Problemet med motorburna ungdomar som ägnar sig åt nedskräpning och skadegörelse i Älvängen har eskalerat. Jessica Ask, kommunpolis, William Försth, säkerhetschef Ale kommun, Jonathan Kärrholm,
ICA-handlare, och Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention Ale kommun, diskuterar den aktuella lägesbilden.
Problemet med motorburna ungdomar som ägnar sig åt nedskräpning och skadegörelse i Älvängen har eskalerat. Jessica Ask, kommunpolis, William Försth, säkerhetschef Ale kommun, Jonathan Kärrholm, ICA-handlare, och Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention Ale kommun, diskuterar den aktuella lägesbilden.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/11/v4820-motorburen-ungdom-1a-scaled.jpg

Nu är måttet rågat i Älvängen

ÄLVÄNGEN. Nedskräpning, skadegörelse och utlösta larm. Nu har näringsidkarna i Älvängen tröttnat på alla de motorburna ungdomar som uppehåller sig på parkeringsytorna.
– Vi har haft en hög tröskel, men på senare tid har situationen eskalerat, säger ICA-handlare Jonathan Kärrholm.

Parkeringarna på Handelsplats Älvhem respektive Kungälvs Trä har blivit en samlingsplats för motorburen ungdom, inte bara från Ale utan även från närliggande kommuner.

– Till en början tyckte vi det var helt okej, det var en grupp av relativt harmlösa ungdomar som träffades och spelade hög musik. Värre än så var det inte, förklarar Jonathan Kärrholm.

I takt med att gänget blivit större, det har tillkommit fler ungdomar utifrån, så har också respekten för omgivningen successivt mattats av.

– Ungdomarna har tagit ut svängarna med upprepad nedskräpning och skadegörelse. Våra kunder är oroliga för att deras bilar ska utsättas. Vi har fått kalla in civila väktare som en extra säkerhetsåtgärd. Det är ingen bra magkänsla just nu, säger Jonathan Kärrholm.

Problematiken är inte bara isolerad till enstaka helger utan även på vardagar får polisen ta emot samtal från allmänheten, som vittnar om buskörning och andra störande aktiviteter kvälls- och nattetid.

– Vi i kommunen accepterar inte detta beteende. Näringslivet blöder och dessutom har vi en pandemisituation att ta hänsyn till, där läget är mer akut än någonsin. Vi vill rikta detta budskap till ungdomarnas vårdnadshavare: Tala om för er ungdom vad som gäller! Ha koll på vad de gör på fritiden och på deras nätaktiviteter. Alternativet kan bli orossamtal, orosanmälningar, svårigheter för ungdomen att få ta körkort i tid samt stigmatisering av alla ungdomar med motorintresse, säger Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention i Ale kommun.

– Sedan har vi ett annat problem med äldre ungdomar i personbilar som kör runt på ett vårdslöst sätt. Detta är också fullständigt oacceptabelt. Här behöver vi allmänhetens hjälp, att de kontaktar polisen. Uppge gärna registreringsnummer, tid och plats. Var så detaljerad som möjligt, säger Dzemal Sabovic.

Jessica Ask, kommunpolis i Ale, analyserar den aktuella lägesbilden i Älvängen.

– Från polisens sida tycker vi det är positivt att ungdomarna har ett intresse. Det stora flertalet är ändå skötsamma. Vad vi behöver få till är en beteendeförändring och då måste vårdnadshavarna inkluderas.

– Vi har ett riktat fokus på trafik i Ale kommun. Den motorburna ungdomen kan ibland tycka att vi är ute efter dem, men i själva verket handlar det om att skapa en trygg och säker trafikmiljö. Därför har vi nu valt att utbilda en bilinspektör som kan göra så kallade flygande besiktningar och upptäcka eventuella brister på fordonen.

William Försth är säkerhetschef i Ale kommun och hans värsta fasa är att det ska hända en allvarlig olycka.

– Det finns inget optimalt sätt att bygga bort den problematik vi upplever i Älvängen just nu. Från kommunens sida hade vi gärna sett att det funnits en motpart som vi kunde diskutera framtidslösningar med. Hur det än är så måste åtgärder vidtas och den sociala kontrollen öka.

Mer från samhälle

Bläck och bärs på Beeriums julmarknad

Taproom-säsongen är över för Surte-bryggeriet Beerium. Sista lördagen i varje…

Skepplanda bibliotek firade 50 år

När biblioteket skulle inredas 1973 hade Skepplanda kommun ingen anställd…

Närheten ett nyckelord i Ale kommuns nya vision

Ett års arbete är till ända. Alla har fått chansen…

Kuverten som gjorde att kommunhuset spärrades av

I tisdags förra veckan utrymdes kommunhuset i Nödinge. Polisen spärrade…

Senaste nytt

Trafikkaos på E45:an

Vid 11.20 fick lokaltidningen rapporter om att det råder stora…

Bläck och bärs på Beeriums julmarknad

Taproom-säsongen är över för Surte-bryggeriet Beerium. Sista lördagen i varje…

Pigg 75-åring firade jubileum

Det var minst sagt klackarna i taket när Skepplanda BTK…

Skepplanda bibliotek firade 50 år

När biblioteket skulle inredas 1973 hade Skepplanda kommun ingen anställd…

Vintergata levde upp till namnet

För tredje året i rad genomfördes Vintergata i Hålanda. Besökarna…

Klart: Förskolebarn får byta lokaler

Alekuriren har tidigare rapporterat om att utbildningsförvaltningen tagit fram tre…

Ny julmarknad och luciakonsert i Furulund

 Under 2018 och 2019 anordnade Unelokören en luciakonsert i Starrkärrs…

Publikt pepparkaksbygge i Lilla Edet

För tredje året i rad kommer Manne Andrén och Monica…

Dags för Vintergata i Hålanda

Förberedelserna har pågått ett tag och på lördag är Vintergata…

Magnus färdas snabbare än ljudet

Sedan 13 år tillbaka bor Magnus med familjen i Alafors.…

Seriesegrare och distriktsmästare i gokart

I tidig ålder satt Alve Alehall i en gokart för…

Mariia dansar sig genom livet 

Mariia är uppvuxen i staden Sievjerodonetsk i östra Ukraina och…

Ingemar – en mästare på is 

Det är en onsdag efter lunch och på isen i…