Problemet med motorburna ungdomar som ägnar sig åt nedskräpning och skadegörelse i Älvängen har eskalerat. Jessica Ask, kommunpolis, William Försth, säkerhetschef Ale kommun, Jonathan Kärrholm,
ICA-handlare, och Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention Ale kommun, diskuterar den aktuella lägesbilden.
Problemet med motorburna ungdomar som ägnar sig åt nedskräpning och skadegörelse i Älvängen har eskalerat. Jessica Ask, kommunpolis, William Försth, säkerhetschef Ale kommun, Jonathan Kärrholm, ICA-handlare, och Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention Ale kommun, diskuterar den aktuella lägesbilden.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/11/v4820-motorburen-ungdom-1a-scaled.jpg

Nu är måttet rågat i Älvängen

ÄLVÄNGEN. Nedskräpning, skadegörelse och utlösta larm. Nu har näringsidkarna i Älvängen tröttnat på alla de motorburna ungdomar som uppehåller sig på parkeringsytorna.
– Vi har haft en hög tröskel, men på senare tid har situationen eskalerat, säger ICA-handlare Jonathan Kärrholm.

Parkeringarna på Handelsplats Älvhem respektive Kungälvs Trä har blivit en samlingsplats för motorburen ungdom, inte bara från Ale utan även från närliggande kommuner.

– Till en början tyckte vi det var helt okej, det var en grupp av relativt harmlösa ungdomar som träffades och spelade hög musik. Värre än så var det inte, förklarar Jonathan Kärrholm.

I takt med att gänget blivit större, det har tillkommit fler ungdomar utifrån, så har också respekten för omgivningen successivt mattats av.

– Ungdomarna har tagit ut svängarna med upprepad nedskräpning och skadegörelse. Våra kunder är oroliga för att deras bilar ska utsättas. Vi har fått kalla in civila väktare som en extra säkerhetsåtgärd. Det är ingen bra magkänsla just nu, säger Jonathan Kärrholm.

Problematiken är inte bara isolerad till enstaka helger utan även på vardagar får polisen ta emot samtal från allmänheten, som vittnar om buskörning och andra störande aktiviteter kvälls- och nattetid.

– Vi i kommunen accepterar inte detta beteende. Näringslivet blöder och dessutom har vi en pandemisituation att ta hänsyn till, där läget är mer akut än någonsin. Vi vill rikta detta budskap till ungdomarnas vårdnadshavare: Tala om för er ungdom vad som gäller! Ha koll på vad de gör på fritiden och på deras nätaktiviteter. Alternativet kan bli orossamtal, orosanmälningar, svårigheter för ungdomen att få ta körkort i tid samt stigmatisering av alla ungdomar med motorintresse, säger Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention i Ale kommun.

– Sedan har vi ett annat problem med äldre ungdomar i personbilar som kör runt på ett vårdslöst sätt. Detta är också fullständigt oacceptabelt. Här behöver vi allmänhetens hjälp, att de kontaktar polisen. Uppge gärna registreringsnummer, tid och plats. Var så detaljerad som möjligt, säger Dzemal Sabovic.

Jessica Ask, kommunpolis i Ale, analyserar den aktuella lägesbilden i Älvängen.

– Från polisens sida tycker vi det är positivt att ungdomarna har ett intresse. Det stora flertalet är ändå skötsamma. Vad vi behöver få till är en beteendeförändring och då måste vårdnadshavarna inkluderas.

– Vi har ett riktat fokus på trafik i Ale kommun. Den motorburna ungdomen kan ibland tycka att vi är ute efter dem, men i själva verket handlar det om att skapa en trygg och säker trafikmiljö. Därför har vi nu valt att utbilda en bilinspektör som kan göra så kallade flygande besiktningar och upptäcka eventuella brister på fordonen.

William Försth är säkerhetschef i Ale kommun och hans värsta fasa är att det ska hända en allvarlig olycka.

– Det finns inget optimalt sätt att bygga bort den problematik vi upplever i Älvängen just nu. Från kommunens sida hade vi gärna sett att det funnits en motpart som vi kunde diskutera framtidslösningar med. Hur det än är så måste åtgärder vidtas och den sociala kontrollen öka.

Mer från samhälle

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Senaste nytt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…