Ales ytterst ansvarige politiker beskriver Svenskt näringslivs rapport som en mycket obehaglig kalldusch.
– Vi har fått signaler om att vi tappat något, men 59 placeringar var vi inte beredda på. Att Ale inte mår bra i den här frågan är inget nytt, fast det här bekräftar en verklighet som är värre än vi befarat. Jag är oerhört bekymrad och besviken. Nu måste näringslivsklimatet högt upp på dagordningen, det tror jag vi är överens om på båda sidor om blockgränsen, säger Mikael Berglund.
Rankinglistan över näringslivsklimatet i landets 290 kommuner baseras i Ale på 200 intervjuer med företagare. Samtalen gjordes i oktober-november förra året. Frågorna handlar bland annat om kommunens service till företag, attityder och bemötande till företagande hos politiker och kommunala tjänstemän. Ale har rasat på rankingen sedan 2007. Efter den senaste mätningen är placeringen 227 och det är främst politikernas och de kommunala tjänstemännens attityder till företagande som anses vara det stora problemet.
– Det här måste vi råda bot på. Vi tror att ett skäl kan vara att under den tiden som näringslivsbolaget Ale Utveckling har haft ansvaret för näringslivsfrågorna har den övriga organisationen inte brytt sig. De har pekat på Ale Utveckling och sagt att; ”det är deras ansvar”. Så vill inte vi ha det. Företagandet är alldeles för viktigt för en kommun, det är en gemensam angelägenhet. Bolaget är sedan en tid tillbaka borta och nu är vi i färd att starta NEX, en avdelning för näringsliv och exploatering. Samtidigt har vi lyft näringslivsfrågorna i samtliga sektorer och det pågår nu en mängd olika åtgärder, säger Mikael Berglund och ger ett exempel.
– Våra livsmedelsinspektörer är med i ett forskningsprojekt, där samtalen med krögarna spelas in – om de inte motsätter sig det – för att utvärderas i efterhand. Inspektörerna får en chans att lyssna och diskutera frågeställningar som dykt upp och hur de har hanterats.
För att vända den negativa spiralen med ett allt sämre näringslivsklimat i Ale har kommunledningen valt att besöka goda exempel, kommuner som vänt trenden.
– Vi har varit i Varberg, Lidköping, Vara, Habo och Ulricehamn. Det finns många goda idéer, men ingen universal lösning, berättar Mikael Berglund.
Många orsaker
Näringslivschef, Jerry Brattåsen, är självklart väldigt besvärad och olycklig över resultatet.
– Det finns många orsaker, men det viktiga är att vi jobbar framåt. En brist i Ale är att vi erbjuder mycket hjälp till de som går i starta-eget-tankar, däremot finns det nästan inget stöd när man väl har startat sin nya karriär. Jag skulle vilja att vi utvecklar ett mentorskap tillsammans med näringslivet, där erfarna företagare kan fungera som bollplank för nyföretagare, säger Jerry Brattåsen.
Politiskt är man överens om att näringslivsklimatet måste prioriteras, men oppositionsråd Paula Örn (S) vill skynda i lite långsammare takt.
– Jag tycker inte att vi ska göra några förhastade förändringar. Ale kommun har precis genomfört en större omorganisation och att då plötsligt bilda en ny enhet, NEX – för näringslivs- och exploateringsfrågor, innan vi har rekryterat vår nya kommundirektör känns helt fel. Från vår sida vill vi gärna se att kommundirektören blir delaktig i att forma det nya näringslivsarbetet. Risken är annars att vi gör en omorganisation i omorganisationen som vi sedan kanske vill organisera om på nytt. Det är tillräckligt rörigt som det är, menar Paula Örn.
Svenskt näringslivs företagsenkät avslutas med frågan; vilket totalbetyg vill du ge näringslivsklimatet i Ale? Svaren på den frågan gav Ale placering 247 av 290. Med andra ord kan det nästan bara gå åt ett håll nu, om det kan vara till någon tröst.