltför stora kostnader. Vi behöver också dubblera rörledningar på sina håll och bredda diken, säger Lars Lindström.

Ale kommun informerade också om att det finns rivningslov för både ICA-fastigheten och den gamla telegrafstationen på Göteborgsvägen 86, men innan något sker vill man besluta om vad som ska ersätta.

– Älvängenborna pratar mycket om parker, mötesplatser och lekplatser. Boverket beviljar bidrag till projekt med syfte att skapa grönare städer, så det finns möjligheter. Innan vi river något vill vi veta vad som händer sen, säger Anna-Karin Gmoser, projektutvecklare i Ale.

Fastigheten där Hardesjö Bil tidigare låg kommer inte att rivas i närtid. Kommunen kan komma att behöva använda lokalerna till förvaring. Även Älvhörnan, före detta La Plaza, blir kvar tillsvidare.

– Vi planerar att använda huset till ungdomsverksamhet och en utgångspunkt för nattvandrarna, säger Anna-Karin Gmoser.

Totalt planeras för 700 nya lägenheter i Älvängen centrum. Orten ska också tillföras två större p-hus för att klara behovet av pendelparkeringar.

– Det är en av flera riktigt tuffa utmaningar. Vi hoppas ju att antalet bilburna ska minska, men vi måste ha en plan både för att öka kapaciteten och ersätta de som försvinner på andra sidan vid Fabriksvägen där ytterligare ett spår ska byggas, berättar stadsarkitekt, Magnus Blombergsson.

Daniela Ölmunger, ny näringslivschef i Ale, fick chansen att presentera sig.

– Mitt mål är att alla kommunala verksamheter ska ha ett näringslivsperspektiv och en medvetenhet om att det är i företagen som vi skapar resurser till skola, vård och omsorg.

Jonas Molin från närvaroteamet, en del av Älvängenskolan, bad avslutningsvis om hjälp.

– Vi har ett antal elever som skulle må väldigt bra av att komma ut på praktik. Det är viktigt att vi kan erbjuda ett alternativ till de som inte riktigt fungerar i den vanliga skolan. Så snälla, hör gärna av er.

Mer från samhälle

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Senaste nytt

Gulsvart seger i historiska premiären

Det blev en helt makalös lördag för Ahlafors IF. I…

Här är AIF:s premiärelva

Lördag 1 april. Ahlafors IF:s herrlag står inför en historisk…

Stark återvinningstrend i Ale och Lilla Edet

Förra året lämnades hela 530 000 ton förpackningar in till…

Beijer Älvängen lanserar återbrukat material

Liknande satsningar som genomförs i Älvängen har Beijer gjort i…

”Vi vill vara den goda grannen”

Rickard Anderberg, 41, är född i Göteborg, men uppväxt i…

Ny ölbryggare hos Ahlafors Bryggerier

Intresset för att framställa öl föddes under gymnasieåren. Robert Lundblad…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…